Η αναβολή από το ΣτΕ της επεξεργασίας του Π.Δ. για Κυπαρισσιακό λόγω έλλειψης Περιβαλλοντικής μελέτης και εκτίμησης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34639″ img_size=”full”][vc_column_text]Η έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης και εκτίμησης για τον κόλπο της Κυπαρισσίας και τις γύρω περιοχές, όπου αφήνει τα αυγά της η χελώνα Caretta-Caretta και διαβιούν σπάνια πουλιά, ανέβαλε την επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος, με το ΣτΕ να ζητεί από την διοίκηση να ξαναδεί το θέμα στρατηγικά και υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς η περιοχή έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.
Πρόκειται για το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, όπου εκτιμάται ότι η χελώνα Caretta Caretta εμφανίζει την εντονότερη αναπαραγωγή της δραστηριότητα, σε ποσοστό 82%. Είναι η δεύτερη φορά που το Ε’ τμήμα του ΣτΕ εφιστά την προσοχή της διοίκησης, γεγονος που έπραξε και το 2015.
Δύο χρόνια πριν, είχε κατατεθεί στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε την νομιμότητα χαρακτηρισμού του Περιφερειακού Πάρκου Κόλπου Κυπαρισσίας και των γύρο περιοχών και καθόριζε τους όρους και περιορισμούς δόμηση στην εν λόγω περιοχή.
Τότε, το ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 32/2015 γνωμοδότησή του «έκοψε» το επίμαχο σχέδιο διατάγματος, καθώς το εν λόγω πάρκο έχει τις νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις, να ονομασθεί Εθνικό Πάρκο αντί Περιφερειακό που το χαρακτηρίζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και ο χαρακτηρισμός του ως περιφερειακού, δεν είναι νόμιμος.
Παράλληλα, είχε επισημάνει πριν δυο χρόνια το ΣτΕ ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες ουσιαστικές τροποποιήσεις στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και να ξαναπάει στο ΣτΕ για νέα επεξεργασία.
Τώρα, έγινε η δεύτερη προσπάθεια, με τους συμβούλους της Επικρατείας να αναφέρουν ότι αναβάλουν την εξέταση της νομιμότητας των χρήσεων, των όρων δόμησης, κ.λπ. της επίμαχης ζώνης, καθώς δεν έχει τηρηθεί προηγουμένως η διαδικασία της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την κοινοτική αλλά και την ελληνική νομοθεσία, η υποχρέωση διενέργειας περιβαλλοντικής εκτίμησης είναι αναγκαία για την περίπτωση που υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των πολεοδομικών ή των χωροταξικών σχεδιασμών.
Ως εκ τούτου ανέβαλαν την επεξεργασία του διατάγματος, προκειμένου να γίνει έρευνα από το υπουργείο και να συνταχθεί η απαραίτητη στρατηγική μελέτη, με τους ανώτατους δικαστές να υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαικό Δικαστήριο για σειρά περιβαλλοντικών λαθών στην περιοχή, όπως την λειτουργία μπαρ, την ανέγερση οικιών, κλπ, καθώς δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της χελώνας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]