FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Ομιλία στη Βουλή για την Ολυμπιακή Φλόγα

Ημερομηνία: 01-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”225″ img_size=”full”][vc_column_text]«Να σταματήσουμε τον τεμαχισμό και την άκρατη εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής Φλόγας που συντελείται από την αλλαγή ονόματος και τόπου αφής»

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 30/5/2017 κατά τη συζήτηση της Κύρωσης μνημονίων κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου και του Ιράκ για συνεργασία σε θέματα αθλητισμού, όπου έθεσε ζητήματα που αφορούν την Ολυμπιακή Φλόγα.

Συγκεκριμένα, έθεσε το ζήτημα της ανάγκης οικοδόμησης συμμαχιών με άλλες χώρες εντός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της αλλαγής του ονόματος και του τελετουργικού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που πλέον, για μια σειρά διοργανώσεων, δε γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Το γεγονός αυτό συνιστά αλλοίωση του ολυμπιακού πνεύματος από τις πανανθρώπινες αξίες που εκφράζει και οδηγεί στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση των συμβόλων του ολυμπιακού κινήματος, μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης νεοφιλελεύθερης επιδρομής.

Στα μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τις δυο παραπάνω χώρες, υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται στη συνεργασία των συμβαλλομένων κρατών, υπογραμμίζοντας την αξία των Ολυμπιακών Αγώνων ως μοναδικού διεθνούς πολιτιστικού γεγονότος και εκφράζοντας την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ένα διεθνές αθλητικό γεγονός «καθαρής συνείδησης».

Η βουλευτής θύμισε ότι έχουμε συγκεκριμένη εμπειρία από τις μεθοδεύσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2014, όταν είχε χρησιμοποιήσει τότε τη φράση «Ολυμπιακοί Αγώνες» προσθέτοντας τη λέξη «Νέων» και δημιούργησε μια νέα εκδοχή Ολυμπιακών Αγώνων, με την τελετή αφής από το 2014 να  γίνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο αντί της Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης ο όρος «Ολυμπιακή Φλόγα» αντικαταστάθηκε από τον όρο «Φλόγα» των Ολυμπιακών Αγώνων των Νέων.

Στην πρόταση της ΔΟΕ φαινόταν να ανακύπτει μια λογική διαφοροποίησης από το ολυμπιακό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά το τελετουργικό της αφής, ενώ την ίδια στιγμή στο πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνονταν και αθλήματα εκτός του επίσημου ολυμπιακού προγράμματος. Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εναντιωθεί τότε σε αυτό. Για το θέμα η βουλευτής είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση το 2014 θεωρώντας ότι η διαφοροποίηση στο θέμα της αφής εμπεριέχει τον σαφέστατο κίνδυνο περαιτέρω εμπορευματοποίησης των συμβόλων και τους πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα και χωρίς η τελετή αφής να λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία. Κάτι τέτοιο αναιρεί τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης με τις οποίες συνδέεται συμβολικά η Ολυμπιακή Φλόγα και το ολυμπιακό πνεύμα εν γένει.

Η βουλευτής τόνισε ότι σήμερα επιβεβαιωνόμαστε για το γεγονός, ότι είχαμε επισημάνει αυτούς τους κινδύνους να απογυμνωθούν οι έννοιες Ολυμπιακοί Αγώνες και Ολυμπιακή Φλόγα από το κύρος και τη σημασία τους.

Έχουμε σειρά περιπτώσεων όπου διάφορες «φλόγες» χρησιμοποιούνται για αθλητικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες δεν έχουν ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία. Όπως συνέβη πρόσφατα, στις 23/5/2017, οπότε και πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τελετή αφής «φλόγας» που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του 14ου Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νέων στην πόλη Γκιόρ τη Ουγγαρίας.

Οι νέες αυτές «ευέλικτες» μορφές φλογών, δηλαδή ο τεμαχισμός και η άκρατη εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής Φλόγας, την απογυμνώνουν από την αίγλη των μηνυμάτων και των συμβολισμών της. Συμβολισμών όπως αυτών της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ένα ζήτημα που αναφέρεται επίσης στα μνημόνια κατανόησης με Αίγυπτο και Ιράκ και μας δεσμεύουν να γίνουν προσπάθειες για επεξεργασία προτάσεων για την εδραίωσή της

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε συνεχείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση υπεράσπισης αυτού του ολυμπιακού πνεύματος και το αποδείξαμε με το να βοηθήσουμε να ανοίξει το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία που είναι κλειστό εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot