FOLLOW US: facebook twitter

Ζητούν “Περσέα” με “γυμνή” αστυνομία: Αύξηση περιπολιών χωρίς μέσα και προσωπικό

Ημερομηνία: 19-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”73690″ img_size=”full”][vc_column_text]Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης «Περσέας» που εφαρμόζει πλέον σε όλη τη χώρα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις και στην Ηλεία. Οι λιγοστοί αστυνομικοί στο νομό καλούνται να καλύψουν έντεκα νυχτερινές βάρδιες ακόμα και σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εγκληματικότητα και που σήμερα αστυνομεύονται από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Βέβαια ο στόχος της εμφανούς αστυνόμευσης για τη βιτρίνα, δεν σημαίνει ότι θα φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους πολίτες, που μπορεί να βλέπουν παντού αστυνομικούς, αλλά η εγκληματικότητα θα παραμένει ψηλά…

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το θέμα, ομόφωνα μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Σε αυτή εκφράζεται η αντίθεση των αστυνομικών στην εφαρμογή του “Περσέα” που θα προκαλέσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας. “Διατάσσεται ενίσχυση από υπηρεσίες της έδρας που ουσιαστικά λειτουργούν με ημίμετρα, που αλλοιώνουν την υπηρεσιακή τους δομή και υπόσταση, μη μπορώντας να παράγουν αστυνόμευση σύμφωνα με την αποστολή ίδρυσης του σώματος. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις εντός των μεγάλων αστικών κέντρων και των πολυσύχναστων περιοχών του Κάμπου” αναφέρουν οι συνδικαλιστές.

Είναι γνωστό πως τα μεγάλα αστυνομικά τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας έχουν αδειάσει από αστυνομικούς, ενώ πολλές φορές άν όχι συνέχεια, περιπολούν σε μεικτό πλήρωμα αστυνομικοί απο το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Τροχαίας των πόλεων. Ένα μεγάλο και σημαντικό τμήμα της Πατρών – Πύργου από τα Δουνέικα έως τη Βουπρασία αστυνομεύονται ελλιπώς και αναφερόμαστε στο δρόμο – καρμανιόλα με τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα. Δύσκολο είναι το έργο και στο τμήμα τάξης της Δ.Α. Ηλείας λόγω ελλείψεων.

Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών εφαρμόστηκε πριν ένα χρόνο, αλλά προκοπή δεν είδαμε στην Ηλεία, αφού δεν εφαρμόστηκαν τα όσα προέβλεπε το σχέδιο κυρίως με την ενίσχυση σε προσωπικό.. Σήμερα ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και γνώστης των προβλημάτων της Ηλείας που και ο ίδιος αντιμετώπισε υπηρετών ως διευθυντής στο παρελθόν στο νομό, ζητά από τμήματα με 12 και 14 αστυνομικούς το έργο που πρέπει να γίνει από πλήρως επανδρωμένα τμήματα των 26 ατόμων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της “γύμνιας” της ΕΛ.ΑΣ. στο νομό είναι το Α.Τ. Ανδρίτσαινας που “υπό” –λειτουργεί με δύναμη εννέα ατόμων εκ των οποίων το ένα νόμιμα αποσπασμένο σε άλλα καθήκοντα.

Η Ηλεία διέθετε 440 αστυνομικούς στο παρελθόν και σήμερα 310. Έχει χαθεί το 25% της δύναμης και με την εφαρμογή του “Περσέα δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Τα κενά από στις συνταξιοδοτήσεις στο σώμα δεν καλύπτονται με τις ελάχιστες κατ΄έτος προσλήψεις. Παράλληλα με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν και άλλες υπηρεσίες που απαιτούν και αυτές προσωπικό για τη λειτουργία τους, χωρίς σήμερα να μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς.

Πέρα απο το έμψυχο δυναμικό, τα μηχανοκίνητα μέσα έχουν εκλείψει. Οι αστυνομικοί δίνουν μάχη για να διατηρήσουν αξιόμαχα τα οχήματα και μόνο η Τροχαία διαθέτει πιο νέο εξοπλισμό. Τίθεται ερώτημα λοιπόν από τους συνδικαλιστές αν θα υπάρξουν κονδύλια για να καλύψουν τις αυξημένες δαπάνες σε οχήματα, καύσιμα, ελαστικά, επισκευές, που λόγω των αναγκών του Περσέα θα προκύψουν.

Θέμα υπάρχει και με τα ρεπό των αστυνομικών που συσσωρεύονται και παραμένουν ξεχασμένα στις περισσότερες υπηρεσίες, αφού δεν βγαίνουν οι βάρδιες.
Το κυνήγι των αριθμών – στόχων αποτελεί μια ακόμα πικρή αλήθεια, για την Αστυνομία, αφού είναι κοινό μυστικό και το επιβεβαιώνουν και οι συνδικαλιστές πως τα αληθινά νούμερα δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα ανακοινώνονται κατά καιρούς ως στατιστικά.

Οι αστυνομικοί της Ηλείας ζητούν να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με προσωπικό και μέσα και τροποποίηση της απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ηλείας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot