FOLLOW US: facebook twitter

«Κολόμπ» από την Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος» στον Απόλλωνα

Ημερομηνία: 04-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
Οι πρόβες της Ομάδας Τέχνης «Δούρειος Ίππος» για το νέο της έργο «Κολόμπ» του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ζαν Ανούιγ  είναι πλέον εντατικές ενόψει της πρεμιέρας στο θέατρο Απόλλων το επόμενο Σάββατο 14 Απρίλη.

 

Στην σκηνή του θεάτρου Απόλλωνα στον Πύργο, ετοιμάζεται να ανέβει η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος», αμέσως μετά το Πάσχα, με την γαλλική κωμωδία «Κολομπ»  του Ζάν Ανούιγ, σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου. Η πρεμιέρα της παράστασης έχει προγραμματιστεί για το επόμενο Σάββατο, 14 Απριλίου και οι πρόβες για την Ομάδα που μεταφέρονται πλέον στον Απόλλωνα είναι εντατικές έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για την μεγάλη μέρα.  Μετά την επιτυχημένη περσινή θεατρική της εμφάνιση με το έργο «Δωδέκατη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος», επέλεξε το θεατρικό έργο «Κολόμπ», ένα έργο  έργο για την ηθική του θεάτρου η της ίδιας της ζωής. Ενα ζευγάρι δοκιμάζει την σχέση του μέσα απο την ψευδαίσθηση της σκηνής. Ενα θέατρο μέσα στο θέατρο! Η Κολόμπ είναι μια νεαρή ηθοποιός που θέλει να γευτεί τις χαρές της ζωής και να πετύχει στην καριέρα της. Αυτά, όμως που θέλει για τον εαυτό της συγκρούονται μ’ αυτά που θέλει ο σύζυγος της για κείνη.  Ο έρωτας για τον Ανούιγ φανερώνεται καταδικασμένος σε αποτυχία, αφού η αγνότητα, η περιπόθητη αγνότητα, ούτε μέσα σ’ αυτόν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο πόθος διαψεύδει τον έρωτα, γιατί ο πόθος είναι πρόσκαιρος, στοιχείο φθοράς, αποσυνθετικό.

Στο τιμόνι της Ομάδας θα είναι όπως συνήθως ο σκηνοθέτης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, που βάζει για μια ακόμα φορά τον πήχη ψηλά.  Παλιά και έμπειρα  αλλά και νέα μέλη του Δούρειου Ίππου  έχουν ξεκινήσει πρόβες από τον περασμένο Οκτώβριο και έχουν πλέον  δεθεί ως ομάδα με στόχο να παρουσιάσουν- όπως μας έχουν συνηθίσει άλλωστε-  ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα προσφέροντας δύο ευχάριστες ώρες στο κοινό της Ηλείας, που θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει για πρώτη φορά τον Ζαν Ανουίγ και να έρθει σε επαφή με ένα εξαίρετο θεατρικό κείμενο. Να σημειώσουμε ότι το έργο που διαδραματίζεται διαδραματίζει γύρω στα 1920, πρόκειται να εντυπωσιάσει και για δύο ακόμα λόγους, αφενός για τα σκηνικά και τα έπιπλα εποχής που είναι όλα αυθεντικά, αντίκες της εποχής, όπως και για τον πλούτο των κοστουμιών που είναι vintage.

Τα έργα του Ζαν Ανούιγ που σπανίως παίζονται, χαρακτηρίζονται από την επικράτηση της μοναξιάς και την αδυναμία επικοινωνίας κι ακόμη διακατέχονται από το αίσθημα της χαμένης αθωότητας και τη μελαγχολία της τρίτης ηλικίας. Βλέπουμε συνήθως ένα πρόσωπο, μια κεντρική μορφή ή και ένα ζευγάτι που αντιπροσωπεύει την ακέραια απαίτηση του ιδανικού. Οι άλλοι γύρω τους είναι κομπάρσοι, καρικατούρες που μορφάζουν, αποτυπώνοντας στη φυσιογνωμία τους ωμά, τον κοινό κανόνα, τις καταστάσεις τις προορισμένες να τραυματίσουν και να διαψεύσουν το ιδανικό.

Το έργο Κολόμπ» σε  μετάφραση και  σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, είχε ανέβει από το Εθνικό Θέατρο το  1955, ενώ έχει παιχτεί και από τον θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη την θεατρική σεζόν 1964-1965 ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει κάποιες ελάχιστες φορές από ερασιτεχνικούς θιάσους και περιφερειακά θέατρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot