FOLLOW US: facebook twitter

«Κούρος» αλά παλαιά: Στην κτηνοτροφική μονάδα του Θοδωρή Δάρμα στην Αγία Τριάδα Ολυμπίας

Ημερομηνία: 16-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Αγροτικά, Νέα

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου – Φωτο Ανδρέας Μπενέτσης

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το μήνα Μάιο, στην ορεινή Ηλεία που η κτηνοτροφία είναι ανεπτυγμένη, τα πρόβατα έχουν την… τιμητική τους, καθώς από παλιά οι κτηνοτρόφοι πήγαιναν ο ένας στον στάβλο του άλλου για να τα κουρέψουν, μια διαδικασία υποχρεωτική για να απαλλαγούν τα ζώα από το μαλλί τους για να δροσίζονται το καλοκαίρι και να μην υποφέρουν από τη ζέστη.

Ο κούρος στη φάρμα Θ. Δάρμα

 

Ο «κούρος» στα περισσότερα χωριά εξακολουθεί να γίνεται  στις στάνες με τον παραδοσιακό τρόπο, με τα ψαλίδια να παίρνουν φωτιά και με την συνδρομή φίλων και γνωστών που γνωρίζουν από κούρεμα, ενώ σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες γίνεται με σύγχρονες κουρευτικές μηχανές, με εργάτες επί πληρωμή για να μειωθεί η κούραση των κτηνοτρόφων και ο χρόνος που σπαταλούσαν. Όπως και να’ χει, η διαδικασία αυτή είναι γιορτή, συνοδεύεται από φαγοπότι και γλέντι για να τιμήσει ο ιδιοκτήτης όλους όσους πρόσφεραν ένα χέρι βοήθειας.

Ο Μιχάλης και η  σύζυγός του Χαρίκλεια Δάρμα, η πρώτη γενιά κτηνοτρόφων της οικογένειας που έδωσαν τη θέση τους στην επόμενη γενιά…

 

Προχθές λοιπόν, έγινε ο «κούρος» στο μεγάλο κοπάδι το Νταρμομιχαλέικο του κτηνοτρόφου Θοδωράκη Ντάρμα, στην Αγία Τριάδα της ορεινής Ολυμπίας, όπου επιμένουν παραδοσιακά και το κούρεμα έγινε με ψαλίδια από εθελοντές, παρότι το γρέκι έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο στάβλο με σταβλικές εγκαταστάσεις καινούργιες, αρμεκτικές μηχανές και όλα τα συναφή για να γίνεται ευκολότερη η δουλειά τους. Ο φίλος κ. Αντρέας Μπενέτσης, κατέγραψε με το φακό του καρέ- καρέ το κούρεμα των προβάτων στο στάβλο του Ντάρμα και τον ευχαριστούμε που μας παραχώρησε το φωτογραφικό υλικό και τις πληροφορίες.

Μπορεί η φάρμα Δάρμα να είναι πλέον μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα, ωστόσο ο κούρος των προβάτων εξακολουθεί να γίνεται παραδοσιακά

 

Ο κούρος ξεκίνησε από πολύ νωρίς το πρωί γιατί τα πρόβατα και τα γίδια ήταν πολλά, ίσως και πάνω από 500, με όλη την οικογένεια παρούσα από τρεις γενιές και πολλούς φίλους εθελοντές που βοήθησαν καθοριστικά στο κούρεμα , συνηθίζουν να αλληλοβοηθιούνται μεταξύ τους οι κτηνοτρόφοι όπως και οι αγρότες στη σταφίδα ή σε σπορά και συλλογή,  καθώς χρειάζονται πολλά χέρια γι αυτή τη διαδικασία. Διότι οι πιο έμπειροι κουρεύουν και άλλοι, μικροί και μεγάλοι μαζεύουν το μαλλί σε σάκους. Νοικοκυρεμένα πράγματα!

Πλουσιοπάροχο το γεύμα και η φιλοξενία μετά τον κούρο σε όλους όσους βοήθησαν, από τους οικοδεσπότες Θόδωρο Δάρμα και την σύζυγό του

 

Βέβαια στο τέλος της ημέρας μετά την κούραση,  «ανταμείφθηκαν» με ένα πλουσιοπάροχο γεύμα με φαγητό, καλό ντόπιο κρασί στο σπίτι του οικοδεσπότη κτηνοτρόφου Θ. Δάρμα που τους περιποιήθηκαν μαζί με την σύζυγο και την οικογένειά του και γλύκαναν έτσι την κούραση…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1494925179758-7e2d039b-6d9c-6″ include=”26957,26956″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot