FOLLOW US: facebook twitter

Ψηλοί τόνοι για τα θυροφράγματα στο φράγμα Αλφειού

Ημερομηνία: 01-12-2016 | Συντάκτης:

DCIM100GOPROG0048589.

Όσο η στάθμη του ποταμού Αλφειού ανεβαίνει τόσο ανεβαίνουν και οι τόνοι στην διαμάχη μεταξύ των αγροτών των Μακρισίων και της διεύθυνσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που διαχειρίζεται το φράγμα. Οι κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν το προηγούμενο διάστημα στο Αστυνομικό Τμήμα Κρέστενας και στον Εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά για το θέμα υποστηρίζοντας πως από τα κλειστά θυροφράγματα πλημμυρίζει ο κάμπος των Μακρισίων. Ο ποταμός Αλφειός αποτελεί ένα πεδίο διαμάχης μεταξύ των δήμων και των κατοίκων της περιοχής με τους αρμόδιους φορείς. Έργα προστασίας έχουν παγώσει εδώ και πολύ καιρό, ουσιαστικές παρεμβάσεις στην κοίτη δεν επιτρέπονται και κάθε χρόνο πλημμυρίζουν χιλιάδες στρέμματα στις παρόχθιες περιοχές λόγω των χειμερινών βροχοπτώσεων. Η διένεξη των δύο πλευρών κρατάει χρόνια και όλα δείχνουν πως οι όποιες διαφορές θα λυθούν στα δικαστήρια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο.

xatzopoulos-alfeios

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γιώργος Χατζόπουλος η καταγγελία από τους κατοίκους έγινε για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τη λειτουργία των θυροφραγμάτων όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Οι τελευταίες ημέρες με κακοκαιρία έχουν θορυβήσει τους κατοίκους που φοβούνται την άνοδο της στάθμης του νερού εκ νέου. Περιοχές στον Κάμπο των Μακρισίων όπως το «Ποτόκι» και η «αγκώνα» απειλούνται και μαζί οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών.

DCIM100GOPROG0048605.

Όπως σχολίασε ο κ. Χατζόπουλος το φαινόμενο είναι έντονο από το 2003, ενώ η περιβόητη θωράκιση στις δύο πλευρές του ποταμού έμεινε στα χαρτιά με ένα τμήμα μόνο να έχει κατασκευαστεί και το σημείο που «έσπασε» το 2003 το ανάχωμα να παραμένει απροστάτευτο λόγω έλλειψης κατάλληλων υλικών για την κατασκευή συρματοκιβωτίων.

Ο κ. Χατζόπουλος επέμεινε πως τα θροφράγματα στο φράγμα του Αλφειού θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά όλο το χειμώνα καθώς κινδυνεύουν πέρα από τις καλλιέργειες ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αυτές των αγροτών που διαμένουν συχνά σε αγροικίες δίπλα στις καλλιέργειές τους.

Ωστόσο, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων των Μακρισίων, η αρμόδια Δ/νση της Περιφέρειας εμφανίζεται καθησυχαστική και παραμένει σταθερή στην θέση της, ότι τα θυροφράγματα δεν ανοίγουν, διότι λειτουργούν οι υπερχειλιστές στο σωστό ύψος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος