FOLLOW US: facebook twitter

Δέχτηκε να πάρει μετανάστες η Ιταλία

Ημερομηνία: 26-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Λύση για τους 230 μετανάστες του πλοίου Lifeline που έχει ναυλώσει γερμανική ΜΚΟ και το οποίο είναι εγκλωβισμένο στη Μεσόγειο ενδέχεται να δοθεί με συμφωνία ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζ. Μουσκάτ.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός που μέχρι στιγμής επέμενε πεισματικά να αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μερικούς από τους επιβαίνοντες. Μάλιστα κάνοντας μάθημα και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, τους κάλεσε να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τζουζέπε Κόντε, μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, στον οποίο εξέφρασε την απόφαση της Ιταλίας να αναλάβει κάποιους από τους μετανάστες του Lifeline που βρίσκεται επί 6 ημέρες ανοιχτά της Μάλτας.

«Μίλησα με τον πρόεδρο της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. Το πλοίο της Lifeline θα ελλιμενιστεί στην Μάλτα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος στην συνέχεια πρόσθεσε:

«Συνεπής προς τη βασική αρχή της πρότασής μας για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία όποιος αποβιβάζεται στις ακτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, αποβιβάζεται στην Ευρώπη, η Ιταλία θα συμβάλει και θα κάνει δεκτό ένα ποσοστό των μεταναστών που βρίσκονται στο Lifeline, με την προσδοκία να κάνουν το ίδιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εν μέρει έχει ήδη προαναγγελθεί».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επανέλαβε τις γνωστές ακροδεξιές και ξενοφοβικές θέσεις του, μέσω Twitter:

«Δεύτερη φορά. Μετά τη ΜΚΟ Aquarius, που εστάλη στην Ισπανία, τώρα είναι η σειρά του Lifeline, που θα πάει στη Μάλτα. Αυτό το παράνομο πλοίο επιτέλους θα κατασχεθεί. Για τα παιδιά και τις γυναίκες που το σκάνε πραγματικά από τον πόλεμο, οι πόρτες είναι ανοικτές, για όλους τους άλλους όχι. Στοπ στην εισβολή».

Σάντσεθ: Να δοθεί ευρωπαϊκή λύση

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, είπε από τη δική του πλευρά ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μετάσχει σε όποια λύση δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Mission, Lifeline, ωστόσο δεν διευκρίνισε ποια θα είναι αυτή και αν θα επιτραπεί στο πλοίο να ελλιμενιστεί στις ακτές της Ισπανίας.

«Η Ισπανία θα μετάσχει στην κοινή λύση που θα δοθεί, αλλά θα πρέπει να είναι κοινή, ευρωπαϊκή, να συμμετέχουν διάφορες χώρες», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, είπε ότι η χώρα του στοχεύει «στο να αποτρέψει την αποκλιμάκωση που θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση», αλλά μοιραζόμενη την ευθύνη με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

Ο πρώτος στη Μάλτα

Χθες τα μεσάνυχτα έγινε η πρώτη μεταφορά πρόσφυγα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, σε νοσοκομείο της Μάλτας και όπως προειδοποιεί η γερμανική ΜΚΟ, τα περιθώρια στενεύουν πολύ για το μικρό πλοίο που βρίσκεται νότια της Μάλτας κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τα τα κύματα να φτάνουν το ένα μέτρο και πολύ ισχυρούς ανέμους.

«Ίσως διαφαίνεται ευρωπαϊκή λύση», γράφει ο ιταλικός Τύπος, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό, ότι εξετάζεται γρήγορος ελλιμενισμός του πλοίου στη Μάλτα και άμεση μεταφορά αεροπορικώς των μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες που θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα τους αναλάβουν.

Σ’ αυτή την περίπτωση η Μάλτα θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της έχοντας τη διαβεβαίωση ότι οι μετανάστες θα φύγουν άμεσα για άλλο προορισμό.

Η Γαλλία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, είναι έτοιμη να στείλει μια ομάδα στη Μάλτα για να εξετάσει μία μία τις αιτήσεις ασύλου, διαδικασία παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε όταν έφτασε το «Aquarius» στην Ισπανία.

Είπε ακόμα ότι σ’ αυτήν την κρίση μπαίνει πρώτα η πολιτική και μετά η μετανάστευση και ζήτησε επείγουσα απάντηση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ το δανέζικο φορτηγό πλοίο «Alexander Maersk», το οποίο μετέφερε 108 μετανάστες που διασώθηκαν την Παρασκευή στα ανοιχτά της Λιβύης, έλαβε τελικά άδεια τα ξημερώματα να ελλιμενιστεί στη Σικελία.

Τσακώνονται στη Ρώμη για το Λιμενικό

Χθες ο Ιταλός υπ. Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, τάχθηκε υπέρ της άποψης η ιταλική ακτοφυλακή να μην απαντά καν στα σήματα κινδύνου που εκπέμπουν οι βάρκες με τους μετανάστες στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών (Πέντε Αστέρια) παρενέβη τονίζοντας ότι «η ακτοφυλακή λειτουργεί με αυτονομία και σε τεχνικό και θεσμικό επίπεδο».

«Δεν πρέπει να ενημερώνει κανείς αν θα απαντήσει στο SOS ή όχι, όπως έχει τεθεί το θέμα στην ακτοφυλακή», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Τα τελευταία χρόνια λόγω λανθασμένης πολιτικής οι ΜΚΟ ή οι αιτούντες άσυλο απευθείας καλούσαν την ιταλική ακτοφυλακή, αλλά εάν η βάρκα είναι στον λιβυκό θαλάσσιο χώρο, δηλαδή σε χώρο ευθύνης της Λιβύης, όπου υπάρχουν σκάφη περιπολίας της χώρας, δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη των επιχειρήσεων διάσωσης».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia