FOLLOW US: facebook twitter

Ζωντανό «κύτταρο» της νότιας Ηλείας – Χαμόγελα έφερε η επαναλειτουργία του ΚΔΑΠ Ζαχάρως

Ημερομηνία: 28-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Έκτακτο, Νέα
-Τι δηλώνουν στην «Πρωινή» ο υπεύθυνος Γ. Μπιτζούνης και οι δύο εκπαιδευτικοί Ακρ. Ζώη και Κλ. Κατσώλη για την επανένταξη των παιδιών

Σε ένα από τα πιο ζωντανά «κύτταρα» της τοπικής κοινωνίας της νότιας Ηλείας, στο οποίο συνδυάζονται αρμονικά η εκπαίδευση, η φαντασία και η κοινωνικοποίηση των παιδιών, έχει εξελιχθεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του δήμου Ζαχάρως. Ξεκινώντας τη λειτουργία του το 2014 στο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου Ξηροχωρίου, κατάφερε με επίμονη και μεθοδική προσπάθεια των ανθρώπων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και των εκπαιδευτικών που το στελεχώνουν, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «καταφύγιο» για τα μικρά παιδιά, από 5 έως 12 ετών, των οικογενειών της Ζαχάρως.

Η πανδημία επέφερε ισχυρό πλήγμα στη λειτουργία του, αφού κρίθηκε αναγκαία η παύση για να αποτραπεί πιθανή διασπορά του ιού.  Όμως η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας έγινε με τέτοιον τρόπο, που φάνηκε να αδικεί και να υποτιμά τον ρόλο των ΚΔΑΠ στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους, αφού άνοιξαν μόλις στις 7 Ιουνίου, όταν τα σχολεία είχαν ήδη ανοίξει από τα μέσα Μαΐου.

Ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ Ζαχάρως, Γιάννης Μπιτζούνης, τόνισε στην «Πρωινή» ότι η επανεκκίνηση της λειτουργίας του ήταν απαραίτητη και θα έπρεπε να είχε γίνει εβδομάδες νωρίτερα τη στιγμή που έχουν ανοίξει όλες οι δραστηριότητες στη χώρα.

«Το ΚΔΑΠ είναι μια κοινωνική δομή που εξασφαλίζει στους γονείς έναν αναγκαίο και ασφαλή χώρο εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών τους. Προσφέρουν στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών μια ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ενώ κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως τα ΚΔΑΠ αποτελούν σημαντικές και αναγκαίες Δομές για τις οικογένειες σε μια εποχή που το πρόβλημα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης αυξάνεται, ενώ οι επιλογές για δωρεάν δημιουργική απασχόληση ολοένα και λιγοστεύουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο ΚΔΑΠ Ζαχάρως το επίπεδο των παρεχόμενων δραστηριοτήτων είναι υψηλό και πιστοποιημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Το ΚΔΑΠ Ζαχάρως είναι στελεχωμένο με προσωπικό που διαθέτει κατάρτιση υψηλού επιπέδου, για αυτό και το προτιμούν αρκετές οικογένειες για τα παιδιά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει λάβει πολύ θετικές αξιολογήσεις από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας. Πιστεύουμε ότι σταδιακά θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία και θα βοηθήσουμε και τα παιδιά να καλύψουν το χαμένο έδαφος από την καραντίνα», επισήμανε.

Επιστροφή με ενθουσιασμό

Το στοίχημα της επανένταξης των παιδιών μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό στο σπίτι ένεκα κορονοϊού είναι δύσκολο, αλλά οι πρώτες ενδείξεις στο ΚΔΑΠ Ζαχάρως είναι ενθαρρυντικές. Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου, τα παιδιά επέστρεψαν ενθουσιασμένα στις δραστηριότητες, δείχνοντας πόσο τους έλειψαν τόσο οι συμμαθητές και συμμαθήτριές τους , όσο και οι εκπαιδευτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΔΑΠ Ζαχάρως στελεχώνουν εκπαιδευτικοί με υψηλή μόρφωση και κατάρτιση, κάτι που εξασφαλίζει την κατάλληλη διαχείριση των παιδιών σε μια ευαίσθητη ηλικία και ύστερα από μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που αναμφίβολα τους επηρέασε.

Η Ακριβή Ζώη, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση, μίλησε στην «Πρωινή» για το πώς βιώνουν τα παιδιά την επιστροφή τους στις δραστηριότητες του ΚΔΑΠ.

«Σίγουρα η καραντίνα τους επηρέασε γιατί στην ουσία ήταν κλεισμένα μέσα, οπότε εδώ ήρθαν δυναμικά και με ανεβασμένη διάθεση. Είναι πολύ δραστήρια και το σημαντικό είναι ότι έχουμε αυξημένη συμμετοχή. Εδώ ξεφεύγουν από το καθημερινό τους πρόγραμμα και ελπίζω να συνεχίσουν έτσι. Είχαν συνηθίσει από την πρώτη καραντίνα και τώρα δεν τους φάνηκε τόσο περίεργο. Έχουν μια ιδέα, προσαρμόστηκαν σε αυτήν την κατάσταση και τώρα προσπαθούν να επανέλθουν στην καθημερινότητα. Στις δραστηριότητες ανταποκρίνονται μια χαρά», τόνισε.

Η φιλόλογος Κλεοπάτρα Κατσώλη μας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η εικόνα των παιδιών είναι θετική, κάτι που αποδεικνύεται κι από την υψηλή συμμετοχή.

«Τα βλέπω πολύ θετικά. . Έχουμε συμμετοχή, διότι στην αρχή ίσως περιμέναμε λιγότερα παιδιά, σιγά σιγά όμως αυξάνονται. Προς το παρόν δεν έχουμε δει δυσκολίες στην επανένταξη, ίσως το ότι άνοιξαν τα σχολεία πριν από τα ΚΔΑΠ, τα βοήθησε στην αρχική προσαρμογή. Όσον αφορά την καραντίνα, οι απόψεις διίστανται. Κάποια λένε ότι τους άρεσε που ήταν στο σπίτι και έκαναν μάθημα μέσω υπολογιστή, σε κάποια άλλα αρέσει που ήρθαν πάλι σε επαφή με τους φίλους τους, διότι μπορεί να παίξουν, έχουν άλλη αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Το σίγουρο είναι ότι έχουν πολλή όρεξη, τους είχε λείψει», επισήμανε.

Η διάσταση της εκπαίδευσης

Με βάση τη νέα νομοθεσία, στα ΚΔΑΠ προβλέπεται και η δυνατότητα να προετοιμάζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού στα μαθήματα της επόμενης ημέρας, εξέλιξη που στο ΚΔΑΠ Ζαχάρως έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η Ακριβή Ζώη, είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη προσθήκη, διότι θα βοηθήσει οικογένειες που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτα στρώματα.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί κάποια οικογένεια μπορεί να μην έχει την οικονομική άνεση για να κάνει ιδιαίτερα και φροντιστήρια. Εμένα, ως δασκάλα, μου αρέσει να τα διαβάζω για την επόμενη μέρα. Βοηθάμε και τους γονείς, ενώ και το παιδί αισθάνεται πιο άνετα εδώ. Στο ΚΔΑΠ Ζαχάρως το προσωπικό είναι επαρκές και μπορεί να ανταποκριθεί. Είναι κάτι που το θέλαμε και πιστεύω ότι θα αυξήσει και τις συμμετοχές την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος