FOLLOW US: facebook twitter

Αφανίζονται τα πλατάνια της Ηλείας

Ημερομηνία: 15-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Εξαπλώνεται το μεταχρωματικό έλκος στα δέντρα- Εξαπλώθηκε η ασθένεια και στην Νεράιδα

Ραγδαία εξαπλώνεται η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που πλήττει τα πλατάνια στην Ελλάδα και στην Ηλεία. Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα και μόνο η αντίδραση της φύσης είναι ικανή να σταματήσει τον αφανισμό των υπερήφανων δέντρων. Χθες σε μια αυτοψία του Δασαρχείου Πύργου εξετάστηκαν αρκετά δέντρα στην περιοχή της Νεράϊδας του δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Ήδη στον ίδιο δήμο έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν κρούσματα μέσα στην πόλη της Αρχ. Ολυμπίας, στη Νεμούτα, το Βασιλάκι και τον Άμπουλα.

Στις όχθες του ποταμού Ενιπέα ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και οι συνεργάτες του, εντόπισαν αρκετά πλατάνια όπου η εμφάνιση του μύκητα Ceratocystis platani fibriata, προκαλεί την ολοκληρωτική νέκρωση του δέντρου. «Είναι μία πολύ σημαντική ασθένεια και έχει παρατηρηθεί σε πολλά σημεία της περιοχής ευθύνης μας και ειδικότερα στο ρέμα Χαρατσάρι στην Νεμούτα, στο Βασιλάκι στον Άμπουλα και εδώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλη την Ελλάδα.  Η Ήπειρος, η Μεσσηνία και η Δυτική Ελλάδα έχει προσβληθεί πολύ έντονα από τον μύκητα ο οποίος εμφανίστηκε στο 2003 στην Πελοπόννησο από μολυσμένα δενδρύλλια τα οποία ήρθαν από Ιταλία» εξήγησε ο κ. Λάττας.

Το πλατάνι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό είδος για την ελληνική χλωρίδα, καθώς είναι το μοναδικό δέντρο το οποίο συναντάμε από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι το δάσος των ψυχρόβιων κωνοφόρων. Είναι το μοναδικό δέντρο που έχει προσαρμογή σε τόσο διαφορετικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η καταστροφή του, να αποτελεί οικολογική καταστροφή. «Εκείνο που έχουμε πει επανειλημμένα και με δασικές αστυνομικές διατάξεις που έχουμε εκδώσει, είναι η απαγόρευση της κοπής του πλατάνου. Όπου είναι σε αγροκτήματα ή σε σημεία που εμποδίζει, να γίνεται με σύνεση και με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, δηλαδή τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται να είναι απολυμασμένα, εντελώς καθαρά.

Η απολύμανση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα είτε με κάψιμο του εργαλείου σε φλόγα, είτε σε ένα διάλυμα χλωρίνης και νερού. Σημαντική αιτία της ασθένειας που παρά τις επισημάνσεις είναι η χρήση βαρέων μηχανημάτων. Ένα μηχάνημα που δουλεύει σε δρόμο με προσβεβλημένα πλατάνια, αν μεταφερθεί για να δουλέψει σε κάποιο άλλο σημείο, θα έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρει και τα σπόρια του μύκητα, που είναι αόρατος. Αν δεν καθαριστεί και δεν απολυμανθεί καλά ένα μηχάνημα έργου, τότε πολύ εύκολα μεταφέρει το μύκητα» είπε ο κ. Λάττας και εξήγησε πως προσβολές υπάρχουν και από τις πληγώσεις σε ένα δέντρο, από πέτρες από σπασίματα και διάφορες πληγές που επικάθεται ο μύκητας και προσβάλει το δέντρο.

Ο μύκητας επεκτείνεται ραγδαία

Όμως πόσο ορατός είναι ο κίνδυνος αφανισμού των πλατάνων στην Ηλεία; «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Η ίδια η φύση, προσπαθεί με διάφορους μηχανισμούς ανάδρασης να αλλάξει την πορεία και να κάνει μία μετάλλαξη. Παρ΄ όλα αυτά μέχρι και σήμερα από τις πληροφορίες που έχουμε και τις παρατηρήσεις που κάνουμε – στην Αρχαία Ολυμπία κάνουμε συνεχής παρατηρήσεις καθώς έχουμε πολλές προσβολές – δυστυχώς ο μύκητας  επεκτείνεται ραγδαία σε ορισμένες περιοχές και ίσως κάποια στιγμή η φύση μπορέσει να σταματήσει την επέκταση αυτή» εξήγησε ο κ. Λάττας.

Ο Δασάρχης Πύργου εξήγησε πως μπορεί να εγκατασταθούν νέα πλατάνια εκεί που έχουν νεκρωθεί άλλα. Όμως είναι πιθανό λόγω της παρουσίας του μύκητα στην περιοχή να προσβληθούν, όμως υπάρχει η ελπίδα πως τα ίδια τα δέντρα θα δημιουργήσουν ένα μηχανισμό αντίστασης. «Γίνεται μεγάλη έρευνα από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών προκειμένου να βρεθούν διάφορα αντιβιοτικά, αλλά ότι έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και τώρα δεν έχει καταφέρει να δώσει αποτελέσματα. Στην Ολυμπία που το έχουμε χρησιμοποιήσει στο πάρκο του ΟΣΕ δυστυχώς παρά τις ενέσεις δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την ασθένεια» είπε ο κ. Λάττας. Ο χρόνος νέκρωσης ενός δέντρου κυμαίνεται από ένα έως και πέντε χρόνια…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia