FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο-κόσμημα για τα Άσπρα Σπίτια

Ημερομηνία: 17-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36235″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο, στημένο με πολύ κόπο και μεράκι και προσφορές παλαιών αντικειμένων πολλών συγχωριανών τους, με εξαίρετα δείγματα λαϊκής τέχνης που συνιστούν την παράδοσή μας, παρέδωσαν στο χωριό τους και την Ηλεία, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου  Ασπρασπιτιωτιών «Η πρόοδος» στα λαμπερά και «μουσικά» εγκαίνια που έγιναν στα Άσπρα Σπίτια Ολυμπίας στο βράδυ της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου  Γιώργος Αδαμόπουλος καλοσώρισε στο «σπίτι τους», στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού τους συντοπίτες του και όλους τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια. Το έργο μετατροπής του παλαιού, εγκαταλελειμμένου Δημοτικού Σχολείου σε Λαογραφικό Μουσείο, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης LEADER 2007-2013, μέσω της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, με χρηματοδότηση 135.000 ευρώ.  Ο Σύλλογος ανέθεσε το έργο σ’ ένα μελετητικό γραφείο και σε μια κατασκευαστική εταιρία, αλλά προσέφεραν προσωπική εργασία και ατέλειωτες ώρες δουλειάς, ώστε αυτός ο χώρος να συνεχίζει να προσφέρει στον πολιτισμό.

Το βράδυ της Κυριακής κάτοικοι, φορείς και επισκέπτες ήταν παρόντες στα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Άσπρων Σπιτιών που τέλεσε ο π. Παναγιώτης Βγενόπουλος. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αδαμόπουλος, η γραμματέας Ειρήνη Φλωροπούλου, το μέλος Βασίλης Δημητρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Θωμάς Φράγκος ο ταμίας Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Άσπρων Σπιτιών Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και φορείς της περιοχής και βεβαίως πολλοί κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής που μπήκαν στο μουσείο με το δεξί, θαυμάζοντας τα περίπου 300 εκθέματα και πάρα πολλά βιβλία που έχουν προσφέρει κάτοικοι και ετεροδημότες. Παλαιά αντικείμενα της καθημερινότητας και ιστορίας του χωριού, οικιακά είδη, αγροτικά μηχανήματα, κεντίδια, ενδυμασίες παραδοσιακές κ.α, ένας πλούτος λαϊκής τέχνης περιμένει τους επισκέπτες.

Για το Μουσείο, την πρωτοβουλία και την όλη προσπάθεια δημιουργίας του μίλησαν ακόμα ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ Βασίλης Δημητρόπουλος , ο συνταξιούχος πλέον δάσκαλος του χωριού Σταύρος Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ Παναγιώτης Γιαννόπουλος που ευχαρίστησε και τους αδελφούς Γιώργο και Ηλία Διονυσόπουλο, με δωρεά των οποίων αγοράστηκε το οικόπεδο και ανεγέρθη το σχολείο και εξοπλίστηκε, ενώ ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, χαρακτήρισε το Λαογραφικό Μουσείο «μικρό θαύμα» συγχαίροντας όλους όσους συνέβαλλαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Σύντομο χαιρετισμό εξέφρασε και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, Νίκος Θεοφιλόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμβολή της ΑΝΟΛ στην υλοποιηση του προγράμματος leader.

Τέλος ο πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργος Αδαμόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως τα Άσπρα Σπίτια έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να προχωρήσουν  στον δρόμο της ανάπτυξης και το Λαογραφικό Μουσείο, μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη γι’ αυτό προς αυτή την κατεύθυνση. «Όσα περιέχει το  μουσείο, δε θα ανακαλύψετε με τα μάτια μόνο. Θα τα ανακαλύψετε στο βάθος της ψυχής σας…»

Η μοναδική αυτή βραδιά έκλεισε μουσικά με τα «Τα χρώματα της Ήλιδας» – όπου συμμετέχει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αδαμόπουλος – που παρουσίασαν το εκπληκτικό τους αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιατσάνη με τίτλο «Ότι κι αν πω δε σε ξεχνώ» διασκεδάζοντας τον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1502957667421-71347544-bab1-3″ include=”36237,36238,36239,36240,36241,36242,36243,36244,36245,36246,36247,36248,36249,36250″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot