Η κουλτούρα της κονόμας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34368″ img_size=”full”][vc_column_text]Αν είναι κάτι με το οποίο έχουν πάρει διαχρονικά διαζύγιο οι πολιτικοί ταγοί του τόπου αυτό είναι η αλήθεια. Η θρησκευτική αντίληψη ότι η αλήθεια λυτρώνει –ως εξομολόγηση- δεν ήταν ποτέ στα φόρτε τους. Άλλωστε η αντίληψη ότι η κοινωνία έχει «κοντή μνήμη υπηρετεί ακριβώς αυτή τους την ανάγκη να αποτελούν τα κακώς κείμενα και τα αρνητικά των ημερών τους, περασμένα – ξεχασμένα.
Αντίθετα φροντίζουν επιμελώς να υπενθυμίζουν λάθη και παραλείψεις των αντιπάλων τους. Κι αν το «οπλοστάσιό» τους μπορεί να ενισχυθεί και με λογής ψέματα, τότε χαράς ευαγγέλια.
Η παραδοχή του αυτονόητου για τους πολίτες, ότι ένας νέος πολιτικός που βρίσκεται για πρώτη φορά στο τιμόνι της χώρας και δεν έχει καμιά εμπειρία διακυβέρνησης είναι φυσικό να κάνει λάθη, αποτελεί απαγορευμένο καρπό. Αυτά του τα λάθη –έστω και με καθυστέρηση- ομολόγησε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του. Από κει και πέρα είναι δουλειά των πολιτών αν θα του δώσουνε «συγχωροχάρτι» ή αν θα τον τιμωρήσουν γι αυτά.
Ίσως όμως έχει μεγαλύτερη αξία να αναφερθεί η αντιδιαστολή που έκανε ανάμεσα στην κατηγορία του ψεύδους που διατυμπανίζουν οι αντίπαλοί του, και την κατηγορία της διαφθοράς που κραδαίνει ο ίδιος εναντίον τους. «Μπορούν να μας πουν ψεύτες, ατζαμήδες ίσως και εξωπραγματικούς, αλλά διεφθαρμένους δεν μπορούν να μας πουν. Δεν βάλαμε το δάκτυλο στο βάζο με το μέλι, υποστήριξε, βάζοντας τις δικές του διαχωριστικές γραμμές.
Σίγουρα οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αδυναμίες και μειονεκτήματα. Αρκετοί ενδεχομένως είναι ακατάλληλοι για διακυβέρνηση. Αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να πει ότι επιχειρούν να πλουτίσουν. Ότι μετέχουν με τη σειρά τους στο σύστημα σήψης και διαπλοκής που απλώθηκε στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Ότι υπάρχουν δακτυλοδεικτούμενοι Συριζαίοι που ξαφνικά άρχισαν να ζουν πλουσιοπάροχα, να κάνουν «μεγάλη ζωή» να ξημεροβραδιάζονται στα πολυτελή ξενυχτάδικα.
Μπορεί να έχουν χίλια κουσούρια, να υστερούν σε πολλά, να είναι πολλές φορές «φευγάτοι» να παίζουν με τα νεύρα μας και την αισθητική μας, δεν άλλαξαν όμως κοινωνική τάξη, τρόπο ζωής, ούτε προσχώρησαν στην κουλτούρα της κονόμας.
Αν τώρα όλα αυτά αποτελούν «αξιακά στοιχεία» για τη σημερινή κοινωνία, αυτό μένει να το δούμε…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]