Ανοιχτή συζήτηση στην Μανωλάδα για τους μετανάστες με την παρουσία πλήθους αλλοδαπών εργατών γης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62648″ img_size=”full”][vc_column_text]Η ύπαρξη χιλιάδων μεταναστών, εργατών γης, οι ιδιαιτερότητες τους , η έλλειψη υγειονομικής φροντίδας , οι συνθήκες διαβίωσης τους που απειλούν την ζωή τους αλλά και την δημόσια υγεία, οδήγησαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ημερίδας – συζήτησης στο κοινοτικό ιατρείο της Νέας Μανωλάδας, σε συνεργασία του κέντρου Ένταξης μεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης και του μεταπτυχιακούπρογράμματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών – τμήμα Ιατρικής με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας των μεταναστών από το Μπαγκλαντές.
Στα πλαίσια της συνάντησης παραβρέθηκαν τριακόσιοι περίπου μετανάστες. Η ενημέρωση – συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη γλώσσα Μπενγκάλι με χρήση διερμηνείας. Παρουσιάστηκαν οι τρεις θεματικές ενότητες σύμφωνα με τις οποίες έγινε και ο σχεδιασμός των οδηγών – φυλλαδίων, τα οποία και μοιράστηκαν στο σύνολό των μεταναστών που παρευρέθησαν την συνάντηση.
Πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση
1. Για θέματα που σχετίζονται με τον ιόHIV, τις Ηπατίτιδες A , B, C, τους τρόπους μετάδοσης καθώς και τα μέτρα προφύλαξης.
2. Για θέματα κακής διατροφής που σχετίζονται με την εκδήλωση τροφικών δηλητηριάσεων και άλλων ασθενειώνκαθώς και τα προληπτικά μέτρα .
3. Για θέματα προσωπικής υγιεινής σε σχέση με τις συνθήκες συμβίωσης και τον τρόπο μετάδοσης των ασθενειών.
Στην συνάντηση – συζήτησηπαρευρέθησαν, Ο Αντιδήμαρχος κ. Μιγκός Αντρέας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοτσίρης Άγγελος, Ο αναπληρωτής Καθηγητης κ. Βανταράκης Απόστολος, οι τέσσερεις επαγγελματίες, του ΚέντρουΈνταξηςΜεταναστών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κ. Πανά Δήμητρα -Κοινωνική Λειτουργός, κ. Ζαχαροπούλου Χριστιάνα –διαμεσολαβήτρια ,κ. Ροΐδη Ελένη – Ψυχολόγο ,κ. Ηλιοπούλου Σοφία – Νομίκο και τρεις σπουδαστρίες του μεταπτυχιακου προγραμματος της Δημόσιας υγείας κ. Σαπλαούρα Ζώη – Φυσιοθεραπεύτρια, κ. Βελισσάρη Ιωάννα– Νοσηλεύτρια., κ. Σαβογλίδου Ηλέκτρα – Νοσηλεύτρια.
Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε αυτή η δράση στη γλώσσα των μεταναστών γεγονός που βοήθησε στην επιτυχία της δράσης. Μελλοντικός στόχος είναι να ενημερωθούν πληρέστερα και συστηματικότερα οι μετανάστες προκειμένου να καλυτερεύσουν τον τρόπο ζωής τους σε κρίσιμα θέματα για την υγεία τους .Παράλληλα, με την δημιουργία και άλλων παρόμοιων δράσεων, στόχος είναι η αλλαγή της στάσης των κατοίκων της περιοχή απέναντι στους μετανάστες. Αλλά και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα εξασφαλίζουν σε όσον το δυνατών μεγαλύτερο βαθμό την ομαλήσυμβίωση των μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]