Η άνοδος των «υπερανθρώπων»: Ο τελευταίος φόβος του Στίβεν Χόκινγκ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30521″ img_size=”full”][vc_column_text]Η εμφάνιση και άνοδος μιας φυλής «υπερανθρώπων» φαίνεται πως ήταν ένας από τους τελευταίους φόβους του διάσημου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πέθανε πριν από επτά μήνες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Times, στην τελευταία του «προφητεία», ο μεγάλος επιστήμονας υποδεικνύει ότι η γενετική μηχανική είναι πιθανόν να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας φυλής «υπερανθρώπων», που θα έφερναν την εξάλειψη του ανθρώπινου είδους όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Ο Χόκινγκ, που πέθανε τον Μάρτιο, άφησε πίσω του μια συλλογή άρθρων και δοκιμίων πάνω σε αυτά που αποκαλούσε «τα μεγάλα ερωτήματα», στο πλαίσιο προετοιμασιών για ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη. Στο «Σύντομες Απαντήσεις σε Μεγάλα Ερωτήματα» (Brief Answers to the Big Questions) παρουσιάζει την υπόθεση πως οι πλούσιοι θα είναι σύντομα σε θέση να παρεμβαίνουν στο DNA των ίδιων και των παιδιών τους για να δημιουργούν «υπερανθρώπους» με βελτιωμένη μνήμη, αντοχή στις ασθένειες, ανώτερη νοημοσύνη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
«Είμαι σίγουρος πως κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν πώς να τροποποιούν τόσο τη νοημοσύνη, όσο και ένστικτα όπως η επιθετικότητα. Κατά πάσα πιθανότητα θα περαστούν νόμοι κατά της γενετικής μηχανικής σε ανθρώπους. Ωστόσο κάποιοι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η μνήμη, η αντοχή στις ασθένειες και η διάρκεια ζωής» σημείωνε σχετικά ο Χόκινγκ.
Η πρόβλεψη του Χόκινγκ μπορεί εκ πρώτης όψεως να φέρνει στο νου τα πειράματα ευγονικής του 20ού αιώνα (την ιδέα πως η ανθρωπότητα θα μπορούσε να βελτιωθεί εάν τα «καλύτερα δείγματά» της έκαναν περισσότερα παιδιά, ή ακόμα και στειρώνοντας τους «κατώτερους»), ωστόσο είναι κάτι διαφορετικό, καθώς υποδεικνύει ότι η πρόοδος της γενετικής θα κάνει ελκυστική την ιδέα της «αυτοβελτίωσης»- οπότε και αναπόφευκτα θα τεθεί κάποια στιγμή το ζήτημα των «μη βελτιωμένων».
«Όταν εμφανιστούν τέτοιοι υπεράνθρωποι, θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα με τους μη βελτιωμένους ανθρώπους, που δεν θα είναι σε θέση να τους ανταγωνιστούν. Πιθανότατα θα εκλείψουν, ή θα χαθούν από το προσκήνιο. Αντ’αυτών θα υπάρχει μια φυλή όντων που θα σχεδιάζουν τους ίδιους τους τους εαυτούς, και θα βελτιώνονται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα».
Τα σχόλια του Χόκινγκ αναφέρονται σε τεχνικές όπως το CRISPR, ένα σύστημα παρέμβασης στο DNA που επιτρέπει στους επιστήμονες να τροποποιούν τα επιβλαβή γονίδια ή να προσθέτουν νέα. Ήδη βρίσκεται σε χρήση παγκοσμίως- ενδεικτικά, έχει χρησιμοποιηθεί σε παιδιά με λευχαιμία, ωστόσο είναι πολλοί οι επιστήμονες που αμφιβάλλουν ότι θα βρίσκονταν πολλοί γονείς πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τέτοιες τεχνικές βελτίωσης, λόγω του φόβου περί απρόβλεπτων παρενεργειών.
Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά: Αυτοί που εκτιμούν πως ίσως μια τέτοια εξέλιξη να αποτελεί καλή ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη και την ανθρωπότητα, καθώς οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους σημερινούς περιορισμούς τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αποικισμού άλλων πλανητών, των μεταβολών στη βιόσφαιρα του πλανήτη κ.α.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]