FOLLOW US: facebook twitter

Δύσκολη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας: Δάκος και γλοιόσπορο εξαφανίζουν την ελιά

Ημερομηνία: 25-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5708″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και την Ηλεία, έχουν πλήξει σημαντικά την ελαιοκαλλιέργεια. Οι αυξημένοι πληθυσμοί του δάκου και η ανάπτυξη μυκήτων όπως το γλοιόσπορο, έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους ελαιώνες της Ηλείας. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που οι παραγωγοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία και το μεγάλο κόστος να επεκτείνουν τη φυτοπροστασία, η εικόνα είναι καλύτερη.

Ο Προϊστάμενος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Ηλείας Γιώργος Μικέογλου, μιλώντας για το θέμα τόνισε πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εντομολογικά ζητήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών. Του ήπιου χειμώνα που δεν εκμηδένισε τους πληθυσμούς του δάκου και του επίσης ήπιου καλοκαιριού που δημιούργησε συνθήκες ανάπτυξής του σε υπερπληθυσμούς.

«Επικράτησαν χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή και υγρασία, από το Μάιο έως τον Αύγουστο με συχνές βροχοπτώσεις και είχαμε έξαρση των πληθυσμών του δάκου. Και αυτό συμβαίνει σε μια ελαιοκομική περίοδο όπου ο καρπός ήταν στο 60 – 70% της παραγωγής. Είχαμε ενημερώσει τους παραγωγούς πως η φυτοπροστασία έπρεπε να ξεκινήσει νωρίτερα. Ως υπηρεσία κάναμε δακοκτονία με κάλυψη στο 100% και δολωματικούς ψεκασμούς. Ο πληθυσμός του δάκου, περιορίζεται όμως δεν εξαφανίζεται. Χρειάζεται και η προσπάθεια των παραγωγών. Όμως η αυξημένη υγρασία δεν ευνόησε μόνο τον δάκο, αλλά και τους μύκητες. Και εμφανίστηκε γλοιόσπορο, ένας μύκητας που μπαίνει στον καρπό από διάφορα ανοίγματα που μπορεί να υπάρξουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καρπός της ελιάς να μαυρίζει και να «σταφιδιάζει», σχολίασε ο κ. Μικέογλου, που επισήμανε πως τα ίδια προβλήματα παρουσιάζουν και άλλοι ελαιοπαραγωγοί νομοί όπως η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα.

Όπως αναφέραμε όσοι παραγωγοί ανέλαβαν το μεγάλο κόστος για την φυτοπροστασία σε φάρμακα και εργατικά, κατάφεραν να προστατέψουν σημαντικά την ελαιοπαραγωγή τους. Όμως υπάρχει πάντα ορατός ο φόβος του καιρού, όπως τις προηγούμενες χρονιές, όπου πιθανές χαλαζοπτώσεις μπορεί να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει στα δέντρα.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot