FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Σαλτάρη: Ομιλία στη Βουλή για το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνικών έργων

Ημερομηνία: 14-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σημερινή συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού που οι βασικές του διατάξεις αφορούν τη συλλογική διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων των έργων των καλλιτεχνών. Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει αυτό το πεδίο ενσωματώνοντας στο εθνικό νομικό σύστημα σχετική ευρωπαϊκή οδηγία του 2014.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε εισαγωγικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ασχολείται με τον   εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και με την ανάληψη γενναίων πρωτοβουλιών από τη μεριά της πολιτείας ώστε να προστατευτούν επαρκώς τόσο τα δικαιώματα των δημιουργών έναντι τρίτων, όσο και η δυνατότητα των χρηστών να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα αγαθά της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Με τη ρύθμιση του τοπίου των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων θα επιτρέπεται στους δημιουργούς να ζουν από το έργο τους και τη δημιουργία τους, με διασφάλιση πλήρους διαφάνειας και λογοδοσίας εντός των συλλογικών οντοτήτων διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, μέσα από μηχανισμούς εποπτείας στους οποίους θα έχουν αποφασιστική πρωτοβουλία οι ίδιοι οι δημιουργοί. Επίσης, τα τιμολόγια για τους χρήστες θα καθορίζονται με απόλυτη διαφάνεια, με διαδικασίες δίκαιες και αναλογικές ανάμεσα στα διάφορα είδη επιχειρήσεων και θα  ενισχυθούν οι μηχανισμοί προστασίας πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων σε περίπτωση προσβολής τους από τη χρήση στο διαδίκτυο.

Στο φώς της δημοσιότητας έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα οικονομικά σκάνδαλα, κακοδιαχείριση, καταπάτηση δικαιωμάτων δημιουργών και χρηστών με κύριο φορέα την ΑΕΠΙ.  Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού με τα μέτρα που πήρε και την παραπομπή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη βάζει φραγμό στην ασυδοσία των συμφερόντων αυτών, επεσήμανε η βουλευτής.

Τόνισε ότι, για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, το ζήτημα της πολιτικής βούλησης είναι κεφαλαιώδους σημασίας και αναδεικνύει τις μέγιστες ευθύνες των οπαδών του  ακραίου νεοφιλελευθερισμού που συντάχθηκαν με τα συμφέροντα του χώρου και έκαναν πως δεν άκουγαν και δεν έβλεπαν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό και απευθυνόμενη στα κόμματα που κυβερνούσαν συνέστησε να πάψουν να παριστάνουν σήμερα τον δάσκαλο.

«Για την Αριστερά το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων δεν είναι απλές ρυθμίσεις που θα εξομαλύνουν δυσλειτουργίες της αγοράς. Είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο και πολυδιάστατο, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά είναι ακόμα σχετικό και με τις εργασιακές σχέσεις. Τελικά είναι ζήτημα δημόσιας πολιτικής και σαν τέτοιο ότι πρέπει να το αντιμετωπίζει η δημοκρατική κοινωνία», συμπλήρωσε η βουλευτής.

Επίσης αναφέρθηκε σε μια τροπολογία πού κατέθεσε για το προσωπικό επιστημονικών ειδικοτήτων της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Με την τροπολογία αυτή διορθώνεται μια αδικία ετών για τους αορίστου χρόνου   εργαζόμενους  και αφορά στη χορήγηση  δίμηνης εκπαιδευτικής  άδειας κατ’ έτος  όπως προβλέπεται και για τους μόνιμους υπαλλήλους και με την οποία δεν επέρχεται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επίσης χαιρέτισε τη θεσμοθέτηση του Βραβείου Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης» στη μνήμη του μεγάλου εικαστικού και δασκάλου σε έναν  εν ζωή δημιουργό κάθε χρόνο. Επίσης αναφέρθηκε και σε ένα άλλο θετικό βήμα που έγινε από πλευράς  Υπουργείου το οποίο καθόρισε  το πλαίσιο για τους όρους συμμετοχής της χώρας μας στην Διεθνή Έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας.

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο παρακάτω link:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot