FOLLOW US: facebook twitter

Γυμναστική και έξω από το γυμναστήριο: Εναλλακτικές μορφές άσκησης

Ημερομηνία: 24-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Αθλητικά, Νέα

Πρέπει να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου. Το ακούς παντού. Από γιατρούς, από τους fit φίλους σου, από τους γονείς σου. Ακόμη κι εσύ ο ίδιος το λες στον εαυτό σου πολλές φορές. Αλλά τελικά αγνοείς όλες αυτές τις φωνές και αράζεις στον καναπέ σου. Καιρός να σηκωθείς. Δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο για να γυμναστείς. Ίσως αυτή η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου σε αποθαρρύνει. Κακά τα ψέματα, είναι κάπως βαρετό. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές όμως και μια από αυτές είναι και για σένα.

Η άσκηση δεν έχει μόνο στόχο να σε κάνει ντούκι για να επιδεικνύεις τη γράμμωσή σου. Με την γυμναστική, όποιο είδος της κι αν διαλέξεις, καταπολεμάς το άγχος, τα νεύρα, τη στεναχώρια. Έτσι μαζί με το σώμα φτιάχνεις και την διάθεσή σου. Δύο σε ένα. Τώρα θα πεις, εδώ δεν έχουμε να φάμε. Η γυμναστική είναι πολυτέλεια. Άλλο ένα λάθος. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις. Κι αν όντως πρέπει να πληρώσεις, με λίγο ψάξιμο βρίσκεις μεγάλες ευκαιρίες. Δεν έχεις πια δικαιολογίες.

Tρέξιμο

Ο πλέον διαδεδομένος τρόπος άσκησης είναι το τρέξιμο. Δεν είναι τυχαίο που στους δρόμους βλέπεις όλο και περισσότερο κόσμο να τρέχει. Είναι πάρα πολύ εύκολο να ασχοληθείς με αυτό. Πάρε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, βάλε και μια άνετη φόρμα και είσαι έτοιμος. Βέβαια, μην την δεις αθληταράς και από την πρώτη μέρα πας για παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας ή για μαραθώνιο. Αν δεν έχεις καμία σχέση με τον αθλητισμό ξεκίνα με σχετικά γρήγορο περπάτημα και σιγά σιγά ξεκίνα το τρέξιμο.

Θα δεις ότι με τον καιρό οι αντοχές σου θα αυξάνονται και θα μπορείς να καλύψεις μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά και να τρέξεις πιο γρήγορα. Δώσε σημασία στο σώμα σου, δες τις ανάγκες του, την πρόοδο της φυσικής σου κατάστασης και προσάρμοσε τους στόχους σου. Σημείωσε ότι πολλοί πηγαίνουν για τρέξιμο για να αποβάλουν το στρες της ημέρας. Άσε που μπορεί να κάνεις και αναπάντεχες γνωριμίες. Μπορείς να τρέξεις σε οργανωμένους χώρους, αλλά και στην γειτονιά σου.

CrossFit

Αν σου αρέσει η άσκηση σε κλειστό και οργανωμένο χώρο, με όργανα και συγκεκριμένες ασκήσεις, αλλά έχεις βαρεθεί την μονοτονία των προγραμμάτων του γυμναστηρίου, το CrossFit είναι ιδανικό για σένα. Αποτελείται ουσιαστικά από ασκήσεις της ολυμπιακής άρσης βαρών, της ενόργανης γυμναστικής, του power lifting, του στίβου, της κωπηλασίας και πολλών άλλων πολυαρθρικών ασκήσεων, οι οποίες επιλέγονται εντελώς τυχαία και εκτελούνται με βασικό ανταγωνιστή τον χρόνο. Το ατού του CrossFit είναι ότι βελτιώνει, και αρκετά γρήγορα μάλιστα, και τους 10 παράγοντες της φυσικής σου κατάστασης (καρδιοαναπνευστική αντοχή, μυϊκή αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, ισχύς, ταχύτητα, ευκινησία, ισορροπία, συντονισμός, ακρίβεια κινήσεων). Μην βιαστείς να σκεφτείς ότι είναι πολύ δύσκολο για σένα. Το καλό με το CrossFit είναι ότι προσαρμόζεται στην φυσική κατάσταση του καθένα και την βελτιώνει. Είτε είσαι φτασμένος αθλητής είτε αρχάριος μπορείς να το κάνεις.

Yoga

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Yoga. Πριν καιρό ήταν στην μόδα και αυτό βοήθησε στην διάδοσή της και στην ανάδειξη των θετικών της στοιχείων. Την συνιστούν ορθοπεδικοί, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές , γιατροί και χειροπράκτες. Άρα κάτι καλό θα έχει. Η yoga απευθύνεται σε όλους. Ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, τους τυχόν τραυματισμούς ή προβλήματα υγείας που μπορεί να έχεις, θα μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα yoga. Αρκεί να βρεις το είδος που σου ταιριάζει. Hatha, integral, satyananda, kundalini, ashtanga, iyegar. Κάνε την έρευνά σου και δες ποιο σου ταιριάζει, ποιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Yoga μπορούν να κάνουν ακόμα και οι έγκυες γυναίκες αλλά και τα παιδιά. Πολύ εύκολα θα βρεις κοντά σου κάποια σχολή ή στούντιο με μαθήματα yoga. Είναι πλέον παντού. Αξίζει να ασχοληθείς με τη yoga, γιατί εκτός από την αλλαγή στο σώμα σου και στη φυσική σου κατάσταση, θα δεις σημαντική αλλαγή στη διάθεσή σου. Με τη yoga μπορείς να αντιμετωπίσεις προβλήματα όπως η αϋπνία, το επίμονο άγχος κ.ά.

Ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι ένας πολύ καλός τρόπος άθλησης. Γυμνάζεσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις κι αυτό κάνει την ποδηλασία άκρως δελεαστική. Μπορείς να πας για μια ποδηλατοβόλτα με την παρέα σου για να περάσετε λίγο χρόνο μαζί, να κάνετε πλάκα, να δείτε κάποιο καινούργιο μέρος. Ταυτόχρονα, όμως, γυμνάζεσαι. Το ομαδικό και παρεϊστικο κλίμα σε κάνει να ξεχνάς την κούραση και να συνεχίζεις. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το ποδήλατο και ως μέσο μεταφοράς. Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια. Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή, αφού στη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τους ποδηλάτες. Είτε μόνος είτε με παρέα η βόλτα με το ποδήλατο είναι εξαιρετική άσκηση.

Για πιο extreme καταστάσεις υπάρχει και το mountain bike. Αν είσαι λάτρης της φύσης και των δυνατών συγκινήσεων και δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, δεν ξέρεις τι χάνεις. Όμως, αν δεν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος να απογοητευτείς. Το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά ανεβασμένο, οπότε αν δεν είσαι ακόμα έτοιμος μην το διακινδυνεύσεις. Μπορείς να κάνεις ποδήλατο σε ομαλό δρόμο μέχρι να αποκτήσεις την απαραίτητη φυσική κατάσταση. Βάλ’ το στόχο και θα το καταφέρεις.

Χορός

Και αν θες περισσότερο κέφι όταν γυμνάζεσαι, ξεκίνα το χορό. O χορός -μαζί με το κολύμπι- είναι μια από τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις. Γυμνάζεται όλο το σώμα και όχι μόνο τα πόδια, όπως – ίσως – λανθασμένα πιστεύεις. . Ένας χρόνος συστηματικής ενασχόλησης με το χορό βοηθά στη σύσφιγξη των κοιλιακών, δυναμώνει τον κορμό και γυμνάζει τα άκρα, ενώ παράλληλα χαρίζει ευλυγισία. Πέρα από τα σωματικά οφέλη, ο χορός αποτελεί μια διέξοδο από την καθημερινότητα και σου προσφέρει τη δυνατότητα έκφρασης και εκτόνωσης. Η αλληλεπίδραση με άλλα άτομα είναι επίσης σημαντική, αφού μέσα από το σύνολο μαθαίνεις καλύτερα και περισσότερα. Το είδος χορού που θα επιλέξεις εξαρτάται καθαρά από σένα. Οι ballroom και οι latin χοροί είναι πολύ διαδεδομένοι, σίγουρα θα υπάρχει μια σχολή κοντά σου. Το καλό με τους χορούς αυτούς είναι ότι μαθαίνεις τα πάντα από το μηδέν και μπορείς να ανέβεις όσα επίπεδα επιθυμείς. Αν έχεις παρελθόν με το χορό, το κλασσικό μπαλέτο και το σύγχρονο θα σε γοητεύσουν και θα σε γυμνάσουν.

Πηγή: www.reader.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot