Ανακοινώσεις του Σ. Φάμελου για την Ηλεία: Επιτέλους λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51370″ img_size=”full”][vc_column_text]
Άμεσα η χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ-Μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας-Κατασκευή ΚΔΑΥ σε Κονιδέϊκά ή άλλη περιοχή
Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου την Παρασκευή στην Ηλεία, είχε ουσιαστικό λόγο για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ο υπουργός ήρθε και έφερε τελικά δώρα, στον τόπο καταγωγής του. Αυτά δεν ήταν άλλα από την οριστική λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών με την άμεση ένταξη του εργοστασίου διαχείρισης στην Τριανταφυλλιά. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα μειώνεται κατά 25% από τους 60.000 στους 45.000 τόνους. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 34,4 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή του δημοσίου να φτάσει τα 16,86 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω θα λάβουν ακόμα πιο επίσημο χαρακτήρα στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, δια στόματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Ηλεία, κάνοντας αυτοψία στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς και στα Κονιδέικα, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και άλλους τοπικούς παράγοντες. Στη συνέχεια προήδρευσε διευρυμένης συνεδρίασης που συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, οι δήμαρχοι του νομού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού. Εκεί ο κ. Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτείνει την υλοποίησή της με βελτίωση των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ προς όφελος των πολιτών και των ΟΤΑ και ουσιαστική ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Βελτίωση της προηγούμενης πρότασης για την διαχείριση απορριμμάτων
Ο Σωκράτης Φάμελλος στην παρουσίαση της πρότασης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρενέβη για να δώσει μια οριστική και βιώσιμη λύση στην Ηλεία με την άμεση ένταξη εντός του Φεβρουαρίου του έργου της ΜΕΑ στο ΕΣΠΑ, την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και την ταχύτατη υλοποίησή του.
Παράλληλα κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προβλέπει η προηγούμενη σύμβαση στα εξής σημεία:
α) Μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην Μονάδα Επεξεργασίας από 60.000 σε 45.000 τόνους.
β) Δίδεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με τη συμφωνία τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τους Δήμους από χωριστή συλλογή να αφαιρούνται από την εγγυημένη ποσότητα και να μη χρεώνονται.
γ) Κατασκευή ΚΔΑΥ στον Νομό Ηλείας κοντά στη ΜΕΑ, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, πράγμα που ακύρωνε στην πράξη την ανακύκλωση και επιβάρυνε με υπέρογκα κόστη μεταφοράς και διάθεσης υπολείμματος τους πολίτες.
δ) Ασφαλή και υγειονομική διάθεση των δεματοποιημένων συμμίκτων απορριμμάτων που έχουν αποτεθεί στα Κονιδέικα την περίοδο 2014-2016, όπου θα διατεθεί το ποσό του ενός εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.
Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση, έως και 50%, στα ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους πολίτες, πρακτικά και ουσιαστικά, όσο θα προοδεύει η ανακύκλωση σε κάθε δήμο θα μειώνεται αντίστοιχα το κόστος επεξεργασίας. Τους νέους όρους φέρεται να έχει δεχθεί και ο προσωρινός ανάδοχος του έργου.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηλείας θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τν/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Το συνολικό του κόστος είναι 34,4 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου είναι 16,86 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατέθεσε επίσης προτάσεις για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ της ΠΕ Ηλείας, καθώς και του χώρου απόθεσης απορριμματοδεμάτων στο Ποτόκι του δήμου Πύργου.
Αντιδράσεις από Λυμπέρη για τα Κονιδέικα
Ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης εμφανίστηκε αρνητικός στην δημιουργία ΚΔΑΥ στα Κονιδέικα, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είχε δηλώσει πως θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας προς συζήτηση, προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση. Ο κ. Λυμπέρης τότε ανέφερε πως ακόμα και αν επιτευχθεί πλειοψηφία για την απόφαση αυτή, ο ίδιος θα επιχειρήσει να την ακυρώσει. Επισήμανε πως τα Κονιδέικα είναι μια επιβαρυμένη περιοχή και πως υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της, ενώ προβλέπεται κατασκευή ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά.
Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής στον αντίποδα πρότεινε την κατασκευή ΚΔΑΥ στα όρια του δήμου Πύργου, προτείνοντας μάλιστα το χώρο παλιού εργοστασίου. Επίσης τέθηκε και το θέμα της αποκατάστασης του Ποτοκίου και εκεί ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, θέλοντας να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε να αναλάβει η Περιφέρεια την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης, με τον κ. Λιατσή να εμφανίζεται κάθετα αρνητικός.
Μετά από όλα αυτά, που τέθηκαν στη σύσκεψη οι δήμαρχοι του νομού εμφανίστηκαν στο σύνολό τους θετικοί, θέτοντας επιμέρους ζητήματα. Το θέμα του ΚΔΑΥ ο δήμαρχος Ήλιδας, το θέμα του Ποτοκίου ο δήμαρχος Πύργου, την προώθηση της Ανακύκλωσης ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ ο δήμαρχος Ζαχάρως. Θετικά τάχθηκαν στα όσα αναφέρθηκαν στην σύσκεψη – ειδική συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου. Μόνο ο Γιάννης Λυμπέρης και η Νίκη Κοκκαλιάρη, αντέδρασαν και υπεραμύνθηκαν του αρχικού σχεδιασμού. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι βουλευτές Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Μάκης Μπαλαούρας.
Δηλώσεις Σωκράτη Φάμελλου
Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση «.. η εντολή η οποία είχαμε ήταν να εξετάσουμε πως μπορεί να λυθεί η εκκρεμμότητα με τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τη σύμβαση ΣΔΙΤ, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες και να αυξηθεί η ανακύκλωση. Η Κυβέρνηση παρενέβη στη συζήτηση αυτή με εντολή του Πρωθυπουργού ώστε να προχωρήσει το θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προκήρυξε ειδικό μέτρο στο ΕΣΠΑ και είμαστε τις επόμενες δύο εβδομάδες να ανακοινώσουμε την ένταξη με προϋπολογισμό 16,86 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχουμε παρέμβει με την υποψήφια ανάδοχο κοινοπραξία, έτσι ώστε να μειωθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα» είπε ο κ .Φάμελλος επαναλαμβάνοντας τα όσα προτάιθηκαν στη σύνεδρίαση για τους νέους όρους και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και του Ποτοκίου, με ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία. «Νομίζω πως υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα συζήτησης και συνεννόησης. Μπορούμε να ανακοινώσουμε πως δίδεται πλέον μια οριστική και ουσιαστική λύση προς όφελος της ανακύκλωσης και των πολιτών στην Ηλεία. Πλέον μεταφέρονται αρκετές ευθύνες στις πλάτες της αυτοδιοίκησης για να υλοποιήσει με σημαντική χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που θα αλλάζει ουσιαστικά της λειτουργία της κοινωνίας προς όφελος της ανακύκλωσης, με στόχο την μείωση των δημοτικών τελών για τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον που τροφοδοτεί την τοπική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας. Και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά που μπορέσαμε να συμβάλαμε στον τόπο που αποτελεί και την καταγωγή της οικογένειάς μου» κατέληξε ο υπουργός.
Τι επισήμανε ο δήμαρχος Ήλιδας
Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του συνεδρίαση και τη λύση που έδωσε σε ένα χρόνιο πρόβλημα του νομού. «Είκοσι και πλέον χρόνια συζητάμε για τη διαχείριση αυτή. Ένα πρόβλημα που μας έχει φέρει πίσω και προτελευταίους στην ανάπτυξης και αν δεν λυθεί δεν μας επιτρέπει να μιλάμε για ανάπτυξης. Θυμόμαστε τις τραγικές ημέρες που ζήσαμε στην τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας. Ήταν ομόφωνη η απόφαση να αποδεχθεί την πρόταση του υπουργού και να δεχθούμε τη χρηματοδότηση, να δεχθούμε την μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας αλλά και την αφαίρεση των ανακυκλώσιμων, ανάλογα και με την δική μας διαχείριση. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους πολίτες. Να ευχαριστήσουμε για την έμπρακτή στήριξή του να φύγουν τα δέματα από τα Κονιδέικα. Πολύ σύντομα θα δώσουμε την απάντηση για το που θα είναι χωροθετημένο το ένα ΚΔ.Υ στην Ηλεία, για την ανακύκλωση. Ευχαριστούμε ακόμα για την χρηματοδότηση αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και του Ποτοκίου» είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος λέγοντας πως υπάρχουν ακόμα και άλλα θέματα να λυθούν απο τον υπουργό, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί και η διαχείριση των παραλιακών οικισμών, σχολιάζοντας την θετική εξέλιξη που προηγήθηκε με τους δασικούς χάρτες.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1517813935671-ef71426f-a485-2″ include=”51371,51372,51373″][/vc_column][/vc_row]