FOLLOW US: facebook twitter

Απάντηση για το Ταμείο Μολυβιάτη από το Υπ. Περιβάλλοντος

Ημερομηνία: 04-01-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36525″ img_size=”full”][vc_column_text]Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν εμπλέκεται στη διαχείριση του «Ταμείου Μολυβιάτη» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας στις αναφορές που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος στη Βουλή, ζητώντας ενημέρωση για τα υπόλοιπα και τις δράσεις του Ταμείου Μολυβιάτη. Ο κ. Κουτσούκος επισημαίνει, ότι εκκρεμεί ακόμα η απάντηση του  Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

«Το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες κάθε χρόνο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα για το 2017:

  • Δόθηκαν έγκαιρα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών και στους υπαλλήλους Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ για σκοπούς δασοπροστασίας.
  • Εξασφαλίστηκαν από τον Ιανουάριο 2017 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για το Ειδικό Πρόγραμμα Πρόληψης Λαθροϋλοτομίας, δηλαδή για την παρουσία δασικών υπαλλήλων όλη τη χρονιά μέσα στο δάσος για προστατευτικούς λόγους.
  • Το Μάιο 2017 εξασφαλίστηκαν 1,62 εκατομμύρια ευρώ για το Πρόγραμμα Αντιπυρικής Προστασίας που αφορά τη διάνοιξη, συντήρηση και βατότητα των δασικών δρόμων.
  • Για τους ίδιους παραπάνω λόγους εξασφαλίστηκαν πιστώσεις της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Εξασφαλίστηκαν 2,2 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών, για τη φετινή περίοδο, ώστε να βρίσκονται στα δάση και να προβαίνουν σε καθαρισμούς.
  • Δόθηκαν περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους για τον καθαρισμό δασών.
  • Τρέχουν επίσης παλιά έργα αντιπυρικής προστασίας και διάνοιξης δρόμων από το παλιό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αξίας 10,5 και 4,82 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Τα παραπάνω θεωρούμε ότι εφέτος είχαν επιτυχία στην εφαρμογή τους αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, από αρχές του 2017 έως το τέλος Οκτωβρίου είχαμε μείωση των καμένων εκτάσεων κατά 40,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Θεωρούμε ότι οι πυρκαγιές στα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα σε ένα βαθμό μπορεί να είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που βοηθά την ανανέωση των δασών. Είναι λοιπόν οι πυρκαγιές που γίνονται από ανθρωπογενή αίτια αυτές που πρέπει να προλάβουμε καθώς και οι μεγαπυρκαγιές που έχουν σημαντική περιβαλλοντική επίπτωση στα δασικά οικοσυστήματα και στις κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται σε αυτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος για την φετινή περίοδο από τις φετινές πυρκαγιές το 32,11% οφείλεται σε αμέλεια και το 50,49% σε πρόθεση, δηλαδή το 82,6% είναι από ανθρώπινο παράγοντα και δεν είναι από κάποιο φυσικό φαινόμενο το οποίο η πρόληψη θα μπορούσε να προλάβει, πέρα από τα μέτρα αστυνόμευσης.

Όσον αφορά την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, με την 160596/4511/30.08.2017 εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας» (ΑΔΑ: 7ΛΑΑ4653Π8-ΠΞΛ), έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν για την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποκατάσταση και την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (Εδάφιο Β «Ενέργειες Αποκατάστασης» και Εδάφιο Γ «Προτεινόμενες ενέργειες για την χρηματοδότηση των έργων υλοποίησης αποκατάστασης»).

Σε συνέχεια της προαναφερόμενης εγκυκλίου και για τις ανάγκες παρακολούθησης σε κεντρικό επίπεδο της πορείας υλοποίησης των σχετικών μέτρων προστασίας και ενεργειών αποκατάστασης που έχουν πληγεί από πυρκαγιά, εκδόθηκε η 160523/2204/18.09.2017 εγκύκλιος της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Π.Δ. και Αγροπεριβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία οι Προϊστάμενοι των Δνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οφείλουν να ενημερώνουν ανά 15νθημερο την Κεντρική Υπηρεσία με την συμπλήρωση των στοιχείων που καταγράφονται στον πίνακα που συνοδεύει την εγκύκλιο. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΝ δεν εμπλέκεται στη διαχείριση του «Ταμείου Μολυβιάτη».

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia