FOLLOW US: facebook twitter

Κρίς Σπύρου: Στόχος ζωής λειτουργία στην Αγιά Σοφιά

Ημερομηνία: 11-09-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38733″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον δήμαρχο Πύργου επισκέφθηκε χθες ο Έλληνας πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου

Με απώτερο σκοπό την διοργάνωση προσεχώς μιας ομιλίας στον Πύργο ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου αλλά και κοινού, για να παρουσιάσει τους στόχους της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» που είναι να γίνει Λειτουργία στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη,  επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι τον δήμαρχο Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα και  πρώην Γερουσιαστής κ. Κρίς Σπύρου, σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα των ΗΠΑ και του Δημοκρατικού κόμματος.

Ο κ. Σπύρου έχει πλέον ως στόχο ζωής την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά καθώς θεωρεί ότι δεν είναι μουσείο αλλά χριστιανικός ναός και οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουν το δικαίωμα να προσευχηθούν εκεί και κανένας πολιτικός ηγέτης, όπως έκανε στο 2010 ο Ερντογάν, δεν μπορεί να το απαγορεύσει.

Μάλιστα ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτής της υπόθεσης, όπου  το 2010, κι ενώ η Κωνσταντινούπολη είχε ανακηρυχθεί Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης,  ανέλαβε την πρωτοβουλία  για την πραγματοποίηση μιας θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία με την αποστολή επιστολής στον πρωθυπουργό Ερντογάν. Με την επιστολή του αυτή τον ενημέρωνε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, μια αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ενορίας θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη για να τελέσει εκεί Θεία Λειτουργία.

Ο Ερντογάν δεν του απάντησε και ανέλαβαν να προωθήσουν το αίτημα οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου μετά από συνεχή αλληλογραφία τους απάντησε ότι θα έδινε άδεια για να γίνει η λειτουργία στην Αγία Σοφία αλλά… μυστικά, γεγονός που εξόργισε τον κ. Σπύρου και αποφάσισαν ο ίδιος και τα μέλη της παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας να προχωρήσουν ακάθεκτοι στο στόχο τους.

Ωστόσο, τελικώς η λειτουργία ματαιώθηκε, κι ενώ βρισκόταν σε πορεία προς την Κωνσταντινούπολη, γιατί έλαβε από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο υπήρχε απαγόρευση εισόδου τους στην Τουρκία την οποία όμως πήγαν στη συνέχεια στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τώρα λοιπόν ανεβάζουν πάλι την ιστοσελίδα τους και ξεκινάνε νέο αγώνα με τον ίδιο στόχο.

«Το δικαίωμα να προσεύχομαι και να λειτουργώ την εκκλησία μου- τόνισε ο κ. Σπύρου- δεν είναι ούτε του Ερντογάν ούτε κανενός. Και αυτόν τον αγώνα θα τον κερδίσουμε. Η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει ως Χριστιανική Ορθόδοξος Εκκλησία. Οι πολιτικοί δεν προσδιορίζουν τη χρήση θρησκευτικών χώρων και δεν μπορούν να φυλακίσουν το δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης. Ως έλληνες ορθόδοξοι πρέπει να έχουμε μια νίκη.

Η πιο εύκολη νίκη δεν είναι αυτή με τα σπαθιά και τα αεροπλάνα αλλά… εν τουτω Νίκα – δείχνοντας το μυαλό- . Από το 1453 που διορίσανε το Οθωμανό θρησκευτικό ηγέτη της Ορθοδοξίας, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Υπόδουλη είναι ακόμα η θρησκεία και το σύμβολο της Ορθοδοξίας, η Αγιά Σοφιά».

Ο κ. Λιατσής δήλωσε από την πλευρά του, ότι από σήμερα είναι μέλος της Παγκόσμιας Ενορίας  της Αγιά Σοφιάς και των στόχων της και ότι  σύντομα θα καθοριστεί η ημερομηνία της διοργάνωσης της ομιλίας του κ. Σπύρου στον Πύργο. Επισήμανε ακόμα πως θεωρεί ότι θα  έχει καλή έκβαση και θα βρεθεί το φωτεινό μυαλό στην Τουρκία που θα φωτίσει αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα είπε πως όταν πήγε στην Αγιά Σοφιά δεν περίμενε ότι θα νοιώσει τέτοια συγκίνηση.

«Εύχομαι ο Τραμπ να λειτουργήσει πιο ενωτικά»

Τέλος ο κ. Σπύρου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πως βλέπει τον νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι δυστυχώς το αποτέλεσμα των εκλογών έχει φέρει μια ισχυρή διχόνοια που καλπάζει σήμερα στις ΗΠΑ, έναν κοινωνικό διχασμό και είναι η δεύτερη φορά που έχουν Πρόεδρο της Αμερικής έναν άνθρωπο που αμφισβητεί η πλειοψηφία των πολιτών.

«Εύχομαι να αλλάξει ο τρόπος συμπεριφοράς του Προέδρου, να λειτουργήσει πιο ενωτικά για το καλό όχι μόνο της Αμερικής αλλά της Οικουμένης.»[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1505109912211-fc9a41f4-1d9b-1″ include=”38737,38738,38739″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot