Αισιοδοξία αλλά και δύσκολα σημεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50956″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ικανοποίησή τους από την πρώτη ημέρα επαφών με τους εκπροσώπους των «θεσμών», εξέφρασαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης του ελληνικού μνημονιακού προγράμματος.
Μετά τον ολοκλήρωση των σημερινών συναντήσεων, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος» από τις έως τώρα συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που προδιαθέτουν για αίσιες εξελίξεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν «4-5 δύσκολα σημεία».
Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ αναφορικά με την ενέργεια υπογράμμισε ότι τα θέματα είναι «πολλά και δύσκολα». Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα τέθηκε κι ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα των συναντήσεων με τους «θεσμούς».
Συμφωνία για ΝΟΜΕ και τέλος χρηματοδότησης ΑΠΕ
Μία συμφωνία κυβέρνησης – «θεσμών» προέκυψε κατά τη σημερινή ημέρα και αφορά στις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), καθώς και για το τέλος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η συμφωνία επήλθε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των «θεσμών».
Παράλληλα, το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ παραπέμφθηκε σε τεχνικές διαβουλεύσεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης το ερχόμενο Σάββατο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους «θεσμούς», ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου και σημείωσε ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ (από λογαριασμούς που έχουν εξοφλήσει οι καταναλωτές στα ταμεία των ΕΛΤΑ χωρίς να έχουν αποδοθεί τα χρήματα στη ΔΕΗ), το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.
Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη.
Σε σχέση με την χρέωση των προμηθευτών που καταλήγει στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει την διατήρηση της ως το 2020 με σταδιακή απομείωση στο μεταξύ και αντικατάστασή της από τα πράσινα πιστοποιητικά.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το θέμα της ΔΕΠΑ το υπουργείο παρουσίασε την πρόταση αναφορικά με τον τρόπο αποκρατικοποίησης ο οποίος αναμένεται να συμφωνηθεί ως το Σάββατο. Έχει ήδη συμφωνηθεί η πώληση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στην εμπορία φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα και η ενίσχυση της συμμετοχής της αντίστοιχα στην Αττική. Το 65% της εταιρείας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ το υπόλοιπο 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Βολές Σπίρτζη κατά ΤΑΙΠΕΔ
Με ευθείες βολές κατά του ΤΑΙΠΕΔ αντιμετώπισε τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για την Εγνατία Οδό και το «Ελ. Βενιζέλος», ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Ο υπουργός, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των«θεσμών», για τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των μεταφορών, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως «εάν τον έκανε τον διαγωνισμό το υπουργείο θα είχαμε τελειώσει και θα είχαμε πετύχει τριπλάσιο τίμημα. Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν τεχνοκρατική ανεπάρκεια».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της Εγνατίας οδού, ο υπουργός δήλωσε ότι οι «θεσμοί» ζήτησαν διευκρινίσεις για τα αναλογικά διόδια και πώς θα «κουμπώνει» το κεντρικό σύστημα με τα περιφερειακά. Πρόθεση, όπως είπε, είναι να ισχύει το ίδιο σύστημα με άλλες γειτονικές χώρες και να υπάρχει δορυφορικό σύστημα για τα βαριά φορτηγά.
Αναφορικά με το Ελληνικό, πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθούν από εκεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και οι εγκαταστάσεις της ΥΠΑ.
Δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά την Πέμπτη
Αύριο, Πέμπτη, οι συναντήσεις συνεχίζονται με τα δημοσιονομικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τόσο οι προβλέψεις και εκτιμήσεις των οικονομικών μεγεθών, όσο και θέματα όπως οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Την Πέμπτη, επίσης, θα συζητηθούν θέματα των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά.
Το πρόγραμμα συναντήσεων έχει ως εξής:
- 10.00-12.00 Δημοσιονομικά
- 12.00-13.00 Υγεία
- 13.00-14.00 Δημόσια Διοίκηση
- 14.00-18.00 Χρηματοπιστωτικά
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]