Κάθε μέρα νέα μέρα: Κρίση πανικού: Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Τουλάχιστον ένα άτομο στα δέκα θα βιώσει κάποια στιγμή της ζωής του μία κρίση πανικού, ενώ ένα άτομο στα πενήντα υποφέρει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Η κρίση πανικού δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επεισόδιο έντονου φόβου που πυροδοτεί έντονες σωματικές αντιδράσεις, χωρίς ιατρική αιτιολόγηση.
Τα άτομα που έχουν βιώσει την κρίση πανικού την περιγράφουν ως μια αίσθηση πλήρους απώλειας ελέγχου ή σαν ένα έμφραγμα. Οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή, όμως προκαλούν έντονο φόβο και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.
Η κρίση πανικού συνήθως εμφανίζεται αιφνίδια, χωρίς καμία προειδοποίηση. Μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε ώρα και στιγμή αλλά συνήθως εμφανίζεται έπειτα από μια αρκετά στρεσογόνο κατάσταση. Ο τρόπος που εκδηλώνεται η κρίση πανικού ποικίλλει από άτομο σε άτομο και διαρκεί κάποια λεπτά.
Τα βασικότερα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού είναι τα εξής :
- Ταχυκαρδία
- Εφίδρωση
- Ζαλάδα
- Τρέμουλο
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
- Ρίγη ή εξάψεις
- Αίσθημα πνιγμού
- Μούδιασμα στα άκρα
- Φόβος του ατόμου ότι τρελαίνεται
- Φόβος του ατόμου ότι κάτι φρικτό πρόκειται να συμβεί
- Φόβος του ατόμου ότι θα πεθάνει
Τα αίτια της κρίσης πανικού παραμένουν ακόμη άγνωστα και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Παράγοντες όμως που μπορούν να πυροδοτήσουν σε εκδηλώσεις κρίσεων πανικού είναι τα γονίδια, το έντονο στρες, η ευαίσθητη προσωπικότητα και κάποιες μεταβολές στη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.
Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Χρειάζονται 3 λεπτά για τα επινεφρίδια για να γεμίσουν το σώμα σας αδρεναλίνη, αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Επίσης χρειάζονται 3 λεπτά στο σώμα σας για να σταματήσει αυτόν τον ‘καταρράκτη’ αδρεναλίνης. Αν σταματήσετε την κρίση πανικού την ώρα που ξεκινάει, η αντίδραση της αδρεναλίνης θα πάρει μόνο 3 λεπτά και μετά… Τέλος!
Πρακτικά, αν μας πιάσει κρίση πανικού μπορούμε να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα :
Μείνε εκεί που είσαι και πάρε βαθιές αναπνοές. Αν οδηγείς πάρκαρε κάπου και προσπάθησε να ηρεμήσεις παίρνοντας βαθιές και αργές αναπνοές. Κάθε τεχνική χαλάρωσης μετριάζει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες και βασίζεται στη σωστή αναπνοή.
Ρίξε νερό στο πρόσωπό σου. Έρευνες δείχνουν ότι το κρύο νερό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα, πυροδοτώντας βιολογικές μεταβολές που μειώνουν τους παλμούς της καρδιάς, ενεργοποιούν το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθούν τη χαλάρωση.
Εστίασε την προσοχή σου: Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως οι τρομακτικές αυτές σκέψεις, είναι απλά περαστικές και επικεντρώσου σε κάτι που είναι μη-απειλητικό και ορατό, όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι.
Δημιουργική απεικόνιση. Κατά την κρίση πανικού περνάνε άσχημες εικόνες από το μυαλό μας, μπορούμε να τις ανατρέψουμε σε όσο πιο όμορφες μπορούμε. Σκεφτείτε ένα μέρος ή μια κατάσταση που σας κάνει να αισθάνεστε γαλήνια και όμορφα. Μόλις έχετε αυτήν την εικόνα στο μυαλό σας, προσπαθήστε να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτό. Θα σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας από αυτό που σας συμβαίνει και θα μειώσει τα συμπτώματα σας εκείνη τη στιγμή.
Κάνε ένα μπάνιο. Η εμβύθιση του σώματος στο νερό καταπραΰνει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες και μας χαλαρώνει.
Ζέστανε τα χέρια σου: Όταν έχουμε στρες, η θερμοκρασία των χεριών μειώνεται. Τρίβοντας τα χέρια σας, πλησιάζοντας το καλοριφέρ ή τη σόμπα ή ακόμη και τυλίγοντας τα δάχτυλά σας γύρω από μια ζεστή κούπα καφέ ή κακάο, πυροδοτείται η χαλάρωση από το παρασυμπαθητικό σύστημα.
Φάτε μαύρη σοκολάτα: Η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο να είναι τουλάχιστον 85%. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο επιδρά χαλαρωτικά στον οργανισμό.
Υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο ξεπερνά τις κρίσεις πανικού χωρίς εξωτερική βοήθεια, παρόλα αυτά αν κάποιος υποφέρει πολύ από τέτοιες κρίσεις είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό. Η θεραπεία για τις κρίσεις πανικού είναι συνήθως η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται και φάρμακα ανάλογα με τις προτιμήσεις του πάσχοντα, το ατομικό ιστορικό, τη σοβαρότητα των κρίσεων αλλά και τις δυνατότητες πρόσβασης σε καθεμία από αυτές.
Πηγή: (diatrofi.gr)