FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ψήφισμα για τους δασικούς χάρτες

Ημερομηνία: 15-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

dasikoi-xartes

Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης αντιλαμβανόμενος άμεσα τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, αλλά και γενικότερα στο νομό μας, συνέταξε και απέστειλε το με αρ. πρωτ. 672/25-01-2017 Υπόμνημα Δημάρχου προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας διατυπώνοντας τους προβληματισμούς του και συγχρόνως τις προτάσεις του, με γνώμονα πάντα τον κοινωνικό ρόλο του – στα πλαίσια συμπαράστασης του πολίτη – και συγχρόνως την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Το Δημοτικό μας συμβούλιο έχοντας υπ’ όψη την πληθώρα των παραπόνων των δημοτών του που διατυπώθηκαν από τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής – ανάρτησης των δασικών χαρτών αφού έκανε τις σχετικές παρατηρήσεις μεταξύ άλλων πρότεινε τα ακόλουθα:

-Το πάγωμα της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών για το Ν. Ηλείας, αφού πρώτα ανακληθεί ο ήδη αναρτημένος δασικός χάρτης (στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΕΚΧΑ Α.Ε.)

-Τη επιμελή επανεξέταση – ενημέρωση των δασικών χαρτών, στην οποία θα ληφθούν υπόψη όλοι οι παραπάνω προβληματισμοί, και την επαναφορά τους με νέα τουλάχιστον εξάμηνη προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων.

-Την διαμόρφωση του ειδικού τέλους αντίρρησης – καθώς και του τιμήματος εξαγοράς σε περίπτωση που προκύψει – σε νέο συμβολικό ύψος,  μίας μόνο αντίρρησης ανά ιδιοκτήτη (και όχι μεμονωμένα και ανά περίπτωση ιδιοκτησίας που προβλέπεται σήμερα) και αναλογικής εφαρμογής τους ανά στρέμμα.

-Τη νομοθετική ρύθμιση κατάργησης του υπόβαθρου του 1945 ως βάση χαρακτηρισμού και εφαρμογής νέου υπόβαθρου πέριξ του συνταγματικού έτους 1975, έτσι ώστε να μην αγνοηθεί το ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε πάρα πολλούς πολίτες οι οποίοι νέμονται την περιουσία των προγόνων τους για πολλές δεκαετίες

-Μετά την άρση των παραπάνω προβλημάτων και την εκ νέου ανάρτηση των Δασικών Χαρτών προτείνεται η άμεση ενεργοποίηση των επιτροπών εκδίκασης των αντιρρήσεων επί δασικών χαρτών προκειμένου να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην δυνατότητα συμβολαιογραφικών πράξεων – μεταβιβάσεων, με δυσμενή επίδραση στην γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της επενδυτικής κινητικότητας του τόπου μας η οποία  θα ενισχύσει την εργασία.

-Να γίνει επικαιροποίηση των χαρτών με τα σχέδια πόλεως οικισμών και χρήσεων γης από πολεοδομίες , ώστε να αποφευχθούν άσκοπες ενστάσεις.

-Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ενημέρωσης των πολιτών

-Να γίνει επικαιροποίηση με τα ανέκαθεν χρησιμοποιούμενα για γεωργική παραγωγή αγροτεμάχια ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή των εκμεταλλεύσεων και η απώλεια των επιδοτήσεων

Αν τελικά υπάρξει αντίτιμο εξαγοράς να γίνει η αποπληρωμή σε βάθος δεκαετίας

To παρόν ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, θα κοινοποιηθεί στα συναρμόδια Υπουργεία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος