Εξαιρετική η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Άννας Καραμάνου στον Πύργο για τα δικαιώματα των γυναικών
«Γυναίκες μπροστά, να επιτύχουμε εκεί που απέτυχαν οι άνδρες»
Με το ιδιο πάντα πάθος και δυναμισμό που τη διακρίνει στον αγώνα της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στον οποίο έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, της κοινωνικής, της πολιτικής και της κινηματικής μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ταυτόχρονα και πολύ συγκινημένη, εμφανίστηκε η πρώην Ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Πύργο το Σάββατο για την παρουσίαση του βιβλίου της «Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των Γυναικών- Ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία» από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Κι ήταν πολύ φυσικό να είναι συγκινημένη, όταν την τιμούν στη γενέτειρά της και όταν ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό βρισκόταν η μητέρα της, οι συμμαθήτριές της από το τότε Γυμνάσιο Θηλέων του Πύργου, αγαπημένοι φίλοι και δικοί της άνθρωποι, αλλά και συνάδελφοί της από το χώρο της πολιτικής και της εργασίας. Η εξαιρετική αυτή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Άννας Καραμάνου που εξελίχθηκε σε έναν πολύ γόνιμο και ζωηρό κάποιες φορές διάλογο για τα δικαιώματα των γυναικών, διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραπεζικών Ηλείας και την Γραμματεία Ισότητας της ΟΤΟΕ το απόγευμα του Σαββάτου στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας. Ομιλήτριες η Ρόδη Κράτσα, η Μαρία Στρατηγάκη, και η γνωστή δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου που ήταν και η συντονίστρια της βραδιάς. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Ηλείας, ο Σύλλογος Γυναικών Πύργου «Οι Πυργιώτισσες» και το Κέντρο Αλληλεγγύης και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Ηλείας «Καλλιρρόη Παρρέν».
Η βραδιά άνοιξε μουσικά, με τραγούδια από την Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων με την μουσική επιμέλεια και Δ/νση της μουσικού Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση και έκλεισε με τον ίδιο τρόπο, με την Μαρίνα Νικολοπούλου να ερμηνεύει συμβολικά δύο τραγούδια, το «Κανείς δεν θα μπορέσει…» και την «ταμπακέρα» που όπως είπε η κ. Σακκά που ήταν συμμαθήτρια της Άννας Καραμάνου και χρόνια φίλη της «αντί να σου πω αυτά που θέλω, θα σου τα τραγουδήσω»!
Η «σπείρα» των τεσσάρων
Πρώτη η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο την Άννα Καραμάνου, το βιογραφικό της, την δράση της από τα πρώτα χρόνια στον Πύργο μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων της οποίας υπήρξε πρόεδρος, καθώς και την διδακτορική της διατριβή. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο δέσιμο των τεσσάρων αυτών γυναικών του πάνελ που τις χαρακτήρισε χαριτολογώντας ως «σπείρα», αφού η κάθε μια από το δικό της μετερίζι έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της για τα δικαιώματα των γυναικών. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της Λέσχης Τραπεζικών Ηλείας κ.Κώστα Τριανταφυλλόπουλο που καλωσόρισε την κ. Καραμάνου στη γενέτειρα της, με ένα απόσπασμα του Τάκη Σινόπουλου.
Ρόδη Κράτσα
Την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Καραμάνου, έκανε η κ. Ρόδη Κράτσα, Κοινωνιολόγος, τ. Ευρωβουλευτής και Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι μπορεί να προέρχονται οι δύο τους από διαφορετική αφετηρία, η κ. Καραμάνου από το φεμινιστικό κινημα εκφράζοντας διαφορετικές πολιτικές, ωστόσο τους ένωσε βαθιά η πεποιθηση πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να προχωρήσει και να εξελιχθεί αν δεν αγωνιζότανε από κοινού μαζί με άλλες γυναίκες, σε μια δικαιότερη κοινωνία των γυναικών. Η Άννα Καραμάνου στο βιβλίο της περιγράφει με ιστορικές αναφορές και στοιχεία, το παρόν και το μέλλον του γυναικείου κινήματος επιμένοντας ότι η ισότητα των δύο φύλων είναι προϋπόθεση εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης, ευημερίας και μείωσης τόσο του ανταγωνισμού όσο και των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε έθνη και λαούς. Παράλληλα όπως επισήμανε η κ. Κράτσα, το βιβλίο είναι εξαιρετικό, γιατί συνδυάζει την πρωτογενή έρευνα και την πολιτική ανάλυση με τη γλαφυρότητα στη γραφή και αναδεικνύει μια παραλληλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Μέσα από μια συναρπαστική ιστορική διαδρομή, από τον 19o αιώνα μέχρι σήμερα, εξετάζει, αναλύει και συγκρίνει την επίδραση του ευρωπαϊκού συστήματος στην οικοδόμηση του έθνους κράτους και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε δύο χώρες που δεν συμμετείχαν στην Αναγέννηση και τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Εξετάζονται οι θέσεις, οι αντιδράσεις και τα «άβατα» των πολιτικών συστημάτων και των κυρίαρχων θρησκειών, της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα και του Ισλάμ στην Τουρκία.»
Μαρία Στρατηγάκη
Από την πλευρά της η καθηγήτρια, αντιδήμαρχος Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, επιχείρησε μια επιστημονική προσέγγιση του βιβλίου τονίζοντας ότι αυτό προέρχεται από την μοναδική στο είδος της διδακτορική διατριβή της Άννας Καραμάνου, μια πολύ σπουδαία μελέτη των φύλων στις Διεθνείς σχέσεις, που προέκυψε από πρωτογενή έρευνα. «Ο χαρακτήρας του βιβλίου οφείλεται αποκλειστικά στην προσωπικότητα της συγγραφέως. Η Άννα Καραμάνου είναι ταυτόχρονα ακτιβίστρια και διανοούμενη, πολιτικός και ερευνήτρια, είναι μια γυναίκα για την οποία η θεωρία έχει νόημα μόνον αν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πράξη, έχει νόημα μόνον αν εμπεριέχει τη φεμινιστική οπτική. Αυτό το βιβλίο οφείλεται στο πείσμα που την χαρακτηρίζει, να είναι πάντα ενεργή πολίτης, υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών κάθε στιγμή».
Συγκινημένη η Άννα Καραμάνου
Τελευταία πήρε το λόγο η Άννα Καραμάνου με φωνή σπασμένη από την συγκίνηση, ευχαρίστησε έναν – έναν ξεχωριστά τους διοργανωτές, τον κ. Κώστα Τριανταφυλλόπουλο, τις ομιλήτριες του πάνελ, τις παλιές της συμμαθήτριες, τον Αντρέα Καπογιάννη από την ΑΥΓΗ, τους πολιτικούς, τις γυναίκες εκπροσώπους συλλόγων και όλο το κοινό που παρευρέθηκε στη δική της βραδιά στον τόπο της, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα επαινετικά που ακούστηκαν για την ίδια ήταν υπερβολικά, όμως όπως είχε πει και ο Δημήτρης Τσάτσος σε κάποια δική του παρουσίαση «ξέρω ότι ήταν υπερβολικά αλλά μου αρέσει να τα ακούω».
Αναφερόμενη στο βιβλίο της τόνισε ότι είναι όντως μέρος της διδακτορικής της διατριβής που το έχει όμως επεξεργαστεί κατά τέτοιο τρόπο που να είναι εύκολα αναγνώσιμο και υποκινήθηκε για να το γράψει από το ότι ήθελε να επικοινωνήσει τη γνώση και την μεγάλη εμπειρία της από τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που έδωσε για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών και μέσα από έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στο βιβλίο της όπως είπε κάνει μια παραλληλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ότι αφορά τα δικαιώματα και τον αγώνα για την γυναίκα, γιατί παρά το γεγονός ότι οι δύο αυτές γείτονες χώρες έχουν μεγάλες πολιτισμικές διαφορές και ιστορικές σχέσεις κατακτητή και κατακτημένου, παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες και παράλληλες πορείες. Εξετάζονται, δηλαδή, και συγκρίνονται, σε ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, δύο υβριδικά συστήματα που προσπαθούν να εξισορροπήσουν την κουλτούρα της Ανατολής με την εξέλιξη στις ιδέες, την επιστήμη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δικαιοσύνη των φύλων και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική.
Ζωηρός διάλογος για την σχέση γυναίκας και Εκκλησίας
Στην συνέχεια η κ. Καραμάνου επισήμανε ότι σήμερα έχει συντελεστεί μια μεγάλη πρόοδος σε νομικό επίπεδο σε ότι αφορά την ισοτητα των δύο φύλων, αλλά δυστυχώς εκείνο που δεν αλλάζει εύκολα είναι οι νοοτροπίες. Μάλιστα στο σημείο αυτό επανέφερε τις θέσεις της – απευθυνόμενη στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας τον π. Ηλία Παπαγγελή- για την κατάργηση του άβατου στο Άγιο Όρος και την ιεροσύνη των γυναικών, τονίζοντας ότι η γυναίκα δεν πρέπει να αποκλείεται από τα εκκλησιαστικά αξιώματα. Επισήμανε δε, ότι για τις ανάγκες του βιβλίου της έχει διαβάσει όλο το Κοράνι και τα σημεία της Αγίας Γραφής που αφορούν τις γυναίκες, τονίζοντας ότι η θρησκεία μας και η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θεωρούν ιση την γυναίκα με τον άντρα. Στο σημείο αυτό ο διάλογος ζωήρεψε, γιατί οι θέσεις αυτές της κ. Καραμάνου προκάλεσαν την αντίδραση του π. Ηλία Παπαγγελή που ανταπάντησε ότι το Άγιο Όρος θεωρείται ως το περιβόλι της Παναγίας και ότι είναι λανθασμένη η εκτίμησή της για την Αγία Γραφή και την παρέπεμψε στον λόγο του Αγίου Παύλου και την επιστολή προς Κορινθίους, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στο θεό, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνη την συγγραφέα.
Τοποθετήσεις έκαναν ακόμα, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας που αναφέρθηκε με επαινετικό λόγο για την κ. Καραμάνου και τους αγώνες της για τις γυναίκες, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η κ. Αντριάνα Αγγελακοπούλου ως πρόεδρος του Συλλογου ¨Πυργιώτισσες» καθώς και η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Μπαρτζοπούλου.
Ωστόσο το απόσταγμα της όλης βραδιάς, το έδωσε η ιδια η κ.Καραμάνου κλείνοντας την εκδήλωση, που ως θαυμάστρια της Καλλιρρόης Παρρέν με την τη φράση-σύνθημα της πρωτοπόρας Ελληνίδας φεμινίστριας κάλεσε τις γυναίκες να συνεχίσουν να είναι μπροστά στους αγώνες για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο «για να επιτύχουμε εκεί που απέτυχαν οι άντρες». Γιατί «στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα απαιτείται η συστράτευση των γυναικών, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.»
φωτο Γιάννης Σπυρούνης