Η λύση που προωθεί το ΥΠΕΣ για τους συμβασιούχους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30785″ img_size=”full”][vc_column_text]Αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με μοναδικό αντικείμενο το θέμα των συμβασιούχων. Εν μέσω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων χιλιάδων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, ο υπουργός Εσωτερικών ετοιμάζει ρύθμιση που θα αφορά τους «παρατασιούχους» αλλά και το διαγωνισμό για το μόνιμο προσωπικό.
«Οι συναρμόδιοι υπουργοί αναζητούν λύση, η οποία θα είναι η βέλτιστη δυνατή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ολιγόμηνες συμβάσεις
Μιλώντας στον «realfm», ο Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε ότι η λύση που προωθεί για το θέμα των σκουπιδιών είναι να γίνουν νέες, ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα.
«Ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επ΄αύριο αντισυνταγματική. Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα εργασιακά, έχουμε νέα δεδομένα, των τόνων σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:
«Προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία, η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό διάστημα».
Στο ερώτημα αν εννοεί μία σύμβαση λίγων μηνών, ο ίδιος απάντησε: «Ακριβώς, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση».
Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι προχωρά τις διαδικασίες, με βάση, όπως σημείωσε, τα αιτήματα των δήμων, για τουλάχιστον 2.500 προσλήψεις προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ.
«Για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αναπληρώνονται αυτές οι θέσεις από τους πολίτες, είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4, που ισχύει στις προσλήψεις στο υπόλοιπο δημόσιο», σημείωσε ο ΥΠΕΣ.
Ρύθμιση για σύντμηση του χρόνου διεξαγωγής του διαγωνισμού (ΑΣΕΠ)
Μία επιπλέον πληροφορία ως προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. «Ο τελικός μας διάδρομος είναι να γίνει διαγωνισμός για όλες τις θέσεις που υπάρχουν την τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα της καθαριότητας μέσω του ΑΣΕΠ» ανέφερε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά.
Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αυτό έχει μια χρονοβόρα διαδικασία την οποία προσπαθούμε με τη ρύθμιση που θα κατεβάσουμε να συντομεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Δηλαδή να μην περάσουνε δύο χρόνια χοντρικά για να ολοκληρωθεί».
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με μοναδικό αντικείμενο το θέμα των συμβασιούχων.
Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
ΠΟΕ-ΟΤΑ
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά το χθεσινό επεισοδιακό συλλαλητήριο, αποφάσισε τη συνέχιση των καταλήψεων των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ όλης τη χώρας έως και την Πέμπτη 29/6, την αποχή από τα καθήκοντα των εργαζομένων το προσεχές Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την επόμενη Πέμπτη, με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων σε Αθήνα και άλλες πόλεις.
ΚΕΔΕ
Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Ιουνίου, με το ερώτημα να κλείσουν οι Δήμοι αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων. Η απόφαση πάρθηκε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.
«Θα δούμε τον τρόπο που θα κινηθούμε»
Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε τους εργαζόμενους ομήρους, ούτε όμως και να επιτρέψει τη συνέχιση ενός καθεστώτος που έδινε υπηρεσίες σε εργολάβους με μεγάλο κόστος για το ελληνικό δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στο ζήτημα των συμβασιούχων.
«Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιλύσει αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι το κάνει στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να δούμε με ποιο τρόπο διαχειρίζεται, και ως προς την ερμηνεία της νομοθετικής διάταξης, αλλά και τη συνταγματική ερμηνεία για το σύνολο της υπόθεσης, και από εκεί και πέρα θα δούμε τον τρόπο που θα κινηθούμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι, όχι να αναπαράγει μια σειρά από νομικές πρακτικές του παρελθόντος που στόχευαν να δημιουργήσουν εκλογικές πελατείες χρησιμοποιώντας εργαζόμενους ως ομήρους ή να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να δοθούν μια σειρά από υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου με μεγάλο κόστος σε εργολάβους, αλλά να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα.
Το θέμα έθιξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ πριν από 1,5 μήνα η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε στην υπουργό Εσωτερικών, Όλγα Γεροβασίλη, να φέρει το θέμα στη Βουλή ώστε τα κόμματα να συμβάλλουν με τις προτάσεις για λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων εκείνη δεν το είδε θετικά και υπαινίχθηκε μονιμοποιήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντηση ότι το ζήτημα «υπάρχει, εξαιτίας πολιτικών πρακτικών του παρελθόντος, μια πανσπερμία εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, η οποία έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προσπάθησε και στα νοσοκομεία, και για τους συμβασιούχους που δουλεύουν στην καθαριότητα, να ομαλοποιήσει αυτή την κατάσταση. Να δημιουργήσει εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα σέβονται την εργασιακή αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων, τους οποίους το ελληνικό κράτος πολλές φορές τούς εκμεταλλεύτηκε και τούς χρησιμοποίησε ως εκλογική πελατεία και πολλές φορές δημιούργησε προβλήματα που ήταν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα, με δεδομένους κιόλας τους γνωστούς νομικούς και συνταγματικούς περιορισμούς».
Επίσης, υπογράμμισε πως αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό που προσπαθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί είναι να βρουν μια λύση, η οποία θα είναι η βέλτιστη δυνατή, δεδομένων των συνταγματικών περιορισμών και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που δημιουργείται από μια νομοθεσία ανελαστική, που δεν λαμβάνει υπόψη της, κατά κύριο λόγο, τα συμφέροντα των εργαζομένων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]