FOLLOW US: facebook twitter

Ζωή Παπαδοπούλου: “Κανένας μόνος του στην κρίση”

Ημερομηνία: 10-01-2023 | Συντάκτης:

Η Συντονίστρια του τομέα Αλληλεγγύης και Ευπαθών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ Ηλείας μιλά στην Πρωινή για τις δράσεις αλληλεγγύης που έχουν αναπτύξει ως κομματική συλλογικότητα στον νομό:

Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου

Την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει τους εργαζόμενους και φτωχοποιεί την κοινωνία, την ώρα που η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στην ενέργεια και η πληθωριστική κρίση χτυπάνε τα ασθενέστερα νοικοκυριά που ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος τους σε ενοίκιο και τρόφιμα και το 71% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, ο τομέας Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ  αναπτύσσει διάφορες δράσεις αλληλεγγύης  με ανεπτυγμένες δομές σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το πρόταγμα «Κανένας μόνος του στην κρίση». Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ηλεία, όπου ο Τομέας Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ Ηλείας κάτω από την ομπρέλα της Ν.Ε Ηλείας, με Συντονίστρια την Ζωή Παπαδοπούλου, υλοποιεί διάφορες τέτοιες δράσεις  που δεν εξαντλούνται μόνο στην στήριξη των ευπαθών ομάδων και των ευάλωτων νοικοκυριών με την συλλογή τροφίμων, Έχει δραστηριοποιηθεί και σε περιόδους όπου η Ηλεία έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, όπως στις μεγάλες πυρκαγιές με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές, ή  ενώνοντας τις δυνάμεις τους με άλλες κοινωνικές συλλογικότητες προσφέρει στην «Κοινωνική κουζίνα», ή σε άλλες δομές όπως το «Χαμόγελο του παιδιού». Η κ. Ζωή Παπαδοπούλου μιλά σήμερα στην Πρωινή για την δράση του τομέα Αλληλεγγύης & Ευπαθών ομάδων Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας.

ΕΡ:  Εδώ και αρκετό καιρό, έχει αναλάβει ενεργό δράση στην περιοχή μας, ο Τομέας Αλληλεγγύης & Ευπαθών ομάδων Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας . Θα θέλαμε να μας πείτε πότε ξεκινήσατε και που επικεντρώνεστε με δεδομένο ότι το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Κανένας μόνος του στην κρίση», ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια, οι συνεχείς ανατιμήσεις βασικών προίόντων και το ενεργειακό πλήττουν τα νοικοκυριά εξανεμίζοντας το οικογενειακό εισόδημα.

Ζ.Π:  Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ λειτουργεί από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ανεπτυγμένες δομές σε όλη την Ελλάδα άρα και στην περιοχή μας με ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. Το τμήμα ουσιαστικά είναι μια δομή που περιλαμβάνει μια μικρή επιτελική ομάδα συντονισμού και υποστηρίζεται από τα μέλη των επτά Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Ηλείας. Οι δράσεις που αναπτύσσονται έχουν στόχο να στηρίξουν ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά αποκλεισμένους, πληγέντες από οικονομικά αίτια ή από φυσικές καταστροφές. Το πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι «κανένας μόνος του στην κρίση», ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια, οι συνεχείς ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων και το ενεργειακό, πλήττουν τα νοικοκυριά εξανεμίζοντας το οικογενειακό εισόδημα. Έτσι τα μέλη των οργανώσεων μας εμπλέκονται ενεργά στην έμπρακτη υποστήριξη των συνάνθρωπων μας σε όλα τα στάδια: Από την ανίχνευση των αναγκών έως τη συγκέντρωση, την οργάνωση και τη διαχείριση του υλικού.

ΕΡ:  Σε αυτό το διάστημα που δραστηριοποιήστε σε ποιες δράσεις αλληλεγγύης  έχετε προχωρήσει έτσι ώστε να στηρίξετε ευπαθείς ομάδες  καλύπτοντας νέες ανάγκες που συνεχώς δημιουργούνται;

Ζ. Π:  Αναπτύσσοντας σχετικές δράσεις όλα τα τελευταία χρόνια, η ομάδα Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ηλείας, επισκέφθηκε πολλές φορές  χωριά του Πύργου και της Ολυμπίας.

Μερικά παραδείγματα δράσεων: Η Οργάνωση Μελών Ήλιδας επισκέφθηκε τα χωριά της Πηνείας και βοήθησε στις πυρκαγιές του Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης ήταν συγκινητική η αυθόρμητη συμμετοχή των μελών μας στην συγκέντρωση υλικού, την προετοιμασία γεμάτων, στη συλλογή ζωοτροφών αλλά και στη διανομή τους στην πληγείσα  Καυκωνία.. Φέτος το καλοκαίρι με την μεγάλη πυρκαγιά στα Άγναντα η κινητοποίησή μας ήταν άμεση: Εξασφαλίσαμε και συγκεντρώσαμε ζωοτροφές και τις διαθέσαμε  στους κτηνοτρόφους για να καλύψουν μέρος από τις πρώτες ανάγκες . Στις επισκέψεις μας δεν διστάσαμε να ενώσουμε δυνάμεις με άλλες εθελοντικές ομάδες και συλλογικότητες όπως η Κοινωνική Κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος» και η «αλληλεγγύη για όλους» όπως απαιτούσαν οι στιγμές και αυτό πράξαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Προσφορά βοήθειας στο Χαμόγελο του Παιδιού, Ερυθρό Σταυρό, ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και σε πολλούς συνανθρώπους μας που χρειάστηκαν βοήθεια.

ΕΡ:  Πρόσφατα ο τομέας Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ βραβεύτηκε μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την προσφορά του σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει κάτι για σας;

Ζ.Π:  Η βράβευση της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δυο συνεχόμενες χρονιές (2021 από τον Δήμο Πύργου και 2022 από τον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας) αποτελεί για εμάς ιδιαίτερη τιμή καθώς ήμασταν η μοναδική κομματική συλλογικότητα που τιμήθηκε στις εκδηλώσεις αυτές για τις δράσεις αλληλεγγύης. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ η αλληλεγγύη αποτελεί συστατικό στοιχείο της ιδεολογικής μας ταυτότητας. Δεν είναι μια ουδέτερη πράξη αλλά βαθιά πολιτική αφού προϋποθέτει την ενεργοποίηση των πολιτών  και συγχρόνως αναδεικνύει τις ανεπάρκειες της πολιτείας στην  στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Η διαρκής προσφορά είναι για εμάς προαπαιτούμενο για μια κοινωνία ενεργών πολιτών, συμμετοχική και αλληλέγγυα που θα λειτουργεί ως συλλογικό υποκείμενο υπερασπιζόμενο τις ανάγκες των πολλών.

ΕΡ: Από την εμπειρία που έχετε αποκομίσει ως Συντονίστρια του τομέα Αλληλεγγύης και ευπαθών ομάδων ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηλείας, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας σε ότι αφορά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων; Έχουν αυξηθεί οι ευπαθείς ομάδες που έχουν ακόμα και βασικό πρόβλημα επιβίωσης;

Ζ.Π: Από την εμπειρία που έχω αποκομίσει ως Συντονίστρια του Τομέα Αλληλεγγύης και Ευπαθών Ομάδων της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας, διαπιστώνω με λύπη ότι το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του Νομού μας πέφτει συνεχώς και το πρόβλημα επιβίωσης απειλεί όλο και περισσότερους. Και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε καθημερινά.

ΕΡ: Η πολιτική των «επιδομάτων» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση πιστεύετε ότι δίνει πράγματι μια κάποια λύση στην ακρίβεια κυρίως και αποτελεί  μια ενίσχυση των νοικοκυριών ή απαιτούνται άλλα πιο δραστικά μέτρα;

Ζ.Π:Το ψευτοκαλάθι του νοικοκυριού και τα επιδόματα της φτώχειας μοιάζουν κακόγουστα αστεία σε μια κοινωνία που φτωχοποιείται με γοργούς ρυθμούς, σε μια κοινωνία ανισοτήτων. Και όσο υπάρχουν ανισότητες, θα υπάρχει η ανάγκη για αλληλεγγύη και σε αυτό το σημείο εμείς είμαστε εδώ και προσπαθούμε από την πλευρά μας να προσφέρουμε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος