FOLLOW US: facebook twitter

Αναβίωσε την μαγεία της Ρεμπέτικης ζωής: Εξαιρετική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαστούνης και Περιχώρων «Η Αρχαία Ήλις»

Ημερομηνία: 11-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”59925″ img_size=”full”][vc_column_text]Το 1980 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαστούνης και Περιχώρων”Η Αρχαία Ηλις” με το θεατρικό έργο “Οιδιππους Τύραννος” πρωτοπορησε στις προσπάθειες για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ήλιδας. Σαράντα χρόνια μετά, πατώντας στα χνάρια των δασκάλων, συνεχίζοντας με αμείωτο ενδιαφέρον για την μάθηση και την έρευνα για την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής άλλα και τις επιρροές που δέχτηκε στο πέρασμα των αιώνων, προέβη  ως δημιουργική ομάδα στην προσπάθεια να αναβιώσει  την μαγεία της ρεμπέτικης μουσικής.  Έτσι, ο Πολιτιστικος Συλλόγος Γαστούνης&Περιχώρων “Η Αρχαία Ηλις”, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού_CID (υπό την αιγίδα της UNESCO) μέσα από την έρευνα για το ρεμπέτικο και με πολύ κόπο και μεράκι, δημιούργησαν μια υπέροχη παράσταση, που παίχτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης και ενθουσίασε το κοινό που καταχειροκρότησε την ομάδα. Ένα έργο σε κείμενα του Δήμου Γεωργίου και σκηνοθεσία Δήμου Γεωργίου και Αφροδίτης  Ρουμελιώτη. Οι χορογραφίες ανήκουν στον χοροδιδασκαλο του Συλλόγου Παναγιώτη Γωτη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Μυλωνάς, αναφερόμενος στην παράσταση και κυρίως στο πως αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ρεμπέτικη ζωή  μιλώντας στην Πρωινή τόνισε ότι «η σκέψη για την παράσταση αυτή ξεκίνησε από μια τυχαία ανάγνωση ενός άρθρου για την Ρόζα Εσκενάζυ. Η εντυπωσιακή προσωπικότητα της και ο αντισυμβατικος τρόπος ζωής της διεγειρε την επιθυμία για έρευνα της γυναίκας “Ρεμπετισσας”. Η Ρόζα Εσκενάζυ και η Σωτηρία Μπελλου_ Η πρώτη και η τελευταία ρεμπετισσα ήτανε αυτές οι διαφορετικές μα ταυτόχρονα και τόσο ίδιες προσωπικότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ρεμπετικης μουσικής.

Η  ζωή τους θηρίο μα αυτές δεν την φοβήθηκαν αλλά αποδείχθηκαν μεγαλύτερα θηρία και από την ίδια τους τη ζωή. Ρόλος κλειδί αυτός της Δομνας Σαμίου που ανήκει σε έναν άλλο χώρο_αυτόν της παραδοσιακής μουσικής_ο οποίος όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Ρεμπέτικο. Αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο την ζωή τους μιλούν δίχως περιορισμούς και ταμπού για το τι πάει να πει “Ρεμπέτικη Ζωή”.  . Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους που δούλεψαν και προσεφεραν για αυτήν την παράσταση. Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας το Κτήμα Παλιομυλος, στην Μυρσίνη και το factory espresso_bar στην Γαστούνη.»

Οι ερμηνείες των ηθοποιών της παράστασης ήταν εξαιρετικές, με κυρίαρχες των τριών γυναικών που έπαιξαν την Ρόζα Εσκενάζυ, την Σωτηρία Μπέλλου και την Δόμνα Σαμίου, όπως και των υπόλοιπων ρόλων που πλαισίωσαν την παράσταση και οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην εποχή που άνθισε το ρεμπέτικο,  να γνωρίσουν τους εκφραστές τους, την προσωπικότητα, τη ζωή τους και τα τραγούδια τους . Ενδιαφέρουσα ήταν η «συνάντηση» του ρεμπέτικου με το δημοτικό τραγούδι και πως το δημοτικό τραγούδι επηρέασε το πρώιμο ρεμπέτικο που κατά πολλούς θεωρείται συνέχειά του…

Οι ηθοποιοί της παράστασης

Στην παράσταση έπαιξαν οι Φραγκατου Αναστασία, Ρηγατου Ελένη, Φερεντινου Σταυρούλα, Μπίλια Ελισάβετ, Ρουμελιώτη Ευγενία, Τετράδη Σταυρούλα, Ρηγατου Σωτηρία, Λαλα Βασιλική, Ψυχογιός Χρήστος, Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Δήμου Δημήτρης, Μυλωνάς Παναγιώτης. Δ/νση σκηνής Σταμάτη Ματίνα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia