Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον λογοτέχνη Τάκη Δόξα στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55451″ img_size=”full”][vc_column_text]Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το έργο και την προσωπικότητα του Ηλείου ποιητή και λογοτέχνη Τάκη Δόξα, πραγματοποιηθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Δημόσια Κεντρική Ββιλιοθήκη Πύργου, παρουσία πολλών συμπολιτών και φίλων των γραμμάτων. Μάλιστα η Βιβλιοθήκη Πύργου στο πλαίσιο των πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, εγκαινίασε και σειρά επανεκδόσεων παλιών βιβλίων και περιοδικών που εκδόθηκαν στην Ηλεία ή αφορούν στο ιστορικό και πολιτιστικό της παρελθόν. Και ως πρώτο δημοσίευμα άξιο διάσωσης και προβολής κρίθηκε το περιοδικό «Βωμός», το οποίο εκδόθηκε στον Πύργο το 1947 από τον λογοτέχνη Τάκη Δόξα, το οποίο και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, μαζί με βίντεο από το έργο του και τη ζωή του και ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό. .
Ο Τάκης Δόξας (ψευδώνυμο του Παναγιώτη Λαμπρινόπουλου) είχε κάνει έντονη την παρουσία του στα Γράμματα ήδη από την τέταρτη δεκαετία του περασμένου αιώνα με εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων, καθώς και με κείμενά του στον τοπικό αλλά και στον επαρχιακό Τύπο της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, ενώ ο Ιστορικός κ. Σάκης Τραμπαδώρος στην εκδήλωση αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Τάκη Δόξα παρουσιάζοντας στοιχεία από την έρευνά του σε αρχεία εφημερίδων για τη συνεργασία του Τάκη Δόξα και με τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Αμαλιάδας, καθώς ήταν συχνή η παρουσία του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη της Αμαλιάδας .Επίσης διαβάστηκε σχετική καταχώριση στον τύπο από την εντύπωση που προκάλεσε η ομιλία του ως προσκεκλημένος ομιλητής σε μια τέτοια διοργάνωση. Απαγγελίες ποιημάτων από το πολύπλευρο έργο του Ποιητή του Φωτός, έγιναν από τον φιλόλογο Αυγερινό Αναστασόπουλο και από την εκπαιδευτικό Μαριάννα Μαρτέλη. Επίσης έγινε αναφορά και των δύο ομιλητών για τη Μοναδική Φιλολογική Σελίδα της ΑΥΓΗΣ, που χειριζόταν ο Τάκης Δόξας.
Όσον αφορά το περιοδικό «Βωμός» δεν μακροημέρευσε. Εκδόθηκαν μόνο 6 τεύχη, από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 1947, με σύνολο σελίδων 171. Ο Δόξας κατάφερε να αξιοποιήσει το υπάρχον πνευματικό δυναμικό τού Πύργου, της Ηλείας (Τάκης Δημόπουλος, Ν. Θ. Καχτίτσης, Μένης Καλαντζόπουλος, Θεόδ. Βαρουξής, Διον. Κωνσταντινίδης, Ντίνος Ψυχογιός, Αύγ. Καπογιάννης) και, γενικότερα, της Πελοποννήσου. Σε κάθε τεύχος πλεονάζει η λογοτεχνία, με έργα πρωτότυπα και μεταφράσεις, αλλά δεν παραλείπονται οι ιστορικές και λαογραφικές μελέτες. Επιφανείς λογοτέχνες, όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Στέφανος Δάφνης, ο Πέτρος Χάρης και ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, συνεργάζονται με κείμενά τους.
Η Βιβλιοθήκη Πύργου με την ανατύπωση του περιοδικού το έσωσε από τυχόν φθορές ή απώλειες και το κατάστησε προσιτό στους ερευνητές, τους μελετητές και τους Ηλείους που καλλιεργούν τα Γράμματα και εκτιμούν τις μορφές που μόχθησαν για ν’ αναδείξουν την πνευματική φυσιογνωμία του τόπου τους.
Έχει, επίσης, κι έναν πρόσθετο λόγο για να προβεί σε αυτή την έκδοση. Ο Τάκης Δόξας υπήρξε διευθυντής της για πολλά χρόνια και μόχθησε για να την καταστήσει πραγματική πνευματική κυψέλη. Και, κυρίως, έκανε πολλούς νέους ανθρώπους ν’ αγαπήσουν τα Γράμματα. Το περιοδικό «Βωμός» υπάρχει πλέον και στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και βρίσκεται στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]