FOLLOW US: facebook twitter

«Έφυγε» η ποιήτρια Ελένη Μουζάκη – Μπουρίτσα

Ημερομηνία: 31-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34547″ img_size=”full”][vc_column_text]Με λιτή ανακοίνωση της η Π.Ε.Λ (Παναλλήνια Ένωση Λογοτεχνών) πληροφορεί τους λογοτέχνες- μέλη της  σχετικά με τον αιφνίδιο θάνατο στις 3 του Ιούλη της ποιήτριας και μέλους της Ελένης Μουζάκη- Μπουρίτσα, ποιήτριας λυρικής μιας από τις σημαντικότερες της εποχής μας.

Γεννημένη στην Αθήνα η Ελένη με καταγωγή από Ζάκυνθο και Σμύρνη, ήταν αδελφή του βιομηχάνου Ελευθέριου Μουζάκη στις επιχειρήσεις του οποίου και εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος επί μακρόν ενώ ταυτόχρονα ασχολιόταν με την μεγάλη της αγάπη την ποίηση.

Με πολλά βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και μελοποιήσεις στίχων της η Ε. Μ. Μπουρίτσα έκανε την πρώτη κυκλοφορία βιβλίου της το 2005 με τη συλλογή «Το Άδυτον Φέγγος» που προκάλεσε αίσθηση και πήρε βραβείο από την Unesco. Ακολούθησαν: «Η Άρτεμις των Αστεριών»/2011 και «Μάνες Μελίρρυτες»/2015, με ενδιάμεση κυκλοφορία  3 παιδικών ποιητικών συλλογών το 2009.

Ακολουθεί σχόλιο-κριτική αποτίμηση για την συλλογή ποιημάτων της δημιουργού, το «Μάνες Μελίρρυτες»από τον ποιητή-ζωγράφο -συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού ΕΚΦΡΑΣΗ Καλαμάτας κ. Σταύρο Καλυβιώτη.

«Η ποήτρια με στοχαστική σκέψη, μέσα από την ευλογία της πίστης και τον άρρηκτο ιερό δεσμό της Μάνας με το Παιδί , της μητρικής αγάπης, εξωτερικεύει τα εσώτερα του είναι της. Σε συνδιασμό με την ώριμη καλλιέργεια του ποιητικού λόγου, καθώς και με την αρμονική ισορροπία των στίχων της, φωτίζει και υμνεί την ομορφιά της αγάπης και της ευαισθησίας για τη Μάνα, αλλά και για το Παιδί ανοίγοντας διάπλατα ορίζοντες ελπίδας και προσδοκίας»

Από τη σελίδα 70 της συλλογής αυτής σας μεταφέρω το ποίημα με τίτλο :<Τραγωδία> , εμπνευσμένο –όπως σημειώνει η ποιήτρια- από τις φωτιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007. 10 χρόνια μετά την εθνική εκείνη καταστροφή τιμάμε τη μνήμη όλων όσων ‘πλήγωσε ‘η φονική πυρκαγιά με τους στίχους της ποιήτριας που μόλις έφυγε…

Τραγωδία

Της Ελένης Μουζάκη- Μπουρίτσα (συλλογή: Μάνες Μελίρρυτες/Δρόμων-2015)

Με ποια γλώσσα να ψάλλω; Με ποιο χέρι να γράψω;

Πώς να τολμήσω ασύλληπτο δράμα να περιγράψω

Μάνα την τραγωδία σου με τέσσερα αγγελούδια

που η φωτιά σας έκαψε, σαν τα ξερά λουλούδια;

Νιώθω ένα βρόχο στο λαιμό σφιχτά να μ’ αγκαλιάζει

και μια πληγή στα σωθικά να καίει, να με σπαράζει.

Φωτιές τρελές σας τύλιξαν σε πύρινο καμίνι.

Το λέω και ζαλίζομαι, με φρίκη, με οδύνη.

Στην αγκαλιά σου έκλεισες τα λατρευτά παιδιά σου

τόσο ζεστά, τόσο θερμά, με φλόγα απ’ την καρδιά σου.

Έτσι που δεν κατάλαβαν  τα τέσσερα αγγελούδια

δρεπάνια πως τα θέριζαν… πρώιμου Μάη τραγούδια.

‘Ολος ο κόσμος έκλαψε. Θλίβηκαν κι οι καμπάνες.

Μα γοερά θρησήνανε από καρδιάς οι Μάνες.

Σας βλέπω τώρα ειρηνικούς ντυμένους στα γαλάζια,

σ’ αστερωμένους ουρανούς, σε μεταξιά ατλάζια.

Άγγελοι να σας σεργιανούν με τ’ απαλά φτερά τους.

Ροδόσταμο να σας κερνούν, να ζείτε στη χαρά τους.

Και θέλω να σας σκέπτομαι πάντα αγκαλιασμένα,

πέντε αστράκια φωτεινά στο σύμπαν κεντημένα.

Για μένα η τραγωδία σας άσβεστη θε να μείνει,

θα γράφω μ’ άνθη νοερά… Αιωνία σας η μνήμη!

Αιωνία η μνήμη όλων όσων χάθηκαν στη λαίλαπα της φονικής πυρκαγιάς στο νομό Ηλείας που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου το πρωί του 2007 καίγοντας στο πέρασμα της ψυχές ,γη ,όνειρα, δικαίωμα ζωής…

Αιωνία η μνήμη και της ποιήτριας Ελένης Μουζάκη- Μπουρίτσα μέλους Ε.Ε.Λ, Π.Ε.Λ, Γ.Λ.Σ, η οποία άφησε πολύ ανέκδοτο έργο και η οποία για εξώφυλλο του βιβλίου της Μάνες Μελίρρυτες επέλεξε το πρόσωπο της λατρευτής της μητέρας Παρή στην καταγωγή Σμυρνιά.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot