FOLLOW US: facebook twitter

Έγινε της Τσικνοπέμπτης…: Τήρησαν το έθιμο οι Ηλείοι-«Νέφος» από τις ψησταριές

Ημερομηνία: 09-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Έως αργά το βράδυ κράτησε σε πολλές περιπτώσεις το γλέντι της Τσικνοπέμπτης στην Ηλεία. Σε δρόμους και σε πλατείες, σε καταστήματα και σε υπηρεσίες, στις αυλές των σπιτιών ή και στα μπαλκόνια, οι Ηλείοι έχοντας όρεξη βρήκαν τον τρόπο να τσικνίσουν και να τιμήσουν το έθιμο. Ο καιρός στάθηκε σύμμαχος στις περισσότερες περιπτώσεις και γρήγορα ένα «νέφος» από τα ψητά πάνω στις σχάρες, σχηματίστηκε πάνω από πόλεις και χωριά.

Ιδιαίτερα στον Πύργο το έθιμο πήρε διαστάσεις αφού σε κάθε γωνιά υπήρχε και μια ψησταριά και οι παρέες έγραψαν πάλι ιστορία. Πρωταγωνιστές στο ψήσιμο το προσωπικό των καφέ της πόλης και πολλών καταστημάτων, που θέλοντας να προσελκύσουν περισσότερη πελατεία, οργάνωσαν μέχρι και μουσικές εκδηλώσεις με ζωντανό πρόγραμμα…

Τον πρώτο λόγο πάντως είχαν οι κρεοπώλες αφού είχαν και την «πρώτη ύλη» στα χέρια τους, προσέφεραν στο κοινό τους εκλεκτούς μεζέδες, συνοδευόμενους από κρασί… Βέβαια πέραν των μικρών ψησταριών είδαμε ακόμα και ψησταριές – τρέιλερ με ολόκληρα γουρουνόπουλα να ψήνονται στα κάρβουνα και ανοίγοντας την όρεξη και μόνο στην όψη…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηλείας Γιάννης Μαλλιόπουλος, έστησε όπως κάθε χρονιά το δικό του γλέντι. «Εμείς κρατάμε το έθιμο σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η οικογένειά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον Πύργο. Θέλουμε αυτή η μέρα, να είναι μέρα χαράς για όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε τέτοιες ημέρες για να μπορούμε να ξεφεύγουμε λίγο από την καθημερινότητα, να αλλάζει κάτι, να δίνουμε λίγη ποιότητα στη ζωή μας και να ξεχνάμε τα προβλήματά μας» σχολίασε.

Ο αρχηγός του 1ου συστήματος προσκόπων Πύργου, Παναγιώτης Καρακίτσος μίλησε για τη γιορτή που έκαναν οι πρόσκοποι στο πάρκο ΣΠΚ. «Τσικνίζουμε μαζί με φίλους του προσκοπισμού, γονείς, προσκόπους με όλο τον κόσμο»

Ο κρεοπώλης Δημήτρης Διαμαντόπουλος δήλωσε χαρούμενος που το έθιμο συνεχίζεται, ενώ ο καιρός στάθηκε σύμμαχος για να στηθούν οι ψησταριές στους δρόμους του Πύργου. «Για να μπορέσει ο κόσμος να περάσει ωραία, αλλά και για να έχουμε και εμείς τη δουλειά που πρέπει. Υπάρχει άφθονο κρέας, χοιρινό πολυτελείας, κρασί, δουλεύουμε και περνάμε καλά. Να περνάμε ευχάριστα με τόσα που ακούμε κάθε μέρα».

Ο κομμωτής Γιώργος Αντζουλάτος έστησε και αυτός ψησταριά έξω από το κατάστημά του. «Είναι μια μέρα ξεχωριστή. Τηρούμε το έθιμο κάθε χρόνο και προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματα και να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη. Κάνουμε υπομονή για όλα αυτά που συμβαίνουν…».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας Βαγγέλης Σιούφης σχολίασε ότι «… τηρούμε το έθιμο και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΑΣ. Ψήνουμε για να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη.

Ο διευθυντής του 2ου γυμνασίου Πύργου Γιώργος Κομιώτης, όπου τα παιδιά τσίκνισαν με το δικό τους τρόπο ανέφερε ότι «… ο σύλλογος διδασκόντων του 2ου γυμνασίου μαζί με το 15μελές μαθητικό συμβούλιο και τα 5μελή των τμημάτων, διοργανώσαμε αυτή τη μικρή γιορτή σύμφωνα με το έθιμο για να χορέψουν και να τσικνίσουν τα παιδιά με σουβλάκια και πορτοκαλάδες που προσέφερε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων για το καλό της ημέρας».

2o γυμνάσιο
Cafe brera
Cafe Caldo
Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού
ΕΕΕΚ Πύργου
Κρέστενα
Το τσίκνισαν στο πάρκο ΣΠΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος