FOLLOW US: facebook twitter

Έχεις ιδέα από Γαλλία;

Ημερομηνία: 25-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

Στα ίδια μέρη…

Στον κόσμο μας δεν υπάρχουν μόνο αλήθειες και ψέματα αλλά και ιδέες. Τι είναι όμως μία ιδέα; Από την φιλοσοφική της διάσταση που εδραιώθηκε με τον Πλάτωνα μέχρι την πιο κοινή της χρήση η οποία αναφέρεται περίπου σε κάθε εκδήλωση ανθρώπινης δραστηριότητας και προβληματισμού, μία ιδέα μπορεί να αποκτήσει διάφορες σημασίες. Μια εξ’ αυτών είναι η παράσταση ή το σύνολο των παραστάσεων που σχηματίζονται στο νου όταν σκεφτόμαστε κάτι.

Για παράδειγμα και παρά τις μικρές ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις, όταν ο ξένος ακούσει το όνομα της χώρας μας, το μυαλό του πηγαίνει αυθόρμητα στην αρχαιότητα, στη φιλοσοφία και τους φιλοσόφους, στον Παρθενώνα, στην Ολυμπία, στα ελληνικά νησιά, στον ήλιο, στη θάλασσα, στο τζατζίκι, στην οικονομική κρίση (αλίμονο) κλπ. Έτσι συμβαίνει και με τη Γαλλία. Όταν ο Έλληνας ακούσει για Γαλλία, τον πιάνει ένα σχεδόν μεταφυσικό δέος, αντίστοιχο με εκείνο που νιώθουν οι άλλοι για τη δική του χώρα.

Σκέφτεται λοιπόν τον Σαρτρ, τον Καμύ, τον Δουμά, τον Ουγκό, τον Μπωντλαίρ, τον Ρεμπώ, τον Βολταίρο, τον Μοντεσκιέ, τον Ρουσώ, τον Ντιντερώ, τον Μολιέρο, την Ιωάννα της Λωραίνης, τους μεγάλους ζωγράφους, το Ναπολέοντα, τον Μάη του 68΄, την γαλλική επανάσταση, τους Λουδοβίκους, τον πύργο του Άιφελ, την πόλη του φωτός, τις Κάννες, το Μπορντό με τα υπέροχα κρασιά, τα τυριά κλπ. Εν ολίγοις η ιδέα που έχουμε για την Γαλλία έχει άμεση σχέση με τις ιδέες και συγκεκριμένα με τις προοδευτικές ιδέες και την διάδοσή τους. «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» είναι το εθνικό σύνθημα αλλά όπως όλα τα εθνικά συνθήματα υπηρετεί μία εξιδανικευμένη εικόνα που θέλουμε να έχουμε.

Καθότι παρά την όντως σπουδαιότατη ιστορία της και τη συνεισφορά της στις τέχνες, τα γράμματα και εν συνόλω στον διαφωτισμό της ανθρωπότητας, η Γαλλία είναι μία χώρα σαν όλες τις άλλες, που αποτελείται από 67.000.000 Γάλλους. Εκεί μέσα θα βρεις τα πάντα. Μάλιστα ανάμεσα στους μισούς (περίπου) που έκαναν τον κόπο να πάνε μέχρι την κάλπη και να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών, θα βρεις ακόμα και ανθρώπους που ψήφισαν τη Λεπέν. Όχι έναν και δύο, αλλά 7.000.000 από δαύτους. Δεν είναι και λίγοι. Μπορεί μάλιστα στις 7 Μάϊου να την βγάλουν και πρόεδρο. Αλλά αφού είπαμε: μία χώρα σαν όλες τις άλλες… Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot