Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης Τέχνης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”31290″ img_size=”full”][vc_column_text]Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας- Καινοτόμα εικαστική δράση σήμερα και αύριο στο Παλαιό Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ
Πρωταγωνιστές και «επιβάτες» προσφυγόπουλα από το LM Μυρσίνης, Ρομά από την Αμαλιάδα και παιδιά από την Πρότυπη Προσχολική Αγωγή Ρήγας
Μια καινοτόμα εκπαιδευτική – εικαστική δράση, μια συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υλοποιεί σήμερα και αύριο, 13 και 14 Ιουλίου το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στην Ολυμπία.
Πρωταγωνιστές και δημιουργοί θα είναι παιδιά από 6 – 12 ετών από το Κέντρο Μεταναστών στη Μυρσίνη, από την κοινότητα Ρομά της Αμαλιάδας που υλοποιούν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Romed 2 και από την Πρότυπη Προσχολική Αγωγή Ρήγας από τον Πύργο. Τα παιδιά θα ενώσουν τις εμπειρίες του στα σύγχρονα φαινόμενα του νομαδισμού και τις προσφυγιάς, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες.
Σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο Μουσειολογίας – Μουσειογραφίας και Πολιτιστικού Τουρισμού, ο καρπός αυτής της γνωριμίας θα αποτελέσει και το θέμα της έκθεσης που θα επιμεληθεί ο σύλλογος με τα έργα – ζωγραφικής σε ύφασμα- που θα δημιουργήσουν τα παιδιά αυτό το διήμερο και που στην συνέχεια θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο από τις 24 έως τις 31 Ιουλίου, σε μια έκθεση επισκέψιμη για το κοινό.
Εμψυχωτές και καθοδηγητές της δράσης αυτής, θα είναι το υπεύθυνο γραφείο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπου οι άνθρωποι του έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ολυμπία προετοιμάζοντας την εκδήλωση, ενώ έχουν ήδη φέρει μαζί τους και τα υλικά ζωγραφικής που θα χρημσιοποιηθούν. Σε αυτό το “ταξίδι” η επαφή θα γίνει με βιωματικό τρόπο και ο καρπός αυτής της γνωριμίας να αποτελέσει και το θέμα της έκθεσης, προσεγγίζοντας με συμβολικό τρόπο σύγχρονα φαινόμενα, όπως το ταξίδι, το νομαδισμό, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τον αποχωρισμό από γνώριμους και αγαπημένους ανθρώπους και τόπους και την επαφή με νέους και άγνωστους.
Κεντρική θέση στην παρουσίαση θα έχει το έργο της κορεατικής καταγωγής καλλιτέχνιδας Κιμσούτζα και ο συμβολικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά κορεάτικα καλύμματα κρεβατιών, με τους έντονους χρωματισμούς και τα κεντημένα διακοσμητικά μοτίβα από το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τα δικά τους πανιά, έχοντας ως αναφορά τα πολύχρωμα κορεάτικα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιεί η Κιμσούτζα, κύριο δομικό υλικό των «μποτάρι» («δέμα» στα κορεάτικα).
Σφιχτά δεμένα πολύχρωμα υφασμάτινα δέματα, χρησιμοποιούνται όπως οι αποσκευές για την φύλαξη ή τη μεταφορά των αγαθών μιας οικογένειας. Τα μποτάρι δεν προορίζονται για τιμαλφή ή κειμήλια, αλλά για τα πιο στοιχειώδη είδη οικιακής χρήσης τα οποία θα γίνουν η βάση για μια νέα αρχή σε μια άλλη χώρα. Συνθέτουν την ιστορία ενός μονοπατιού, μιας αναχώρησης, ενός ταξιδιού και μιας άφιξης. Τα μποτάρι της Κιμσούτζα γίνονται σύμβολα των ανήσυχων, αλλοεθνών, «ξεριζωμένων» και «απρόσκλητων», των δίχως ταυτότητα ή ξένων.
«Είναι μια καινοτόμα εκπαιδευτική εικαστική δράση»
Ο καλλιτεχνικός Δ/ντής του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Καψής για την σημερινή δράση και κυρίως την φιλοσοφία της, επισήμανε μιλώντας στην Πρωινή ότι πρόκειται για μια καινοτόμα, πρωτοπόρα εκπαιδευτική και εικαστική δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά που ίσως να μην είχαν ως τώρα άλλη τέτοια ευκαιρία, όπως τους Ρομά και τα προσφυγόπουλα, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσω της Τέχνης.
«Φέτος έχουμε κάνει μια προσπάθεια να κινηθούμε σε άλλα μονοπάτια της Τέχνης και του Πολιτισμού, με μια άλλη φιλοσοφία και με μια διαφορετική αισθητική και στόχο να προσεγγίσουμε κοινωνικές ομάδες όπως τους ρομά και τους πρόσφυγες που γνωρίζουν τι θα πει μετανάστευση και προσφυγιά και σεβόμενοι απόλυτα την δική τους κουλτούρα και τον Πολιτισμό, να τους δώσουμε βήμα να μιλήσουν, να καταγγείλουν και να δημιουργήσουν μέσα από την Μοντέρνα και σύγχρονη Τέχνη, φαινόμενα όπως η μετανάστευση, ο νομαδισμός, ο ρατσισμός, η ενσωμάτωση στην νέα πατρίδα για να μπορούμε να ζουμε όλοι μαζί αγαπημένοι σεβόμενοι ο ένας τον Πολιτισμό του άλλου.
Τα έργα που θα φιλοτεχνήσουν τα παιδιά και που θα βασίζονται πάνω στο έργο της Κορεάτισσας καλλιτέχνιδας Κιμσούζα με κύριο δομικό υλικό το «μποτάρι», σφιχτά δεμένα πολύχρωμα υφασμάτινα δέματα, χρησιμοποιούνται όπως οι αποσκευές για την φύλαξη ή τη μεταφορά των αγαθών μιας οικογένειας, θα εκτεθούν στη συνέχεια στο Παλαιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΕ την Ολυμπία από τις 24 έως τις 31 Ιουλίου και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτήν την καινοτόμα δράση».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]