FOLLOW US: facebook twitter

«Ευτυχισμένοι μαθητές σε ένα καινοτόμο, κοινωνικό σχολείο!»

Ημερομηνία: 06-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

karageli-giannitsoxori

Γράφει η Κυριακή-Μαρία Καραγγελή, δασκάλα
Όλοι μας οραματιζόμαστε ένα καλύτερο σχολείο, πιο δημιουργικό και όμορφο. Έχουμε άραγε σκεφτεί τι θα γινόταν αν αφήναμε τα παιδιά να οικοδομήσουν ένα ιδανικό σχολείο;  Εντυπωσιάστηκα όταν μελέτησα εργασίες μαθητών σχετικά με το ιδανικό σχολείο και πώς αυτό φαντάζει στα μάτια τους.  Αν αφήναμε τα παιδιά να παρέμβουν στο σύγχρονο σχολείο θα διαπιστώναμε πως θα ξεκινούσαν από  τον σχολικό χώρο.
Οι περισσότεροι μαθητές Θα ήθελαν να υπάρχει στο σχολείο τους  μεγάλο προαύλιο με πολύ πράσινο, δέντρα και λουλούδια, το οποίο θα υποδέχεται σα ζεστή αγκαλιά όλα τα παιδιά. Να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι ώστε να προστατεύονται οι μαθητές από τα καιρικά φαινόμενα και ο αθλητισμός να  είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και σχετίζεται με τη σωστή σωματική διάπλαση.

Όσον αφορά τον τρόπο διδασκαλίας οι εκπαιδευτικοί για να διδάξουν επιτυχημένα και ν’ αποκτήσουν τόσο την προσοχή όσο και την αφοσίωση των μαθητών τους, θα πρέπει να οργανώνουν διάφορες συζητήσεις, παρουσιάσεις και εργασίες. Οι μαθητές θα πρέπει να φέρνουν πληροφορίες, που οι ίδιοι έχουν ερευνήσει προσεχτικά, για να μπορούν την επόμενη μέρα στην τάξη να έχουν μια συζήτηση πάνω στο θέμα. Έτσι δεν θα υπάρχουν εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς αλλά οι μαθητές θα περνάνε στην επόμενη τάξη με κριτήριο τη συμμετοχή τους στις εργασίες.  Τα μαθήματα λιγότερα και με πιο κατανοητό περιεχόμενο που θα εμπλέκει τους μαθητές σε δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες, ώστε να αφομοιώνεται καλύτερα  η διδακτέα ύλη.
Επίσης, τα σχολικά βιβλία να περιέχουν εκπαιδευτικό  υλικό σε ηλεκτρονική μορφή και οι μαθητές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό μέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τηλεφώνου τους. Θα ήθελα ακόμα οι σχολικές εργασίες μας να γίνονται μέσα στο σχολείο με την επίβλεψη και την βοήθεια των δασκάλων. Οι γνώσεις των μαθητών να μην προέρχονται αποκλειστικά  από τους καθηγητές, αλλά να δίνεται η δυνατότητα να τις ανακαλύπτουν  οι ίδιοι οι μαθητές μόνοι τους . Να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές στις αίθουσες, ώστε το μάθημα να γίνεται σε πιο ήρεμο περιβάλλον, όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν.

Για να γίνει πραγματικότητα ένα τέτοιο σχολείο μάλλον θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, γνώσεις, θέληση και υπομονή. Αξίζει όμως κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικοδόμηση του υπέροχου βασιλείου των μαθητών, του σύγχρονου, καινοτόμου και δημιουργικού σχολείου!
Επιπρόσθετα, το ζητούμενο κάθε εκπαιδευτικού είναι να κάνει το καλύτερο δυνατόν για να είναι τα παιδιά μέσα στην τάξη χαρούμενα, να έχουν όμορφες δραστηριότητες κάθε μέρα και βέβαια να έχουν αγάπη και φροντίδα. ‘Όμως είναι πραγματικά ευτυχισμένα; Μία ερώτηση που πάντα βασανίζει τους εκπαιδευτικούς.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται ένας εκπαιδευτικός να είναι ειδικός στην ψυχολογία του παιδιού για να του μεταδώσει την εσωτερική δύναμη και τη σοφία που χρειάζεται για να ξεπεράσει τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Με υπομονή και ευελιξία, κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να θέσει τις βάσεις για μία ευτυχισμένη ζωή.

kids-happy@school

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν μέσα στην σχολική μας τάξη;

Κάνουμε καθημερινά χώρο για διασκέδαση και ευχάριστες στιγμές

Δεν διστάζουμε να παίξουμε με τα παιδιά. Αν διασκεδάζουμε εμείς θα διασκεδάζουν και αυτά. Το παιχνίδι είναι ανάγκη και δίνει χαρά. Αλλά επίσης αναπτύσσει δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την μελλοντική του ευτυχία. Το παιχνίδι δεν είναι μόνο ένα οργανωμένο άθλημα, παιχνίδι είναι όταν τα παιδιά επινοούν, δημιουργούν και ονειρεύονται.

Εντοπίζουμε τα ταλέντα των μαθητών μας και βοηθάμε να  τα αναπτύξουν

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι τα παιδάκια είναι ευτυχισμένα όταν έχουν κατορθώσει κάτι μόνα τους πολύ καλά. Μαθαίνουν από τα λάθη τους, μαθαίνουν να έχουν επιμονή και πειθαρχία  και μετά είναι πολύ ευχαριστημένα γιατί κατόρθωσαν κάτι στηριζόμενα στις δικές τους δυνάμεις. Επίσης καταλαβαίνουν πολύ καλά, ότι όταν προσπαθούν κάτι με επιμονή το κατορθώνουν. Αυτή η αίσθηση από τις μικρές και τις μεγάλες επιτυχίες δημιουργεί τελικά  αυτοπεποίθηση.

Για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο πρέπει να είναι και υγιές

Φροντίζουμε να συμβουλεύουμε καθημερινά τα παιδιά για την σημασία του πρωινού γεύματος, την αξία του υγιεινού κολατσιού στο σχολείου και της καθημερινής άσκησης. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων.

Αφήνουμε τα παιδιά να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα που ανακύπτουν

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι επιτρέποντας στα παιδιά να έχουν μία σειρά από εμπειρίες, ακόμη και δύσκολες, τα βοηθά να χτίσουν μία δεξαμενή εσωτερικής δύναμης και να αντιμετωπίζουν τις φοβίες τους και αυτό τα οδηγεί στην ευτυχία. Θα μάθουν επίσης ότι οτιδήποτε και αν συμβεί μπορούν να βρουν λύση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ζητήσουν βοήθειά μας αν το έχουν ανάγκη, αλλά ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι να τα βοηθήσουν να βρουν τη λύση. Το να μάθουν να πολεμάνε με τις αναποδιές της ζωής είναι κρίσιμο για την μελλοντική τους ευτυχία.

Επικοινωνούμε καθημερινά με τους μαθητές μας

Η καλύτερη συμβουλή το πώς να καταλάβουμε αν ένας μαθητής μας είναι ευτυχισμένος, είναι η πιο απλή. Μιλήστε του. Ρωτήστε το αν είναι καλά και ευτυχισμένο πολλές φορές, για να καταλάβει ότι νοιάζεστε ειλικρινά. Αν καταλάβουμε ότι είναι στενοχωρημένο, το ρωτάμε τι συμβαίνει και αν θέλει να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Είμαστε ένα πολύ καλό πρότυπο για τα παιδιά

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνετε για τους μαθητές  μας είναι να τους βοηθήσουμε να διαμορφώσουν τα χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να έχουν. Βοηθάμε όλα τα παιδιά να είναι αισιόδοξα και αποφασιστικά. Θυμίζουμε καθημερινά πως πρέπει να είναι χαρούμενα με αυτά που έχουν και όχι λυπημένα για αυτά που τους λείπουν.

Τους διδάσκουμε να  κάνουν σημαντικά πράγματα.

Έρευνες δείχνουν, ότι τα άτομα που έχουν κάποιο σκοπό στη ζωή τους, αισθάνονται λιγότερο καταθλιπτικοί. Η φιλανθρωπία, γενικά η βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη, είναι ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Όπως η συγκέντρωση διαφόρων απαραίτητων  ειδών για άτομα που έχουν ανάγκη και για είναι ένα καλό μάθημα.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος