FOLLOW US: facebook twitter

«Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο»: Θεατρική διασκευή του βιβλίου του Δημήτρη Σπύρου από την Θ.Ο Μυθωδία

Ημερομηνία: 15-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39206″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρεμιέρα της παράστασης 1η Οκτώβρη

Αντιμέτωπος με μια να καλλιτεχνική πρόκληση, βρίσκεται αυτήν την περίοδο ο  Ηλείος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και παιδιά και νέους Δημήτρης Σπύρου, καθώς το βιβλίο του ««Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» που είχε κυκλοφορήσει το 2011 από τις εκδόσεις Πατάκη, γίνεται… θεατρικό!

Ο σκηνοθέτης Νίκος – Ορέστης Χανιωτάκης που σκηνοθετεί και την παράσταση, ανέλαβε την θεατρική διασκευή του βιβλίου του Δημήτρη Σπύρου που θα ανέβει στο θέατρο Θησείο από την Θεατρικό Ομάδα Μυθωδία.

Όπως ενημερώνει χθες και μέσα από το facebook ο Δημήτρης Σπύρου που έχει γίνει οπαδός των social media, στον ρόλο του αφηγητή και όχι μόνο, θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Καλατζόπουλος. Η πρεμιέρα της παράστασης θα είναι την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.

Θέμα του βιβλίου και συνεπώς του έργου που θα ανέβει στο θέατρο, «η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο» είναι η ζωή στην επαρχία του ’60 και η δικτατορία. Μια πολύ καλογραμμένη εξιστόρηση βιωμένων γεγονότων από το Δημήτρη Σπύρου. Η γλώσσα είναι αυθεντική και συντελεί στο να μεταφέρεται η ατμόσφαιρα της εποχής. Οι υποσημειώσεις επιτρέπουν στον συγγραφέα να είναι πιστός στην απόδοση της εποχής και παράλληλα δίνουν επιπλέον πληροφορίες για λέξεις ή ιστορικά γεγονότα σε όποιον αναγνώστη θελήσει να ανατρέξει σε αυτές.


Οι φωτογραφίες από τη χθεσινή πρόβα που ανέβασε ο Δημήτρης Σπύρου στο facebook

Σε ένα ορεινό χωριό της κεντρικής Πελοποννήσου τη δεκαετία του ’60, εκτυλίσσονται ιδιότυπες, σκληρές και πολλές φορές ανελέητες μάχες με πρωταγωνιστές τα αγόρια της πάνω και της κάτω ρούγας. Ώσπου ο ερχομός ενός πολιτικού εξόριστου μουσικοσυνθέτη φέρνει τα πάνω κάτω στην μικρή κλειστή κοινωνία… Ο πετροπόλεμος, άγνωστος στους σημερινούς εφήβους, δεν ήταν απλά ένα παιχνίδι. Ήταν άσκηση επιβίωσης, προϋπέθετε σχέδιο, στρατηγική, γνώση της ψυχολογίας του αντιπάλου.

Ταυτόχρονα είχε τους κανόνες και το τελετουργικό του, που τηρούνταν με ευλάβεια…Ο «πολιτικός εξόριστος μουσικοσυνθέτης» δεν είναι άλλος παρά ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος όμως δεν αναφέρεται με το όνομά του.

Σε ένα αντιπροσωπευτικό απόσπασμα του βιβλίου του γράφει ο Δημήτρης:
“…Ο πετροπόλεμος ήταν φρούτο του καλοκαιριού. Δεν ταίριαζε με τα χιόνια και τις βροχές, ούτε με τις σκοτούρες των βιβλίων. Ήθελε κλειστά σχολεία και ξεγνοιασιά, κοντομάνικα πουκάμισα και ξυπολυσιά. Ήθελε οι γονείς να λείπουν στα χωράφια ολημερίς και να έχουν αφήσει το χωριό να το κυβερνάει η παιδική μας φαντασία κι αποκοτιά…»

Εμείς να ευχηθούμε στο Δημήτρη Σπύρου και στους συντελεστές της παράστασης καλή επιτυχία και περιμένουμε να την δούμε και στον Πύργο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot