FOLLOW US: facebook twitter

Έ. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Διερευνήθηκαν οι αιτίες μειωμένης παραγωγής μαύρης κορινθιακής σταφίδας»

Ημερομηνία: 08-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”225″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε απάντηση στην Αναφορά που κατέθεσε η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, του εγγράφου της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε., σε σχέση με τα προβλήματα στην παραγωγή μαύρης κορινθιακής σταφίδας, το Υπουργείο Αγροτικής και Τροφίμων αναφέρει τα εξής:

Με σκοπό τον προσδιορισμό του αιτίου της καχεκτικής βλάστησης που παρατηρείται με συχνότητα 30-40% σε αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, η Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΟΑΚ) – Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, έστειλε στις 27/4/2017 και στις 15/5/2017 για εργαστηριακή εξέταση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τρία και πέντε δείγματα, αντίστοιχα, πρέμνων αμπέλου από τις περιοχές Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα και Αμπελώνα Ηλείας.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις διαπιστώθηκαν τα εξής:

  1. Δεν είναι παρασιτικής αιτιολογίας το κύριο αίτιο της καθυστερημένης έκπτυξης των οφθαλμών και της καχεκτικής βλάστησης που, σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Ηλείας, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε πολλούς, σχετικά νεαρούς αμπελώνες (4-7 ετών) κορινθιακής σταφίδας.
  2. Τα συμπτώματα της καχεκτικής βλάστησης που εμφάνιζαν τα πρέμνα όλων των δειγμάτων ομοίαζαν με τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις φυσιολογικές διαταραχές που είναι γνωστές ως «σύνδρομο της καθυστερημένης ανοιξιάτικης εκβλάστησης» και «νέκρωση της κύριας καταβολής του βλαστού στον οφθαλμό». Στην περίπτωση των φυσιολογικών αυτών διαταραχών παρατηρείται εκβλάστηση του πρώτου αντικαταστάτη οφθαλμού, ο οποίος όμως δεν έχει αποθηκευμένους επαρκείς υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να δίνει αδύναμη βλάστηση όταν εκβλασταίνει.
  3. Και οι δυο παραπάνω διαταραχές,όμως, σχετίζονται με τη μειωμένη αποθήκευση υδατανθράκων στο ξύλο του αμπελιού. Εκτιμάται ότι η μεγάλη καρποφορία, η έντονη προσβολή από έντομα και η πρόωρη φυλλόπτωση, που παρουσίασαν τα αμπέλια της περιοχής την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, συνέβαλαν στη μειωμένη αποθήκευση υδατανθράκων στο ξύλο των πρέμνων και πιθανόν στην ανεπαρκή ωρίμανση των κληματίδων. Η ανεπαρκής αποθήκευση υδατανθράκων προκαλεί μειωμένη ένταση εκβλάστησης και καρποφορία την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
  4. Επισημαίνεται στην Απάντηση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Αναφορικά με τη δυνατότητα στήριξης των παραγωγών της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, λόγω του ανωτέρου προβλήματος που έχει εμφανιστεί στην καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, επισημαίνεται ότι, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)2014-2020, επιδιώκεται μεταξύ άλλων, η ενίσχυση επενδύσεων στο τομέα φυτικής παραγωγής. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του υπομέτρου 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», το οποίο έχει προδημοσιευτεί, αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών. Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο υπομέτρο αφορά σε επενδυτικό πρόγραμμα για όλους τους επιλέξιμους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και δε συνιστά πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot