FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Ν.Ε. Ηλείας του ΤΕΕ σε Δήμαρχο Πύργου για την Πολεοδομία: «Στελεχώστε την αλλιώς διαλύστε την επίσημα!»

Ημερομηνία: 15-03-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55024″ img_size=”full”][vc_column_text]

Έντονη η δυσαρέσκεια των Μηχανικών για την δυσλειτουργία της δημοτικής Υπηρεσίας

Την άμεση υποστήριξη και στελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης Δ. Πύργου (ΥΔΟΜ) με προσωπικό, ζητά με επιστολή του, προς το Δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Ηλείας του ΤΕΕ Χρήστος Γεωργακόπουλος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την δυσαρέσκεια των μελών για την δυσλειτουργία της υπηρεσίας μετά τη μετακίνηση της στο νέο χώρο του Πολύκεντρου.

Όπως τονίζει, είναι η τρίτη φορά που θέτουν το σημαντικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας πως με βεβαιότητα πλέον, πρόκειται για μια ανύπαρκτη- διαλυμένη δημοτική υπηρεσία! Μέσω της επιστολής στο Δήμαρχο, ζητούν να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση της υπηρεσίας τουλάχιστον με ένα διοικητικό υπάλληλο, διαφορετικά όπως επισημαίνουν θα αναγκαστούν να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις (κατάληψη υπηρεσίας δόμησης, προσφυγή σε ένδικα μέσα κλπ) για να προασπίσουν το επάγγελμα και τα συμφέροντα των μηχανικών. Μάλιστα, τονίζουν, πως στην περίπτωση που αυτό που ζητούν δεν είναι εφικτό, καλούν τον κ. Λιατσή να δηλώσει αδυναμία και να προβεί άμεσα στην επίσημη διάλυση της Υπηρεσίας ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να συσταθεί νέα ΥΔΟΜ σε επίπεδο Περιφέρειας, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό.

Το στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση των μελών της Ν.Ε. Ηλείας του ΤΕΕ για την Πολεοδομία.

 

Στην επιστολή μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

«…Κατόπιν της πρόσφατης ερευνάς μας αλλά και ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων μηχανικών και πολιτών , διαπιστώσαμε ότι:

  • Το αρχείο της υπηρεσίας (όπως είχαμε προβλέψει) κατόπιν και της μετακίνησης στο νέο χώρο του Πολύκεντρου, δεν εξυπηρετεί κοινό και μηχανικούς. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση αντιγράφων φακέλου φθάνει ακόμα και τις 3 εβδομάδες
  • Απλά αιτήματα όπως βεβαιώσεις χρήσης ή αρτιότητας έχουν μέσο χρόνο διεκπεραίωσης άνω των 6 μηνών
  • Άδειες δόμησης (οικοδομικές άδειες) παραμένουν στα ντουλάπια (όσες χωρούν, οι υπόλοιπες στο πάτωμα…) πάνω από ένα χρόνο έως ότου διεκπεραιωθούν

Τα ανωτέρω αποκαρδιωτικά στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα με συγκεκριμένους αριθμούς πρωτοκόλλου εφόσον μας τα ζητήσετε.

Η εικόνα αυτή κ. Δήμαρχε περιγράφει μια τελματωμένη κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια ύστερα από τις μετατάξεις υπαλλήλων της πολεοδομίας σε άλλες υπηρεσίες αλλά και εξαιτίας της μετακίνηση της υπηρεσίας σε άλλο χώρο χωρίς οργανωμένο σχέδιο.

Με δικές σας ενέργειες κ. Δήμαρχε η ΥΔΟΜ Δ. Πύργου απέμεινε :

  • Με έναν διοικητικό υπάλληλο υπεύθυνο του πρωτοκόλλου και του ογκωδέστατου αρχείου
  • Με έναν πολιτικό μηχανικό υπεύθυνο για την έκδοση των Αδειών Δόμησης, των Εγκρίσεων Εργασιών Μικρής Κλίμακας καθώς και του κρίσιμου αντικειμένου των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων
  • Με έναν μηχανολόγο μηχανικό υπεύθυνο για την θεώρηση των μηχανολογικών μελετών αλλά και το τεράστιο αντικείμενο της αυτοψίας – ελέγχου και επιβολής προστίμων στα αυθαίρετα κτίσματα
  • Με τον προϊστάμενο Τοπογράφο Μηχανικό να απασχολείται σε αίθουσες δικαστηρίων για θέματα της υπηρεσίας και σε ουκ ολίγες επιτροπές του δήμου στις οποίες έχει οριστεί ως μέλος εκτός του αντικειμένου της διεκπεραίωσης των υπολοίπων εγγράφων (Βεβαιώσεις χρήσης,ερωτήματα κλπ)

Σήμερα , περισσότερο από ποτέ , η επανεκκίνηση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης είναι απαραίτητη καθώς τη στιγμή που γράφουμε αυτή την επιστολή , τρέχουν προγράμματα και διαδικασίες όπως η Κτηματογράφηση περιοχών του Δ.Πύργου , το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ και  η ρύθμιση αυθαιρέτων του ν.4495/17 τα οποία απαιτούν την άμεση εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών από το αρχείο της Υπηρεσίας. Εκτός αυτού , χωρίς να υπερβάλλουμε , εκτιμούμε ότι η χαμηλή οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής των Δ.Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος και στην αδυναμία της ΥΔΟΜ για την άμεση διεκπεραίωση των φακέλων Αδειών Δόμησης και Εγκρίσεων Εργασιών.

Κύριε Δήμαρχε, έστω και την ύστατη στιγμή πριν την πλήρη κατάρρευση, σας ζητάμε να κατανοήσετε το αδιέξοδο που βρισκόμαστε και να προβείτε άμεσα – αύριο – τώρα , σε υποστήριξη της Υπηρεσίας Δόμησης με προσωπικό και συγκεκριμένα:

  • Με έναν τουλάχιστον διοικητικό υπάλληλο στη θέση του πρωτοκόλλου και του αρχείου της Υπηρεσίας.Υπάρχουν διαθέσιμοι υπάλληλοι στο δυναμικό του Δήμου με προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
  • Με έναν Πολεοδόμο Μηχανικό για το αντικείμενο των Βεβαιώσεων Χρήσεων Γης και των λοιπών θεμάτων Πολεοδομικού χαρακτήρα που αποτελεί όπως είναι προφανές το βασικό αντικείμενο μιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας.
  • Με έναν τουλάχιστόν διπλωματούχο μηχανικό (πολιτικό , αρχιτέκτονα, τοπογράφο) ή τεχνολόγο για το τμήμα έκδοσης Αδειών Δόμησης και Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας
  • Με έναν διπλωματούχο μηχανικό ή τεχνολόγο για το κομμάτι του ελέγχου αυθαιρέτων κτισμάτων

Αυτή είναι κατά την άποψή μας η ελάχιστη στελέχωση που απαιτείται εάν θέλουμε φυσικά να μιλάμε για Υπηρεσία Δόμησης ενός Δήμου και ειδικά πρωτεύουσας  Νομού. Στο επιστημονικό  προσωπικό μάλιστα θεωρούμε ότι μπορεί να συνδράμει και ο Δ.Αρχαίας Ολυμπίας ο οποίος εξυπηρετείται από την Υπηρεσία Δόμησης Δ.Πύργου και διαθέτει το σχετικό δυναμικό…».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot