FOLLOW US: facebook twitter

Αυτή η Πόλη είναι δική τους και δική μας

Ημερομηνία: 13-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39020″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα ίδια μέρη…

Που πηγαίνεις; Πηγαίνω εις την πόλη. Έτσι προέκυψε το όνομα Κωνσταντινούπολη. Το ελληνικό στοιχείο ήταν πάντα εκεί, όπως και σε ολόκληρη την ακτή της Ιωνίας, και μάλλον εκεί θα παραμείνει παρά τους πολέμους, τις εθνοκαθάρσεις, τις γενοκτονίες και τα πογκρόμ. Το πογκρόμ της 6ης και η 7ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη, τα λεγόμενα «Σεπτεμβριανά», επιβεβαιώνουν ότι η ζωή είναι ισχυρότερη από τους φασίστες καθώς και ότι η ιστορική αλήθεια, αργά ή γρήγορα, θα βγει στον αφρό της συλλογικής συνείδησης.

Κάθε χρόνο πληθαίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης γι’ αυτήν τη μαύρη σελίδα στην ιστορία της Τουρκίας. Με μπροστάρηδες διανοούμενους και ανθρώπους της Αριστεράς, η χώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί τι πραγματικά συνέβη εκείνες τις μέρες κατά τις οποίες ξεριζώθηκε το ελληνικό στοιχείο ύστερα χιλιετίες παρουσίας αλλά και ποιοι ήταν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτού του αλήτικου σχεδίου. Η βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε σχεδόν αμέσως ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση, ήταν μόνο η αρχή ενός κουβαριού που δεν έχει ακόμη ξετυλιχτεί τελείως.

Οι άνθρωποι μιλάνε, τα πρόσωπα αναγνωρίζονται, οι πληροφορίες διασταυρώνονται, οι υποθέσεις διαλευκαίνονται και η ιστορία δικαιώνεται. Οι μόνοι που δεν βρήκαν ποτέ το δίκιο τους είναι οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες η Πόλη είχε ουσιαστικά απωλέσει σχεδόν ολόκληρη την πολυπληθή, δραστήρια και εύπορη ελληνική κοινότητά της. Καταστήματα και σπίτια λεηλατήθηκαν και κάηκαν, σχολεία καταστράφηκαν, εκκλησίες βεβηλώθηκαν, ούτε τα νεκροταφεία δεν σεβάστηκαν οι τραμπούκοι του παρακράτους.

Οι Έλληνες όμως δεν εξαφανίστηκαν. Σήμερα, 62 ολόκληρα χρόνια μετά, είναι ακόμη εκεί. Λίγοι μεν, αλλά εκεί. Κι αν τυχόν συναντήσεις Έλληνα ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη και τον ρωτήσεις τι απέγινε αυτό το ιστορικό μαγαζί ή εκείνη εκκλησιά θα σου πει, ότι κάποτε υπήρχαν Έλληνες εδώ. Μπορεί αυτοί να χάθηκαν αλλά τούτη θα είναι πάντα η Πόλη τους. Γιατί αυτή η Πόλη είναι δική τους και δική μας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot