FOLLOW US: facebook twitter

Αναστασία Μήλιου: Πλήρης αναστολή για επιστροφή ποσού 60.000 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντος από το ΙΚΑ λόγω σύνταξης

Ημερομηνία: 09-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42183″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει η δικηγόρος Αθηνών Αναστασία Χρ. Μήλιου*

Τεράστια ανακούφιση για οφειλέτη του ΙΚΑ ο οποίος ξαφνικά και χωρίς να γνωρίζει τίποτα, έλαβε ατομική ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ ότι οφείλει από αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, το ποσό των 40.000 ευρώ, το οποίο λόγω προσαυξήσεων ανερχόταν σε 60.000 ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια το ΙΚΑ ή ΕΦΚΑ αναζητά σε όλους τους φακέλους των ασφαλισμένων του , σφάλματα σε υπολογισμούς συντάξεων ώστε να μπορέσει να ζητήσει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ανεξαρτήτως αν το σφάλμα οφείλεται ή όχι σε δικό του λάθος.

Έτσι πολλοί είναι αυτοί που κάποια στιγμή, λαμβάνουν μια απόφαση του ΙΚΑ ΌΤΙ πρέπει να επιστρέψουν ένα ποσό στο ΙΚΑ το οποίο  μπορεί να είναι μικρό αλλά μπορεί να είναι και μεγάλο, ανάλογα με τα χρόνια, το ποσό και τις προσαυξήσεις.

Το ποσό αυτό είτε αναζητείται από το ΕΦΚΑ μέσω κατασχέσεων και δεσμεύσεων λογαριασμών ή γίνεται παρακράτηση από την καταβληθείσα σύνταξη.

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος θα πρέπει να προσφύγει άμεσα σε δικηγόρο ώστε να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία της περιουσίας του αλλά και την μη καταβολή του ποσού.

Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ασφαλισμένος, μην έχοντας καμία άλλη επιλογή άσκησε ανακοπή κατά της ατομικής ειδοποίησης και εν συνεχεία αίτηση αναστολής με το επιχείρημα ότι οι οικονομικές του δυνατότητες δεν του επέτρεπαν να καταβάλει το επαχθέστατο αυτό ποσό ούτε καν με ρύθμιση, καθώς κάθε δόση αυτής ανερχόταν σε 5.000 ευρώ περίπου.

Το βασικότερο πρόβλημα στην υπό εξέταση περίπτωση ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός είχε μια πολύ καλή εργασία και ελάμβανε καλό μισθό. Είχε δηλαδή υψηλά εισοδήματα, όχι όμως τόσο υψηλά που να του επιτρέπουν την καταβολή του προστίμου.

Επιπλέον έγινε απολύτως κατανοητό στο δικαστήριο, ότι το πρόστιμο προήλθε από  την διαφορά της σύνταξης που λάμβανε με αυτήν που θα έπρεπε να λαμβάνει κανονικά. Δηλαδή, αποδείχθηκε ότι δεν παρανόμησε, ούτε απόκρυψε την εργασία του ώστε να μην χάσει την σύνταξη, αλλά το ίδιο το ΙΚΑ έκανε λάθος στα δεδομένα που είχε και του χορήγησε σύνταξη βασιζόμενο σε λάθος διατάξεις με αποτέλεσμα να λαμβάνει ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που εδικαιούτο.

Το διοικητικό δικαστήριο της αναστολής έκανε κατ’αρχήν δεκτό το αίτημά του περί χορήγησης προσωρινής αναστολής και εν συνεχεία με την οριστική απόφασή του δέχθηκε την πλήρη αναστολή των εκτελεστικών μέτρων μέχρι την συζήτηση της υπόθεσης της ανακοπής, η οποία θα γίνει σε λίγα χρόνια από τώρα.

Μέχρι τότε, η αναστολή που κέρδισε, απαγορεύει στο δημόσιο να δεσμεύσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς αλλά και να προχωρήσει σε κατάσχεση οποιουδήποτε κινητού ή ακίνητου περιουσιακού του στοιχείου.

Εφόσον η ανακοπή γίνει δεκτή, τότε θα απαλλαγεί πλήρως από το συγκεκριμένο πρόστιμο.

Η προθεσμία της ανακοπής και της αναστολής σε περίπτωση ατομικής ειδοποίησης από το ΚΕΑΟ είναι 30 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής του έγγραφου.

Προσοχή χρειάζεται ότι η απόφαση για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα είναι του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) διότι τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει πρώτα ένσταση στο ΕΦΚΑ και μετά εφόσον σας κοινοποιηθεί η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής να προσφύγετε στο διοικητικό δικαστήριο με προσφυγή και αίτηση αναστολής ώστε να μην έχετε πρόβλημα με την κατάσχεση είτε ακινήτου ή τραπεζικού λογαριασμού.

Είναι δηλαδή διαφορετική η διαδικασία όταν λαμβάνουμε ατομική ειδοποίηση του ΚΕΑΟ οπότε ασκούμε ανακοπή και αίτηση αναστολής και διαφορετικά όταν έχουμε απόφαση του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) διότι τότε πρέπει για να μην χάσουμε τα δικαιώματά μας να αμφισβητήσουμε την οφειλή, να ασκήσουμε πρώτα την ένσταση επί της πρωτοβάθμιας απόφασης και εν συνεχεία επί της δευτεροβάθμιας απόφασης να προσφύγουμε στο διοικητικό δικαστήριο και να καταθέσουμε προσφυγή και αίτηση αναστολής.

Νομολογιακά, ευτυχώς για τους ασφαλισμένους οι προσφυγές όσον αφορά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα γίνονται δεκτές στην πλειοψηφία τους, εκτός αν αποδειχθεί ότι υπάρχει δόλος του ασφαλισμένου και απόκρυψη στοιχείων που αν ήταν γνωστά, δεν θα εδικαιούτο σύνταξης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia