Η λίστα με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30795″ img_size=”full”][vc_column_text]Ανοικτά παραμένουν τρία προαπαιτούμενα όπως προκύπτει από την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν (compliance report) που δόθηκε στην δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να αποτελούν λόγο να μπλοκάρει η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δις. ευρώ από την οποία τα 6,9 δις ευρώ θα κατευθυνθούν για πληρωμές δανείων και τα 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Όπως διαπιστώνεται τα τρία προαπαιτούμενα που δεν έχουν κλείσει:
- Η επέκταση της εθελοντικής φορολόγησης των εφοπλιστών και για το 2018.
- Ο επανυπολογισμός και η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η έκθεση αναφέρει ότι οι αρχές γνωστοποίησαν ότι οι επανυπολογισμοί έφτασαν το 10% και το 6% εκκαθαρίστηκε πλήρως. Μέχρι το τέλος του μήνα η εκκαθάριση θα φτάσει στο 10%.
- Η έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης για τον ΔΕΣΦΑ
Στην έκθεση περιγράφονται και τα προνομοθετημένα μέτρα λιτότητας των 5 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα οποία:
- Συνταξιούχοι: Καταργείται από 1.1.2019 η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% της σύνταξής τους και στην κύρια και στην επικουρική. Αντίθετα αυξήσεις θα δουν όσοι βγήκαν το 2015-2016 σε σύνταξη με ποσά 100-200 ευρώ και θα φτάσουν την νέα κατώτατη σύνταξη των 392 ευρώ το 2023.
- Μισθωτοί και αγρότες: Μειώνεται από 1.1.2020 κατά 650 ευρώ η έκπτωση που δικαιούνται από τον ετήσιο φόρο εισοδήματος. θα πληρώνουν φόρο και τουλάχιστον 500.000 χαμηλόμισθοι των 450-500 ευρώ που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι.
- Νοικοκυριά: Καταργούνται αναδρομικά από 1.1.2017 οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες. Από 1.1.2018 καταργείται η έκπτωση 1,5% στον μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Μειώνεται 58 εκατ. ευρώ το κονδύλι για επίδομα πετρελαίου.
- Αυτοαπασχολούμενοι: Αυξάνονται από 1.1.2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ
- Άνεργοι: Καταργούνται παροχές όπως τα επιδόματα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας νεοεισερχομένων από τον ΟΑΕΔ κλπ
Εδικά για το φορολογικό πακέτο προβλέπεται ότι θα εφαρμοστεί νωρίτερα, το 2019, αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους θεσμούς κρίνει κατά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι χρειάζεται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή του για την επίτευξη του στόχου του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης αναφέρεται ότι στην τελευταία αξιολόγηση θα αποφασιστεί από τους θεσμούς αν προβλέπεται υπεραπόδοση έναντι του στόχου για το 2019, η οποία θα επιτρέψει την εφαρμογή των αντιμέτρων.
Στην έκθεση υπάρχει και η λίστα με τις 113 απαιτήσεις για υλοποίηση prior actions που πρέπει να καλύψει από εδώ και στο εξής η χώρα. Συγκεκριμένα:
- Προσαρμογή των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
- Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικά και επαναξιολόγηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλίας (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
- Στελέχωση της ΑΔΑΕ και καθορισμό των απαραίτητων οργανικών θέσεων μεσοπρόθεσμα (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
- Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων (έως τον Δεκέμβριο του 2017).
- Τον επανυπολογισμό και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων που αφορούν την περίοδο μετά το νόμο Κατρούγκαλου (έως τα τέλη Ιουνίου 2017).
- Την καθιέρωση της υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό (έως την 1η Ιανουαρίου 2018).
- Τη νομοθέτηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως τον Νοέμβριο του 2017).
- Τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης στις κλαδικές συμβάσεις (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
- Τη νομοθέτηση της αύξησης στο 50% του ποσοστού των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα αποφασίζουν τη διενέργεια απεργιών (έως την ερχόμενη αξιολόγηση).
- Τη σύνταξη έκθεσης (έως τον Δεκέμβριο του 2017) με βάση μια ανεξάρτητη νομική άποψη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις. Την αναθεώρηση της ισχύουσας διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας (έως τον Φεβρουάριο του 2018) και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων (έως τον Μάρτιο του 2018).
- Την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου (έως το τέλος Ιουνίου).
- Την υιοθέτηση (έως τον Ιούλιο του 2017) των 4 συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν τα ποτά. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες, το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
- Την υιοθέτηση (έως τον Σεπτέμβριο του 2017) νομοθεσίας πάνω στο συμφωνηθέν πλαίσιο για το κτηματολόγιο.
- Την εκποίηση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,71% μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ώστε να εφαρμοστεί έως τον Ιούνιο του 2018.
- Την κατάρτιση λίστας με 15-20 εμβληματικά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, με χρονοδιαγράμματα έως την ολοκλήρωσή τους (έως τον Ιούνιο του 2017).
- Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (έως τον Σεπτέμβριο του 2017).
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]