Διάλεξη Κ. Πασχαλίδη στο Κτήμα Μερκούρη: «Ξενάγηση» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54159″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ίδρυση, η Ιστορία και οι Περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας είναι το θέμα της δεύτερης φετινής πολιτιστικής εκδήλωσης που οργανώνει το Κτήμα Μερκούρη την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτήματος.
Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Κώστας Πασχαλίδης, Επιμελητής Αρχαιοτήτων της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με πλούσια δράση σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.
Ο κ. Πασχαλίδης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ως υπότιτλο του θέματος που θα αναπτύξει, «πρόκειται για ένα χρονικό 152 χρόνων σε μια διάλεξη».
Ο χαρισματικός αρχαιολόγος θα δώσει στο κοινό της Ηλείας την ευκαιρία μιας εξαιρετικής ξενάγησης στο Ιστορικό αυτό Μουσείο της χώρας μας που είναι ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου.
Να σημειώσουμε ότι ο Δρ. Κώστας Πασχαλίδης, είναι πολλά χρόνια φίλος της Ηλείας, πιστός φίλος και συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους, δίνοντας το «παρών» σε κάθε διοργάνωσή του όπου μάλιστα αναλαμβάνει εθελοντικά και τις αρχαιολογικές ξεναγήσεις των ξένων προσκεκλημένων, με ευρύ κύκλο γνωριμιών στο νομό, εξαίρετος αρχαιολόγος. Γι αυτό και όλοι περιμένουν με ανυπομονησία την άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξή του στο Κτήμα Μερκούρη όπου αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου.
Βιογραφικό Σημείωμα Δρ. Κωνσταντίνου Πασχαλίδη, Επιμελητή Αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Από το 1992 και έως σήμερα συμμετείχε σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων σε Κρήτη, Κέα, Κύθνο, Αχαΐα, Αργολίδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Χαλκιδική κ.α., καθώς και στις θέσεις Ghor as Safi και Tell Kafrein της Ιορδανίας.
Από το Σεπτέμβριο του 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων.
Έχει μελετήσει και δημοσιεύσει τα ευρήματα του μινωικού νεκροταφείου στη θέση Τουρλωτή Σητείας και έχει συνθέσει διάφορα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται θέματα ταφικών εθίμων, αρχιτεκτονικής, κεραμικής και χαλκοτεχνίας του κρητομυκηναϊκού κόσμου.
Το 2012 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο του Κλάους Πατρών, που βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης.
Τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται και με ζητήματα αρχειακής έρευνας σχετικά με την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]