FOLLOW US: facebook twitter

Έργα εδώ και τώρα στη Σκαφιδιά: Παραπονούνται οι αλιείς για την εγκατάλειψη στο αλιευτικού καταφυγίου

Ημερομηνία: 16-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55232″ img_size=”full”][vc_column_text]Είδαν «να παίρνουν μπροστά» το Παλούκι και ο Άγιος Παντελεήμονας και ένιωσαν ακόμα πιο βαριά την εγκατάλειψη του τόπου τους. Ο λόγος για τους αλιείς που δραστηριοποιούνται στο αλιευτικό καταφύγιο της Σκαφιδιάς, ενός μικρού γραφικού λιμανιού στο δήμο Πύργου, που χρειάζεται λίγες παρεμβάσεις για να γίνει ξανά λειτουργικό. Πρόκειται για ένα λιμανάκι που δεν ζητά πολλά, αλλά χρήζει της προσοχής των υπευθύνων για να αναδειχθεί. Μετά από πολλά χρόνια λόγω φερτών υλικών είτε από τη θάλασσα είτε από πλημμύρες, το λιμανάκι της Σκαφιδιάς, χρειάζεται εκβάθυνση για να καταστεί και πάλι λειτουργικό για τους επαγγελματίες αλιείς, ενώ ζητείται και η ανάπλαση του χερσαίου χώρου για να προσεγγίζει πιο εύκολα ο επισκέπτης.

Χθες το πρωί οι αλιείς της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη Σκαφιδιά για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί και να στείλουν το μήνυμα για όσα διεκδικούν. Ιδιαίτερα τώρα που η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα των παρεμβάσεων στα αλιευτικά καταφύγια χωρίς τα εμπόδια του παρελθόντος…

Ο αλιέας Κώστας Μπαλάσκας, τόνισε πως βάσει του νέου νόμου, ο δήμος Πύργου και το Λιμενικό Ταμείο μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της υποδομής. «Πρόκειται για ενα φυσικό λιμανάκι που εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο. Όπως ενδιαφέρθηκε και ο δήμαρχος Ήλιδας για το λιμάνι του Παλουκίου και ασχολήθηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες, θα θέλαμε λοιπόν κι εμείς, γιατί φιλοξενούμε και δικούς μας ανθρώπους και τους ψαράδες του Παλουκίου και του Κατακόλου, να κάνουμε τη δουλειά μας. Παρακαλούμε πολύ το δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΔΛΤ, εφόσον έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από τους προηγούμενους προέδρους του ΔΛΤ και υπάρχουν οι βάσεις, να καθορίσουν τη χερσαία ζώνη και άμεσα μαζί με αυτό – όπως μας έχει ενημερώσει ο κ. Καλαματιανός – μπορεί να αρχίσει να γίνει κάποια εκβάθυνση χωρίς να πειράξουμε το χώρο» είπε μεταξύ άλλων και επισήμανε πως έχουν περάσει περίπου εννέα χρόνια από την τελευταία παρέμβαση.

Η Αθανασία Λαμπροπούλου που μαζί με το σύζυγό της ελλιμενίζουν το σκάφος τους στη Σκαφιδιά, σχολίασε πως οι αλιείς παλεύουν μόνοι τους, ενώ στο παρελθόν πρώην πρόεδροι του ΔΛΤ τους βοήθησαν όσο μπορούσαν. «Θέλει μια μικρή διαμόρφωση, να αναβαθμιστεί, να έχει έναν καλό δρόμο και να ενισχύσουμε και τους βραχίονες. Και μια εκβάθυνση για όλα τα φερτά υλικά που έχουν πέσει από τις βροχές» δήλωσε.

Ο σύζυγός της Δημήτρης Λαμπρόπουλος τόνισε πως οι αλιείς και οι χρήστες του μικρού λιμένα της Σκαφιδιάς, οφείλουν να το παραδώσουν στις επόμενες γενιές, σε καλύτερη κατάσταση, από ότι το βρήκαν. «Δεν έχουμε δικαίωμα να το αγνοήσουμε. Απευθύνομαι σέ όποιον αρμόδιο μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν προγράμματα να το εντάξουν, να αδειοδοτηθεί, να γίνει επισκέψιμο» είπε μεταξύ άλλων. «Σαν πολίτης σαν φορολογούμενος έχω το δικαίωμα να φωνάξω, να απαιτήσω, να προκαλέσω τις υπηρεσίες, να έρθουν να δουν το πρόβλημα. Δεν μας μένει άλλος τρόπος να διαμαρτυρηθούμε. Βλέπουμε τα άλλα κράτη, τα άλλα λιμάνια, τα νησιά μας να προχωράνε να προοδεύουν. Εμείς να πηγαίνουμε πίσω. Κάποιοι έχουν βολευτεί στις καρέκλες και δεν θέλουν να κουνηθούν» είπε καυστικά.

Ο αλιέας Διονύσης Μπαλάσκας χαρακτήρισε ευκαιρία την αλλαγή της νομοθεσίας με τις δυνατότητες που πλέον δίνονται και στάθηκε πέραν του ρόλου του μικρού καταφυγίου για τους αλιείς που δεν θα πρέπει να χάσουν το μεροκάματό τους και τις τουριστικές δυνατότητες που μπορεί να έχει καθώς δίπλα βρίσκεται με μεγάλη τουριστική μονάδα που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Έχουμε πρόβλημα μεγάλο, δεν μπορούμε να βγούμε με τα καΐκια έξω, βρίσκουμε κάτω και έχουμε πρόβλημα μεγάλο. Χάνουμε μεροκάματα, ψάρι δεν υπάρχει και έχουμε βάλει και τη θηλιά στο λαιμό μας. Πρέπει το λιμάνι να φτιαχτεί αλλιώς έχουμε τελειώσει όλοι. Πρέπει να ενεργήσει η νομαρχία εδώ να ανοίξει το λιμάνι γιατί αλλιώς είμαστε στο τέλος» δήλωσε αγανακτισμένος ο αλιέας Γιώργος Ξένος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνάδελφός του Γιάννης Μάργαρης. «Στο λιμάνι έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το μπάζωμα. Η θάλασσα το έχει μπαζώσει και βρίσκουμε κάτω. Το καΐκι βρίσκει, τόσο ξέβαθο είναι. Θέλουμε να το σκάψουν λίγο να βαθύνει να περνάμε και να φτιάξουμε στη γωνία 20-30 μέτρα πέτρες, δεν μπαζώνεται μετά, εκείνο το καλύτερο έργο που θα υπάρχει. Το καλύτερο είναι να φτιαχτεί με λίγες πέτρες να κλείσει η φόρα της θάλασσας να μπαίνει μέσα για να μπαζώνει. Και να ομορφύνει ο τόπος εδώ να μην είναι άσχημος. Το βασικότερο είναι να βαθύνει όμως…» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο πρόεδρος της Σκαφιδιάς Ανδρέας Καλόφωνος, χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα παράπονα των αλιέων. «Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, έχουν απόλυτο δίκιο γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για να βελτιώσει τις συνθήκες δουλειάς τους. Παρακαλώ και εγώ από τη δική μου πλευρά ότι είναι δυνατόν να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των στόχων που έχουν βάλει εδώ οι επαγγελματίες».[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1521186927248-e96b0bdf-3e15-8″ include=”55233,55234,55235″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia