Αλφειού Μελωδία…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”39890″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Πύργος, ως η πόλη που γεννήθηκα και κατοικώ μόνιμα, στάθηκε η αφορμή της προβληματικής που ξεδιπλώνεται στις επόμενες λέξεις. Ένας αστικός ιστός γεμάτο από οικονομικές, πολιτικές και γενικά κοινωνικές περιπέτειες. Όπως γράφει ο Διονύσιος Κωνσταντόπουλος πριν το 1880 η πνευματική κίνηση ήταν ανύπαρκτη.
Στο περιοδικό «Ηλειακή Επιθεώρηση» διαβάζουμε ότι το 1881 ιδρύθηκε η Φιλαρμονική Εταιρεία ο «Απόλλων». Μέσα από το περιοδικό «Ηλειακή Επιθεώρηση» βλέπουμε ότι τo 1900 στον Πύργο δημιουργείται το σωματείο «Φιλοκαλλιτεχνική Ένωσις».
Επίσης η πολιτιστική δράση του παλαιότερου συλλόγου της πόλης «Η Αδελφότης», η «Λέσχη του Εμπορικού συλλόγου» από το 1886, η δημιουργία του θεάτρου «Απόλλων» το 1888 και από το 1909 η «Λέσχη του Δικηγορικού συλλόγου» αλλάζουν την πνευματική εικόνα.
Στην αυτοβιογραφία του ο Νάκης Αυγερινός σημειώνει ότι το 1932 πραγματοποιείται η ίδρυση του Ωδείου Πύργου. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πατρίς», το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων δημιουργήθηκε το 1922.
Όλα τα παραπάνω ήταν σαφώς κατάκτηση για τους κατοίκους της πόλης, που διεκδίκησαν καλλιτεχνική παιδεία από το τέλος του 19ου αιώνα με ποικίλους τρόπους, έστω και μέσα από πολλαπλές οικονομικές, ιδεολογικές και κοινωνικές στρεβλώσεις.
Μετά από 136 χρόνια, από την αναφορά του Διονύσιου Κωνσταντόπουλου για την ανύπαρκτη πνευματική κίνηση της πόλης, πλέον και στις παρυφές της ανατολικής πλευράς (Αλφειού 84) ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία ΑΛΦΕΙΟΥ ΜΕΛΩΔΙΑ. Σκοποί του συλλόγου η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ιδίως της μουσικής, του χορού, του Θεάτρου, των εικαστικών και άλλων συναφών τεχνών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μουσικολόγος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής ΑΤΕΙ ΑΡΤΑΣ-Μέλος του Δ.Σ. του νεοσύστατου συλλόγου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]