Ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης υποσχέθηκε άμεση λύση για το σχολείο της Ν. Μανωλάδας
Τι πρότεινε στους γονείς ο υφ. Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης που επισκέφθηκε χθες το σχολείο
Εξετάζονται τα εγκαταλελειμμένα λυόμενα του 1ου γυμνασίου Πύργου – Στην ΚΤΥΠ ΑΕ οι φορείς για τη μελέτη που έμεινε εκτός ΕΣΠΑ
«Πυροσβεστικά» λειτούργησε η παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη στη Ν. Μανωλάδα χθες, όπου συνομίλησε με τους γονείς και τους τοπικούς φορείς για το θέμα του δημοτικού σχολείου, προτείνοντας κινήσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους. Τόσο για το άμεσο της αντικατάστασης των μουχλιασμένων λυόμενων αιθουσών όσο και για την ανέγερση του νέου κτιρίου. Οι γονείς δεν δίστασαν να επιρρίψουν ευθύνες στη δημοτική αρχή Ανδραβίδας – Κυλλήνης για κωλυσιεργία στο θέμα των διαδικασιών που αφορούσαν την ένταξη του έργου κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου στο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μπαξεβανάκης εμφανίστηκε «Εγγλέζος» στο ραντεβού του, ακριβώς στις δέκα και πρώτα επισκέφθηκε το ρημαγμένο από το σεισμό του 2008, κτίριο του δημοτικού σχολείου. Πραγματικά οι εικόνες που αντίκρισε τον σόκαραν με τα τσακισμένα σίδερα στις κολώνες του κτιρίου, μια εικόνα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα από το μέγεθος του σεισμού. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους γονείς, το διευθυντή του σχολείου και τους δασκάλους αλλά και με τους εκπροσώπους του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τους αντιδημάρχους Ανδρέα Μίγκο και Ανδρέα Χαμουζά. Τόνισε πως είναι δύσκολο να παραγγελθούν νέες λυόμενες αίθουσες καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες, ενώ το κόστος για κάθε μία ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και δεν μπορεί να γίνει παραγγελία μόνο για αυτές που χρειάζεται η Ν. Μανωλάδα. Παράλληλα επισήμανε πως ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα επιδιώξει συνάντηση στην ΚΤΥΠ ΑΕ παρουσία του και μαζί με τους εκπροσώπους του δήμου, της Περιφέρειας και των γονέων, για να γίνει επανεκκίνηση του θέματος της ανέγερσης νέου σχολείου στην περιοχή.
O διευθυντής του σχολείου Διονύσης Κυπριώτης, επισήμανε μετά τη συνάντηση ότι «… συζητήσαμε για το κτιριακό μας πρόβλημα και τις λυόμενες μουχλιασμένες αίθουσες. Είχαμε μια γόνιμη συζήτηση. Ο κ. υπουργός, μας εξήγησε πως έχει η κατάσταση, δεσμεύτηκε να βοηθήσει και να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων μας. Ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια και είμαστε αισιόδοξοι για αυτό».
Σκοπός της παρουσίας του να βοηθήσει σε επίλυση του θέματος
Ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε δηλώσεις του τόνισε πως σκοπός της παρουσίας του ήταν να βοηθήσει με όσες δυνάμεις έχει ώστε να λυθεί το πρόβλημα που υφίσταται εδώ και εννέα χρόνια στο χωριό. «Εξηγήσαμε στους κατοίκους αυτό που ήδη γνωρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει αρμοδιότητα για τη στέγαση των σχολικών μονάδων. Όμως δεσμευτήκαμε πως θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο και θα συνεργαστούμε και με το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, αλλά και με τις Κτιριακές Υποδομές, τους τρεις φορείς που έχουν αρμοδιότητα, ώστε το συντομότερο δυνατό να έχουμε λύσει και για το οριστικό χτίσιμο νέου κτιρίου που αυτό πρέπει να επιδιώξουμε και για την προσωρινή στέγαση των παιδιών σε αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι στις αίθουσες αυτές που δίνουν για χώρους διδασκαλίας. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό ίσως και μέσα στην εβδομάδα να γίνει σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων με την παρουσία και των γονέων για να δώσουμε εντός του μήνα, χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που θα γίνουν και να μπορέσουν τα παιδιά να φοιτήσουν σε ένα σχολείο με αξιοπρέπεια».
Απαντώντας σε ερώτησή μας για την χρήση των λυόμενων αιθουσών του πρώην 1ου γυμνασίου Πύργου, τόνισε πως «υπάρχουν αίθουσες σε σχολικά κτίρια στο νομό Ηλείας που πλέον δε χρησιμοποιούνται επομένως αν κριθεί από τους αρμόδιους ότι είναι κατάλληλες – γιατί δεν είναι δική μας δουλειά να το κρίνουμε – προφανώς αυτή είναι η ευκολότερη λύση και η διερεύνηση πρέπει να γίνει εντός του νομού μας». Όσο για το θέμα της διακοπής των μαθημάτων συμβούλεψε τα παιδιά ότι δεν είναι καλό να χάνουν εκπαιδευτικό χρόνο. «Η διδασκαλία, η επαφή του μαθητή με το δάσκαλό του δεν ανταλλάσσεται με κάτι άλλο. Ο χρόνος που χάνεται δυστυχώς δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Θα συμβούλευα λοιπόν, στο μέτρο του δυνατού και χωρίς να υποστείλουν τον αγώνα τους, να φροντίσουν οι γονείς ώστε τα παιδιά να μην χάνουν εκπαιδευτικές ώρες…»
Α. Μίγκος:«Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας το θέμα»
Από την πλευρά του δήμου ο κ. Μίγκος ανέφερε ότι το θέμα ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας αλλά των Κτιριακών Υποδομών. «Εκεί υπάρχει η σχετική μελέτη από το 2011, αλλά δεν έχει επικαιροποιηθεί και λείπει μια ενεργειακή μελέτη για το κτίριο. Όταν γίνει θα ενταχθεί και σε χρηματοδότηση. Δεν είναι ώρα να ψάξουμε να βρούμε ποιος φταίει. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ούτως ώστε το δημοτικό σχολείο Ν. Μανωλάδας, που είναι και το μοναδικό σεισμόπληκτο που δεν έχει ανεγερθεί νέο, να κατασκευαστεί και να αποδοθεί στους μαθητές, που έχουν το δικαίωμα να στεγάζονται και να μορφώνονται σε ένα χώρο που πληροί όλες τις προδιαγραφές. Μέχρι να γίνει αυτό πρέπει να βρούμε ενδιάμεση λύση ή με νέες λυόμενες αίθουσες και επισκευή του παλιού κτιρίου».
Τέλος από την πλευρά των γονέων η Χρύσα Δρακάκη ανέφερε πως «ευελπιστούμε μετά τη συνάντηση που είχαμε πως θα βγει κάτι καλό. Συζητήσαμε με τον υπουργό και ελπίζουμε πως δεν θα μείνουμε στα λόγια αλλά θα έχουμε και πράξεις από δω και πέρα. Είχαμε υπόσχεση για αντικατάσταση των λυόμενων και ότι θα δρομολογηθεί η κατασκευή νέου σχολείου. Θα γίνει συνέλευση γονέων και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με την κατάληψη. Τα παιδιά δέκα ημέρες που δεν κάνουν μάθημα έχουν σταματήσει τα προβλήματα υγείας που είχαν με ιώσεις, βήχα, αναπνευστικό. Καταλαβαίνεται πως δεν είναι εύκολο, αλλά αν έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα πως μέχρι το Πάσχα θα γίνει η αντικατάσταση, είναι πιθανό να κάνουμε και εμείς, ένα βήμα πίσω. Πάντως θα αποφασίσουν από κοινού οι γονείς» τόνισε μεταξύ άλλων.