Έργα τέχνης δαντέλες και κεντήματα στο Λαογραφικό της Ζούρτσας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32250″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Αθανασία Ατσαλάκη- Γραμματικού μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δαντέλας και υπεύθυνη της ομάδας OIDFA Χανίων στο Λαογραφικό της Ζούρτσας
Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα κομμάτι της ελληνικής μας παράδοσης και κυρίως ότι αφορά την δαντέλα και το παραδοσιακό κέντημα, είχαν την Κυριακή γυναίκες μέλη Συλλόγων της περιοχής της Φιγαλείας σε εκδήλωση- ομιλία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Ζούρτσας.
Προσκεκλημένη και βασική ομιλήτρια ήταν η κα Αθανασία Ατσαλάκη-Γραμματικού μέλος της OIDFA (του Παγκόσμιου οργανισμού για την δαντέλα με έδρα το Παρίσι) και υπεύθυνη της ομάδας OIDFA Χανίων.
Την εκδήλωση διοργάνωσε από κοινού ο Πολιτιστικός – περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Σχινών με τον Σύλλογο Γυναικών Ν. Φιγαλείας και Περιχώρων όπου οι γυναίκες συζήτησαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν απόψεις για την λαογραφία και την παράδοση, ενώ η κ. Ατσαλάκη μετέφερε τις εμπειρίες της από τον Παγκόσμιο οργανισμό Δαντέλας και την δράση των γυναικών στα Χανιά, ενώ αναφέρθηκε στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στο ελληνικό χώρο, αφού οι ελληνικές δαντέλες έχουν μια μεγάλη ιστορία αλλά και εξαίρετα δείγματα, έργα τέχνης, από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα.
Να σημειώσουμε ότι η κ. Ατσαλάκη- Γραμματικού κατάγεται από τους Σχίνους της Ζαχάρως αλλά εδώ και πολλά χρόνια ζει μόνιμα στην Κρήτη. Ωστόσο κατά καιρούς επισκέπτεται την γενέτειρά της και μάλιστα προσφέρει τις χρήσιμες συμβουλές της στο Λαογραφικό Μουσείο της Ζούρτσας όπου μάλιστα οι εκεί Σύλλογοι Γυναικών την είχαν προσκαλέσει όταν άνοιξε του Μουσείο και την τίμησαν, ενώ η ίδια έχει γράψει και ένα βιβλίο για το Μπισχίνι.
Πριν από 20 περίπου μέρες, μαζί με μέλη του Συλλόγου Γυναικών Σχινών είχε επισκεφθεί ξανά το Λαογραφικό Μουσείο της Φιγαλείας και τους μίλησε με την ιδιότητα της “τερζίνας”, της δημιουργού αυθεντικής παραδοσιακής φορεσιάς με αυθεντικά υλικά και την πατροπαράδοτη τεχνοτροπία , εξηγώντας τους τα μυστικά δημιουργίας της παραδοσιακής “γιούτας” , του πανωφοριού που ήταν φτιαγμένο με “ρασίδι” και κεντημένο όλο στο χέρι με λεπτό μεταξωτό κορδόνι, αληθινό έργο τέχνης και ένα από τα σπανιότερα εκθέματα του Μουσείου![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]