FOLLOW US: facebook twitter

Απορρίφθηκε το αίτημα για μία κάλπη, δεν ψηφίζει η Ν.Δ.

Ημερομηνία: 21-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σε απευθείας μετάδοση από την Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis.

Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μία κάλπη.

«Η μία κάλπη μας έβρισκε σύμφωνους και θα ψηφίζαμε. Αλλά δεν θα νομιμοποιήσουμε καμία διαδικασία της κυβέρνησης»», σχολίασαν πηγές της Ν.Δ. προαναγγέλλοντας ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απέχουν από την ψηφοφορία.

http://parltv.live.grnet.gr/webtv/#!tab-playbackopts

Δέκα κάλπες για δέκα πρόσωπα

Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο πρ. υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

https://twitter.com/EFSYNTAKTON/status/966312315095265281/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Farthro%2Fi-novartis-paei-voyli

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Τη συνεδρίαση άνοιξε στις 09:20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (σ.σ. να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο) δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Νίκος Δένδιας (Ν.Δ.), για να προσθέσει ότι στην πρόταση δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μία κάλπη» ανέφερε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η Ν.Δ. θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

«Εάν η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσιζε να συμφωνήσει με την πρόταση της Ν.Δ. για μία και μόνη ψηφοφορία, τότε αυτομάτως και οι 10 πολιτικοί που αναφέρονται στη δικογραφία θα ήταν υποχρεωτικά αντικείμενο ερευνών της επιτροπής», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, με τον τρόπο αυτό κάθε βουλευτής θα στερούνταν το δικαίωμα να ψηφίσει διαφορετικά για κάθε πρόσωπο.

Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές, ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (Ν.Δ.), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι’ αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.

Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μία κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Προανακριτική επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διά των βουλευτών της Γ. Κουτσούκου και Θεόδ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη». Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό.

Η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων», είπε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Γ. Λαζαρίδης.

Η Ένωση Κεντρώων υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι πρότεινε μία κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.

Τα στοιχεία του παρελθόντος

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου παρουσίασε στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης: το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

Κάλεσε την Ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.

Είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.

Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Η ψηφοφορία

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους.

Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο.

Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Προθεσμία ενός μηνός

Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της.

Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια.

Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot