«Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση»: Η Πολιτιστική Αθλητική Κίνηση Ηλείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”64075″ img_size=”full”][vc_column_text]Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Κλείνοντας τα μάτια και θεωρώντας ταμπού ένα θέμα που μας αφορά όλους αυτήν την στιγμή η Ελλάδα θρηνεί ένα υψηλό ποσοστό κυρίως νέων ανθρώπων.
Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία Ετήσια Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) για το έτος 2014 που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2016, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού χρηστών υψηλού κινδύνου ηλικίας 15-64 ετών με κύρια ουσία τα οπιοειδή είναι 17.245. Επίσης, το 2014 αναφέρθηκαν 76 θάνατοι σχετιζόμενοι με τη χρήση ουσιών σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας Ελληνικής Αστυνομίας. Αριθμός αρκετά μεγάλος σύμφωνα με τον πληθυσμό μας.
Από το 2014 λειτουργούν στην Ελλάδα συνολικά 107 δομές θεραπείας και 43 συμβουλευτικά κέντρα για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης. Το σύνολο των ατόμων που έλαβαν υπηρεσίες θεραπείας ξεπερνά τα 13.253, εκ των οποίων 10.226 βρίσκονταν σε θεραπεία φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης, 2.600 σε «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, ενώ 427 δέχτηκαν παρεμβάσεις στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.
Η ΠΑΚ Ηλείας πιστεύοντας στην πρόληψη έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα.
Ο πρόεδρος της ΠΑΚ Ηλείας Πέτρος Μπηλιωνης δήλωσε:
Είδη στον μικρό χρόνο δημιουργία μας σε συνεργασία με το ΚΕΕΘΑ πραγματοποιήσαμε δύο ενδιαφέρουσες ημερίδες όπου πρώην χρήστες άνοιξαν την καρδιά του στο κοινό μιλώντας για το ουσιώδη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κατά την χρήση, τον αγώνα της απεξάρτησης αλλά και τον λόγο που τους οδήγησε στην χρήση των ναρκωτικών. Πιστεύοντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας και δεν θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που μαστίζει κυρίως την νεολαία μας .Μεσα στο έτος έχουμε προγραμματίσει είδη και άλλες παρόμοιες ημερίδες.
Η Εκπρόσωπος σε θέματα πολιτισμού της ΠΑΚ Ηλείας Κορτεση Αννα δήλωσε:
Πρέπει να αναλάβουμε σωστά και ενεργά τον ρόλο μας ως υγιείς νοητικά ενήλικες για την σοβαρότητα του θέματος μη ξεχνώντας ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Ως μητέρα και με την αγωνία του αύριο με την ΠΑΚ Ηλείας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κυρίως την ειλικρινή ανάδειξη ενός προβλήματος «ταμπού» σε μια κοινωνία κλειστοφοβική που αιμορραγεί απο την αδιαφορία πάντα φοβούμενη τον κοινωνικό στιγματισμό.
Και τώρα πέπλο, σκυθρωπά σκεπάζει τα σταυρωμένα σου νιάτα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]