FOLLOW US: facebook twitter

Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου από το 1976: Ο κώδικας συμπεριφοράς των κυνηγών

Ημερομηνία: 11-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”41599″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο κυνηγετικός κόσμος αποτέλεσε την πρώτη κοινωνική ομάδα που πίεσε και πέτυχε να θεσπισθούν κανόνες-προστατευτικές διατάξεις για την άγρια ζωή. Τα επονομαζόμενα κυνηγετικά σωματεία με το Δασικό κώδικα του 1920 απέκτησαν ενιαία καταστατικά και τέθηκαν υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας.  Την σημερινή τους μορφή οι κυνηγετικές οργανώσεις την απέκτησαν το 1969 με το Ν.Δ. 86/1969.

Ο κυνηγετικός σύλλογος Πύργου από της ιδρύσεως του το έτος 1976 μέχρι και σήμερα σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες του Νομού μας, την  κυνηγετική  ομοσπονδία  και  τους γειτονικούς κυνηγετικούς συλλόγους,  έχει να επιδείξει σημαντικές δράσεις που αφορούν στην φροντίδα και προστασία τόσο του θηραματικού πλούτου της περιοχής μας όσο και του περιβάλλοντος γενικότερα.

-Είναι ενεργό μέλος της πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής ενότητας Ηλείας με ιδιόκτητο πυροσβεστικό όχημα.

-Επίσης με την βοήθεια των μελών του στηρίζει την τράπεζα αίματος του συλλόγου. Η κοινωνική προσφορά με εθελοντική εργασία και η βοήθεια προς το συνάνθρωπο είναι προτεραιότητα όλων μας.

Φίλε κυνηγέ,

το κυνήγι μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό στοιχείο διατήρησης της άγριας πανίδας, υπό τον όρο του σεβασμού των οικολογικών αναγκών των ειδών και των βιολογικών ισορροπιών. Ωστόσο, ορισμένες συμπεριφορές και μέθοδοι μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε κάποια είδη. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται εμείς οι κυνηγοί να γνωρίζουμε καλά και να ακολουθούμε απαραίτητα έναν κώδικα συμπεριφοράς, γιατί το κυνήγι σήμερα εμπεριέχει τον βαθύ σεβασμό στην άγρια πανίδα, τη μεγαλύτερη δυνατή εκτίμηση προς τον άλλον και τη συμπεριφορά ενός καλού διαχειριστή.

Είμαστε υπεύθυνοι για ένα εθνικό κεφάλαιο, που είναι σημαντικό να μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές, ως κυνηγοί πρέπει να σεβόμαστε όχι μόνο τους νόμους και τους κανονισμούς που έχουν σχέση με το κυνήγι, αλλά και τους κανόνες του βιολογικού παιχνιδιού. Πρέπει να έχουμε συνείδηση των καθηκόντων μας και των ευθυνών μας -όσον αφορά τη φύση γενικότερα και το θήραμα ειδικότερα- και φυσικά να σεβόμαστε τους άλλους και τα αγαθά τους.

-Μη συγχέετε την ποσότητα με την ποιότητα. Όποιος σκοτώνει περισσότερα δεν είναι και ο καλύτερος κυνηγός..

-Κατά την άσκηση του δικαιώματος σας σεβαστείτε τους περιορισμούς που αφορούν τον τόπο τον τρόπο και τον χρόνο του κυνηγίου. Είναι βασισμένοι στις οικολογικές ανάγκες των ειδών και του περιβάλλοντός τους.

-Σιγουρευτείτε πριν πυροβολήσετε, ο πυροβολισμός έστω και κατά λάθος προστατευόμενου είδους δεν είναι αντάξιος ενός κυνηγού.

-Αποφεύγετε να κυνηγάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και κάνουν το θήραμα να μην μπορεί να αμυνθεί.

-Μην πυροβολείτε σε μακρινές αποστάσεις, το πολύ – πολύ να τραυματίσετε το θήραμα που ποτέ δεν θα πάρετε, ενώ αυτό θα υποφέρει.

-Να σέβεστε πάντοτε το θήραμα, μεταχειριστείτε το με τον καλύτερο τρόπο, μην το χρησιμοποιείτε για κερδοσκοπικούς λόγους.

-Να επιστρέφετε τα δαχτυλίδια που βρίσκετε και αφαιρείται από τα πουλιά.

-Σεβαστείτε αυτούς που σας υποδέχονται στη γη τους. Μην περιφρονείτε την περιουσία του άλλου, μην ξεχνάτε να κλείνετε τους φράχτες, μην τρομάζετε τα οικόσιτα ζώα. Σεβαστείτε τις καλλιέργειες.

-Σεβαστείτε τις πινακίδες, όταν τις πυροβολείται κάνετε μια ανόητη πράξη, που επιπλέον μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.

-Σεβαστείτε τους άλλους χρήστες της φύσης αλλά και αυτούς που απλά την παρατηρούν.

-Κοντά σε κατοικημένες περιοχές συμμορφωθείτε με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και ασφάλειας και διατηρήστε όσο περισσότερο γίνετε την ησυχία των κατοίκων.

-Να έχετε πάντα μαζί σας την κυνηγετική άδεια και την άδεια κατοχής όπλου.

-Χειριζόμαστε προσεκτικά τα όπλα και τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Το σημαντικότερο πράγμα που οφείλουμε να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να γεμίζουμε το όπλο μας πριν φτάσουμε στον κυνηγότοπο και πρέπει να το αδειάζουμε όταν τελειώσουμε το κυνήγι. Λύνουμε και ασφαλίζουμε το όπλο όταν το έχουμε στο σπίτι και μαζί με τα φυσίγγια τα φυλάμε σε μέρος σίγουρο και απρόσιτο σε μικρά παιδιά. Πυροβολούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αναγνωρίσει το στόχο. Δεν πυροβολούμε χαμηλά και πίσω από θάμνους.

-Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο. Πολλές ζωές συνανθρώπων μας θα είχαν σωθεί αν φορούσαν πορτοκαλί γιλέκο στο κυνήγι.

-Δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον, δεν ανάβουμε φωτιές στο δάσος και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο πέρασμά μας.

-Καταγγέλλουμε τους λαθροθήρες. Δείχνοντας ανοχή στον παραλογισμό της λαθροθηρίας, καταστρέφουμε σιγά – σιγά το μέλλον του κυνηγίου. Ακόμα εκτός του γεγονότος ότι δυσφημούν το κυνήγι αποτελούν πρώτης τάξεως επιχειρήματα στην αντικυνηγετική προπαγάνδα.

-Η προστασία και η διαχείριση του ενδημικού μας θηράματος (λαγός, πέρδικα, αγριογούρουνο) είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση.

Φίλε κυνηγέ,

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι, σε συνεργασία με τις λοιπές κυνηγετικές οργανώσεις, δίνουν μια συνεχή μάχη για την υπεράσπιση των κυνηγετικών κεκτημένων που σήμερα περισσότερο από ποτέ βάλλονται ενώ ψάχνονται από τους αρμοδίους τρόποι για να επιφέρουν σημαντικές περικοπές στην κυνηγετική δραστηριότητα.  Επιβάλλεται λοιπόν να είμαστε ΟΛΟΙ ενεργοί  σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται αγώνας. Η παρουσία μας στις γενικές συνελεύσεις ή άλλες εκδηλώσεις του συλλόγου είναι απαραίτητη.

ΤΟ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΟΡΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΛΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1507739952428-5344c87c-4b0d-2″ include=”41600,41601,41596″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia