Λιλιπούτειοι… αρτοποιοί ζύμωσαν ψωμιά στην Ώλενα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44016″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι νοικοκυρές του εκεί Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου παρουσίασαν τη δράση «Δείχνουν οι μεγάλοι και μαθαίνουν οι μικροί»
«Η καλύτερη μυρωδιά είναι αυτή του ψωμιού, η καλύτερη γεύση είναι αυτή του αλατιού, η καλύτερη αγάπη είναι αυτή των παιδιών», έγραψε ο Βρετανός συγγραφέας Γκράχαμ Γκριν και αυτά τα λόγια έγιναν πράξη από τον Πολιτιστικό και λαογραφικό Σύλλογο Ωλένης.
Έτσι, προχθές, στον υπαίθριο χώρο μπροστά από την αίθουσα που στεγάζει την Λαογραφική τους έκθεση ”Εργαλεία αλλοτινών καιρών” , οι γυναίκες του χωριού ζύμωσαν ψωμιά και δίδαξαν όλη τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού σε μαθητές του δημοτικού και νηπιαγωγείου Καράτουλα.
Οι λιλιπούτειοι μαθητές έγιναν… αρτοποιοί, αφού όχι μόνο παρακολούθησαν και έμαθαν όλη τη διαδικασία, αλλά ζύμωσαν κι εκείνα με τα χεράκια τους ψωμιά και πίτες και μετά βεβαίως δοκίμασαν τους κόπους τους!!
Παλιές νοικοκυρές της Ωλένης, μέλη του Συλλόγου μαζί με την πρόεδρο κ. Αγγελική Δημητρακάκη, έστησαν στον αύλειο χώρο την ξύλινη σκάφη και πήραν τα πλαστήρια τους, ενώ ο ξυλόφουρνος άναψε και ήταν έτοιμος για να ψήσει στη συνέχεια τα ψωμιά και τις πίτες. Γνήσιο αλεύρι, ελαιόλαδο από το χωριό, αυγά φρέσκα από το κοτέτσι για τις πίτες και το… μάθημα ξεκίνησε!
Αρχικά τους έδειξαν ότι έχει σχέση με τη σπορά (αλέτρι) το θέρο( δρεπάνι – σταρι -αχυρο), είπαν για το αλεύρι και τέλος το ψωμί …έτσι λοιπόν, η κ. Δημητρακάκη τους άνοιξε φύλλο και έφτιαξαν μια τυρόπιτα και τους εξήγησε ακόμα πως φτιαχνουμε τις χυλοπίτες.
Η γιαγιά Νίκα Γιαννακοπούλου κοσκίνισε το αλεύρι -η κ Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου και κ. Γεωργία Δημητροπουλου ζύμωσαν και το έβαλαν στην πινακωτή για να ‘’γίνει ‘’ …ο Γιώργος Πετρόπουλος έφτιαξε ένα σχέδιο ψωμιού ενώ η κ. Γιαννούλα Θεοδωροπούλου άναψε το ξυλόφουρνό της και το ‘’έριξε’ να ψηθεί παρουσία των παιδιών… και αφού βγήκε τους πρόσφερε τηγανόψωμο και ζεστό ψωμί.
Στο τέλος, όλα τα παιδιά φόρεσαν τις ποδιές τους …και με τη βοήθεια των δασκάλων τους κοσκίνισαν με τη κρησάρα το αλεύρι και ζύμωσαν στη σκάφη! Η επίσκεψη των μαθητών διήρκεσε τρεις ώρες!
Τα παιδιά έμαθαν στην πράξη τη χρησιμότητα του σιταριού και του αλευριού, βίωσαν πως γίνονται τα ψωμιά και κατανόησαν πως γίνεται αυτό το πολύτιμο αγαθό που μπαίνει καθημερινά στο τραπέζι μας.
Το ψωμί, που ανάστησε γενιές ολόκληρες και γλίτωσε από την πείνα χιλιάδες ανθρώπους στη διάρκεια του πολέμου και των πέτρινων χρόνων που βίωσε η Ελλάδα. Πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό και λαογραφικό Σύλλογο Ωλένης που τιμά τον σκοπό της ίδρυσης και ύπαρξής του, μεταφέροντας στις νεότερες γενιές στοιχεία της παράδοσής μας.
Όπως αναφέρει η κ. Αγγελική Δημητρακάκη «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια μόνιμη Λαογραφική συλλογή, έτσι ώστε να αναδείξουμε και να διασώσουμε το λαογραφικό θησαυρό του χωριού μας Ευχαριστούμε τον Κώστα Γιαννακόπουλο για την φιλοξενία της έκθεσης στο χώρο του που θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον έως τις 7 Γενάρη του 2018».[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1510042132537-d8ffd530-c31a-2″ include=”44020,44032,44033,44034″][/vc_column][/vc_row]