Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας και έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα: Ευρεία σύσκεψη για κτηνοτροφικά προϊόντα και τιμή γάλακτος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60764″ img_size=”full”][vc_column_text]Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων τυροκομικών μονάδων και γαλακτοβιομηχανιών από την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σε συνέχεια των επαφών που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την απορρόφηση των κτηνοτροφικών προϊόντων και την τιμή του γάλακτος.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κτηνοτρόφους και αγροτικούς συλλόγους, ενώ το ζήτημα έχει απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Η στόχευση είναι κοινή. Πως θα προστατεύσουμε τον κλάδο της κτηνοτροφίας, τη φέτα ως ένα εθνική προϊόν και μέσα από τη κοινή μας δράση να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία των μεταποιητικών μονάδων. Πρέπει να λειτουργήσει όλη η αλυσίδα. Παραγωγή – μεταποίηση- κατανάλωση» τόνισε ο Περιφερειάρχης, και συνόψισε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, προσδιορίζοντας μια δέσμη μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν.
«Η πρώτη πρόταση που τέθηκε για Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, μας βρίσκει σύμφωνους. Είναι ένα σημείο που θα συναποφασίζουν αυτοί που παράγουν, μεταποιούν, όπως επίσης η πλευρά της κατανάλωσης και των δικτύων διανομής. Ζητήθηκαν έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα. Πράγματι, έχοντας ως βασική παράμετρο το ισοζύγιο γάλακτος, μπορούμε να καταλάβουμε γρήγορα ποιοι παράγουν φέτα, ποιοι λευκό τυρί και πως τα διαθέτουν στην αγορά. Οι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχιστούν και στα ράφια» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Τέλος, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες μαζί με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, ώστε να δούμε τι κάνουμε με τα σημερινά αποθέματα, γιατί το θέμα είναι εθνικό».
Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε να υπάρχει συγκράτηση της τιμής αγοράς του γάλακτος σε ικανοποιητικά επίπεδα, ώστε να μην αφανιστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος, ο οποίος στη Δυτική Ελλάδα είναι από τους πιο δυναμικούς της χώρας.
Τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά περιέγραψε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος κι έκανε αναφορά στις θέσεις και τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη του πρωτογενούς, αλλά και του μεταποιητικού τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των συνεργασιών και συνεργειών.
Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, ενώ απέδωσαν τη συμπίεση της τιμής του γάλακτος στην αυξημένη παραγωγή του και τις εισαγωγές γάλακτος, σε συνάρτηση με τη σημαντική μείωση που παρατηρείται στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κάλεσε τις μεταποιητικές μονάδες να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορούν την έξυπνη εξειδίκευση και την εξωστρέφεια.
Επίσης, τόνισε τη δυνατότητα, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ, να περάσουν τα τοπικά προϊόντα στην τουριστικο-διατροφική αλυσίδα.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέραν των συνεργατών του περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών στελεχών για θέματα Αγροτικής Πολιτικής και η η Διευθύντρια ΔΑΟΚ Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου και η Σταυρούλα Αγγελοπούλου στέλεχος της υπηρεσίας.
Τις μεταποιητικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησαν οι: Παύλος Σατολιάς, Αριστείδης Μενεγάτος, Ιωάννης Καλλίμορφος, Απόστολος Καλομοίρης, Κωνσταντίνος Αντίοχος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος, Νικόλαος Μπιλίρης, Γιάννης Λιανάκης, Νίκος Μούτσος, Νικόλαος Σκανιάς, Δημήτρης Ρίζος, Αλέξανδρος Κατεφίδης, Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Νικόλαος Νάκας, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Σωτήρης Κόμης, Επαμεινώντας Παπαθανασίου, Δημήτρης Καραγεωργης, Μιχάλης Πορφίρης, Θεόδωρος Τομαράς και Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]