FOLLOW US: facebook twitter

Ευκαιρία για κατάδυση στην Γλαρέντζα την Κυριακή: Παρουσιάστηκαν στα Κυλλήνεια 2017 οι αρχαιολογικές ανασκαφές

Ημερομηνία: 04-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”37955″ img_size=”full”][vc_column_text]Εξαγγελίες Κατσιφάρα τριών έργων για το λιμάνι της Κυλλήνης

Το σημαντικό αρχαιολογικό έργο στο μεσαιωνικό λιμάνι της Γλαρέντζας, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι της Κυλλήνης, στο πλαίσιο των φετινών τριήμερων εκδηλώσεων ΚΥΛΛΗΝΕΙΑ 2017 που παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την περιοχή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.  Στην εκδήλωση με τίτλο «Υποβρύχια Αρχαιολογική Έρευνα στο Αρχαίο & Μεσαιωνικό Λιμάνι της Κυλλήνης – Γλαρέντζας 2007 – 2017», η υπεύθυνη της ενάλιας τοπογραφικής αποτύπωσης, Δρ Καλλιόπη Μπάικα αρχαιολόγος δύτης μαζί με Γάλλους συνεργαζόμενους με το πρόγραμμα επιστήμονες, παρουσίασε την πορεία  των υποθαλάσσιων ερευνών στη Γλαρέντζα, με βίντεο και φωτογραφίες. Η βραδιά έκλεισε μουσικά, με την χορωδία Μυρτουντίων σε έργα ελλήνων συνθετών. Την διοργάνωση της παρουσίασης ανέλαβε ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης με τον Σύλλογο Αθηνά Εργάνη.

Ωστόσο ένα ακόμα μέρος της βραδιάς που είχε ενδιαφέρον, ήταν οι ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για τρία νέα έργα στην Κυλλήνη, σημαντικά για την περιοχή. Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε πρώτον ότι άμεσα θα γίνει τσιμεντόστρωση όλου του νέου μόλου της Κυλλήνης από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, δεύτερον ότι θα ολοκληρωθεί ο δρόμος Κ. Παναγιά- Κυλλήνη που έχει μείνει ημιτελής, έργο περίπου 2 εκ. ευρώ και τρίτον η Περιφέρεια θα στηρίξει οικονομικά το πρόγραμμα ΕΛΕΜΕΝΤ για το «πράσινο λιμάνι» της Κυλλήνης για την ηλεκτροδότηση των πλοίων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κατάδυση στην Γλαρέντζα για όσους θέλουν να δουν τις ανασκαφές

Τον κόσμο καλωσόρισε αρχικά ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ανασκαφικές ανακαλύψεις στο αρχαίο λιμάνι της Γλαρέντζας είναι αποτέλεσμα ερευνών ελλήνων Φιλανδών και Γάλλων αρχαιολόγων που έχουν διαρκέσει μια δεκαετία τώρα και έχουν φέρει στο φως σημαντικές ιστορικές αποκαλύψεις κι επειδή το πρόγραμμα αυτό τώρα τελειώνει, ζητούν ακόμα μια 5ετία για την ολοκλήρωσή του και κυρίως για να ολοκληρωθεί η τρισδιάστατη απεικόνισή του.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο στον ελλαδικό χώρο που στο μέλλον θα αποτελέσει σίγουρα πόλο έλξης για τον καταδυτικό τουρισμό συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής και του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Μάλιστα κάλεσε όσους ασχολούνται με την κατάδυση,  την επόμενη Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου από τις 11 το πρωί- σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Μπάικα- να κατέβουν στο λιμάνι της Γλαρέντζας για να καταδυθούν και να παρακολουθήσουν τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, καθώς αυτές δεν βρίσκονται σε μεγάλο βάθος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα πέραν του δημάρχου και του περιφερειάρχη και οι βουλευτές Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και Γιάννης Κουτσούκος που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, στην οποία παρών ήταν και το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Λίγα λόγια για το ανασκαφικό πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα των υποβρύχιων αρχαιολογικών ερευνών στο αρχαίο και μεσαιωνικό λιμάνι της Γλαρέντζας, είναι μία συνεργασία του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ στην πορεία συμμετείχαν και Γάλλοι επιστήμονες. Στόχος της έρευνας είναι η συνέχιση της ηλεκτρονικής τοπογραφικής αποτύπωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων μέσα στην θάλασσα κάτι που ξεκίνησε το 2007 και μάλιστα τώρα βρίσκονται στη τρισδιάστατη απεικόνισή του.

Για την διεπιστημονική μελέτη του λιμανιού συνεργάζονται ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την διεύθυνση του προγράμματος έχουν από την πλευρά του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών ο Dr jari Pakkanen αρχαιολόγος και από την πλευρά της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων ο κ. Διονύσης Ευαγγελιστής, ενώ υπεύθυνη της ενάλιας τοπογραφικής αποτύπωσης είναι η Δρ Καλλιόπη Μπάικα αρχαιολόγος δύτης.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσική έρευνα του λιμανιού με σκοπό τη μελέτη των καταλοίπων του λιμανιού των Σταυροφόρων, καθώς και η έρευνα για τον ακριβή εντοπισμό του λιμανιού της Κυλλήνης της κλασσικής εποχής. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού απαιτείται εμπεριστατωμένη ενάλια τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσική διασκόπηση που θα συμβάλλουν στη μελέτη της αρχιτεκτονικής, αλλά και της εξελικτικής γεωμορφολογίας των λιμενικών λεκανών από την αρχαιότητα ως το Μεσαίωνα.

Το πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό τόσο σε επίπεδο αρχαιολογικό όσο αρχιτεκτονικής και τοπογραφίας λιμένων και υποθαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών, εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση στην Κυλλήνη.

Φωτό: Ανδρέας Μίγκος[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1504507335095-9be25acb-e8b0-9″ include=”37960,37961,37962,37963,37964,37965″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot