FOLLOW US: facebook twitter

Αλαλούμ σήμερα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Ημερομηνία: 20-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52856″ img_size=”full”][vc_column_text]Κλειστούς σήμερα παιδικούς σταθμούς στους περισσότερους δήμους της χώρας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας περιλαμβάνει το «πρώτο βήμα αντίδρασης» από πλευράς ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων), ενάντια στην πρόβλεψη του υπουργείου Παιδείας για σταδιακή υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4 ετών στα νηπιαγωγεία.

Η υπουργική πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εισάγει την υποχρεωτική εγγραφή 4χρονων παιδιών στα νηπιαγωγεία «σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους» που θα οριστούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η επίμαχη διάταξη θα προκαλέσει επιπτώσεις: 

1. Θα οδηγήσει στη σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 δημοτικών παιδικών σταθμών.

2. Θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών που στον επόμενο ενάμιση χρόνο πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για την κάλυψη των αναγκών τους.

3. Θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό ρόλο όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.

4. Θα φέρει χιλιάδες οικογένειες αντιμέτωπες με προβλήματα, λόγω του ότι: α) τα νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τους 3 καλοκαιρινούς μήνες, β) το ωράριό τους είναι μικρότερο από το διευρυμένο των παιδικών σταθμών, γ) δεν διασφαλίζεται η σίτιση των παιδιών.

Ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Αναφορικά με την προσθήκη του όρου «φροντίδα» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΚΕΔΕ καταγγέλλουν «αυθαίρετη περιστολή» επαγγελματικών δικαιωμάτων των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας (για ηλικίες 0-4) που στελεχώνουν τους παιδικούς σταθμούς.

Τα συλλογικά όργανα των δημάρχων και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν απόσυρση των διατάξεων και άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Η απόφαση της ΚΕΔΕ για κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών δεν έχει συναντήσει τη σύμφωνη γνώμη όλων των δημάρχων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων: «Η διοίκηση της ΚΕΔΕ οφείλει να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να ανακαλέσει την απαράδεκτη διάταξη. Αντ’ αυτού, όμως, η ΚΕΔΕ προτείνει στους Δήμους να κλείσουν τους παιδικούς σταθμούς […]. Με τον τρόπο αυτό, όμως, αντί να πιεστεί η κυβέρνηση να υποχωρήσει, καταδικάζονται σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες γονείς» αναφέρει σχετική ανακοίνωση με την οποία ο Δήμος Αθηναίων ενημερώνει ότι οι 75 βρεφονηπιακοί σταθμοί του θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτοί.

Για όσους δήμους δεν κλείσουν οι δομές παιδικής φροντίδας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή όσων επιθυμούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται στις 10.00 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ξεχωριστή προσυγκέντρωση, την ίδια ώρα στην πλ. Κοραή, καλεί η ΔΑΣ-ΟΤΑ, προβάλλοντας παράλληλα και το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», αλλά και την ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Βέλη κατά πάντων, τέλος, εκτοξεύουν οι πέντε εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΚΚΕ δήμαρχοι (Πατρέων: Κ. Πελετίδης, Χαϊδαρίου: Μ. Σελέκος, Πετρούπολης: Β. Σίμος, Καισαριανής: Ηλ. Σταμέλος, Ικαρίας: Στ. Σταμούλος).

«Κυβέρνηση, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν μετατρέψει με την τακτική τους αυτές τις δομές (σ.σ. τους παιδικούς σταθμούς) σε πεδίο αποπροσανατολισμού», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, συμπληρώνοντας ότι «με αφορμή το χρόνιο και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα της υποχρεωτικότητας της 2χρονης προσχολικής αγωγής, με ευθύνη του κράτους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθετεί […] τάχα την εφαρμογή της», τη στιγμή που «οι κτηριακές δομές είναι πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, οι προσλήψεις προσωπικού απαγορευμένο είδος, η διευρυμένη λειτουργία των νηπιαγωγείων χωρίς υποστηρικτικές δομές (π.χ. ξεκούρασης και σίτισης) άπιαστο όνειρο και αποτρεπτικό για γονείς και παιδιά».

Ετσι, οι πέντε δήμαρχοι ζητούν άμεση και γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, διεύρυνση των δομών, δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και μαζικές προσλήψεις.

ΟΙΕΛΕ: Να εφαρμοστεί και στα ιδιωτικά υπό την εποπτεία της Πολιτείας

Υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου για τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπό την εποπτεία της πολιτείας και με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό ζητά η ΟΙΕΛΕ.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην προνηπιακή τάξη θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Τούτο σημαίνει», εξηγεί η Ομοσπονδία, «ότι οι εκπαιδευτικοί που θα εργάζονται στα προνηπιακά τμήματα θα πρέπει

● Να είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής.

● Να έχουν εγγραφεί στην επετηρίδα ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

● Να έχουν διοριστήριο από το υπουργείο Παιδείας, όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην τυπική ιδιωτική εκπαίδευση».

Πάγια θέση της, θυμίζει η ΟΙΕΛΕ, είναι η αυστηρή εποπτεία της πολιτείας στην παροχή του εκπαιδευτικού αγαθού από ιδιώτες.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia